Blondi testaa: Lumia 920 kuluttajistuneen yrityskäyttäjän käsissä

Lumia 920. Hyvä, parempi vai paras? Luettuani useita artikkeleja Nokian uusimman Windows Phone –käyttöjärjestelmällä varustetun lippulaivamallin erinomaisuudesta, päätin testata sitä kuluttajistumisen näkökulmasta. Eli toisin sanoen katsoa miten luuri taipuu työhön ja vapaa-aikaan.

Avaan paketin. Ensituntuma on varovaisen innostunut: kiiltävä valkoinen pinta tuntuu käteen mukavalta. SIM:n asennus sujuu, kun löydän tarkoitukseen varatun työkalun ja tajuan olla käyttämättä liikaa voimaa. Minun makuuni Lumia 920 on hiukan suuri, mutta on koolla etunsakin. Näyttö on selkeä ja kun värit on tuunattu blondin makuun sopivaksi pinkiksi ja valkoiseksi, aukeaa sovellusten maailma kirkkaana. En kuitenkaan anna ulkonäön pettää vaan lähden reippain mielin testaamaan luurin toimivuutta.

Perusasetusten lataaminen onnistuu kohtuullisen hyvin: työsähköpostin, Office 365 ja gmailin aktivointi on suoraviivaista. Työsovelluksista, esimerkiksi sähköpostin liitteenä olevat powerpointit näkyvät erinomaisesti. Näyttö näyttää tässäkin kyntensä, virtuaalinäppäimistö toimii hyvin, ja turhia typoja ei tule. Tämä ei kuitenkaan vielä riitä, vaan seuraavaksi myös privaattipuolen sovellukset ja niiden toimivuus joutuvat kuluttajistuneen blondin testiin.

Positiivinen yllätys: Sovellusten määrä ja käyttökokemus

Sovelluspuhelimen sielu tulee esille siinä vaiheessa kun päästään asiaan – eli sovelluksiin joita puhelimella käytetään. Oletin, että Windows Phone –sovelluksia olisi vähänlaisesti, sillä onhan käyttöjärjestelmä uusi, mutta yllätyin positiivisesti. Löysin yleisimmin käyttämäni sovellukset suhteellisen vähällä vaivalla:

  • Perussovellukset töihin: jo mainitut Office 365, sekä sähköpostitilit
  • Sosiaaliset ja yhteistyösovellukset: Twitter, Facebook, LinkedIn, Evernote, DropBox, Skype
  • Mediasovellukset: Suomalaisista lehdistä HS, IS, HBL olivat valmiiksi asennettuina, samoin MTV3 Juuri Nyt sekä Veikkauksen sovellus, CNN, BBC News (lukuisia sovelluksia) ja Financial Times löytyvät niinikään vaivatta. Myös Elisa Viihde, Elisa Kirja, Netflix ja YouTube ovat löytäneet tiensä Windows sovelluskauppaan lukuisten muiden mediasovellusten joukkoon. Usein käyttämistäni sovelluksista puuttuivat vain Instagram, Spotify sekä muutamat radiokanavat. Täytynee yrittää paikata puutteita Nokian omalla musiikkivalikoimalla (blondin huomio: vaatii kulutustottumusten muutosta, joka on aina vaikeaa).
  • Yleishyödylliset sovellukset: Blondikin pysyy kartalla Nokia Driven avulla vaikka äänivalikoimasta puuttuu suosikkini Surf Dude joka löytyi edellisestä nokialaisestani jokin vuosi sitten. Yllätyksekseni löydän myös joukon suomalaisia sovelluksia: mm. Terveystalo ja Pirkka ovat löytäneet tiensä sovelluskauppaan.
  • Hyvinvointi: SportsTracker ja Endomondo löytyvät heti, sen sijaan työpaikkaliikuntaan kannustava HeiaHeia puuttuu.

Sovellusten määrä ei yksin riitä, myös käyttökokemus ratkaisee. Se on Lumiassa erinomainen: sovellusten käyttökokemus erottuu Lumialla edukseen – selkeys miellyttää blondin silmää. Selasin nopeasti läpi Nokian suositukset kaikista kategorioista ja totesin, että kattavampi läpikäynti veisi huomattavan paljon aikaa. Joten päädyin lopettamaan testin noin puolen tunnin selaamisen jälkeen. Aloitusnäytön tuunaminen vei jonkin aikaa, mutta lopputulos oli sen arvoinen: kaikki tarvittava mahtuu huomattavan pieneen tilaan ”minitiilien” ansiosta.

Lumia 920 aloitusnäyttö blondin tuunauksen jälkeen

Johtopäätökset: Lumia kelpaa blondille töihin ja vapaa-aikaan

Lumia 920 on kaiken kaikkiaan positiivinen yllätys. Työelämän sovellukset toimivat niin kuin pitääkin, ja suuri näyttö ja erityisesti kosketusherkkyys tekevät siitä oivan puhelimen businesskäyttöön. Sovelluskauppa yllättää valikoimallaan, ja sovellukset visuaalisuudellaan. Esimerkiksi Facebook ja Helsingin Sanomat näyttävät Lumia 920:n näytöllä moninkertaisesti paremmilta kuin iPhonen näytöllä. Myös Lumia 920:n kameraominaisuudet tekevät vaikutuksen: tarkennus toimii moitteettomasti ja kuvista tulee suorastaan erinomaisia. Valokuvien katsominen on myös mukavaa: Kun Facebook, Twitter ja muut palvelut on aktivoitu, niin kaikki valokuvat löytävt yhden täpän takaa, eli käyttäjän ei tarvitse tehdä mitään – homma vaan toimii ”itsestään”.

Testin lopputulema on selkeästi positiivinen: Lumia 920 on erinomainen puhelin – se kelpaa kuluttajistuneelle blondillekin!

Sari

 

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa Vinkit, Yleinen