Nokia Lumia 820 – ensituntuma

Lumia 820 on nyt ollut hetken aikaa käytössä. Tässä ensikokemukset ja fiilikset.

Pakkauksen sisältö ja oheislaitteet

Pakkauksen sisältö on totutun mukainen: puhelin (keltaisilla kuorilla), laturi (micro-USB), pikaohjeet ja nappikuulokkeet (tyylikkäästi sävy sävyyn puhelimen kanssa). JBL PlayUp -kaiutin on tilauksessa ja myös sen saa keltaisena. Vaimo tosin haluaa sen valkoisena kun kuulemma sopii siten paremmin sisustukseen. Latausalusta on myös vielä tilauksessa ja se tulee keltaisena.

Lumia 820:een on saatavana kolmenlaisia kuoria: vakiokuoret, latauskuoret ja pehmeämmät suojakuoret. Kaikkia näitä saa useilla eri väreillä. Itse tilasin puhelimen keltaisilla vakiokuorilla. Keltainen latauskuori on tilauksessa kuten myös oranssi ja vihreä suojakuori.

Puhelimen ulkonäöstä on sanottava, että se on upea. Ehdottomasti tyylikkäin puhelimeni tähän mennessä. Vaihdettavat värikuoret, tarkka ClearBlack-näyttö ja uudet teemavärit yhdistettynä saman sävyisiin oheislaitteisiin on vaikuttava kokonaisuus.

Käyttöönotto ja asetukset

Käyttöönotto on varsin suoraviivaista ja helppoa. Vakiokuori on jämäkkä ja aavistuksen tiukka, mutta aukeaa pakkauksen ohjeen mukaisesti ongelmitta. Akku vain irti ja SIM-kortti paikoilleen, jonka asettaminen on tehty helpoksi. Joskus sen kanssa saa taiteilla, mutta tässä se on helppoa. SD-muistikortti on vielä tilauksessa, mutta sille on paikka SIM-kortin vieressä.

Ohjattu käyttöönotto kyselee muutamia asioita, jonka jälkeen puhelin on käyttövalmis. Mikäli Microsoft Account (ent. Windows Live ID) on käytössä, osoitekirjan tiedot putoavat puhelimeen hetkessä. Toki eri palveluihin (Facebook, LinkedIn jne.) pitää kertaalleen kirjautua, jotta niiden tiedot näkyvät eri paikoissa (mm. Ihmiset-toiminto). Työ- ja henkilökohtainen sähköposti putoaa nätisti sisään kun antaa kirjautumistiedot.

Jos Lumia 820:een siirtyy Windows Phone 7.5 -versiosta (itse siirryin Lumia 800 -mallista), asennetut sovellukset löytyvät windowsphone.com-sivustolta (kuva alla). Näin niitä ei tarvitse yksittäin etsiä ja asentaa sovelluskaupasta. Sovelluskauppa on nyt nimeltään Kauppa (Store) kuten Windows 8 -käyttöjärjestelmässäkin. Aiemmissa Windows Phone -versioissahan sovellukset haettiin Marketplacesta.

Nyt kun käytössä on Windows 8 -kannettava (Lenovo ThinkPad X230 Tablet) ja Windows 8 -puhelin, niin onhan käyttökokemus yhtenäinen ja miellyttävä. Käyttöliittymä ja tapa toimia on samanlainen, ja monet toiminnot ihan vastaavia kummallakin puolella. Esim. sovellusten etsiminen, asentaminen ja poistaminen tapahtuu samoin kummassakin laitteessa.


windowsphone.com-sivusto

Aloitusnäyttö – enemmän tilaa, pienempiä ruutuja ja uusia värejä

Aloitusnäyttöön mahtuu nyt enemmän sisältöä kun koko ruudun leveys on käytössä ja ruutuja voi olla kolmea eri kokoa. Teemavärejä on myös aiempaa enemmän (20), joten puhelimesta saa helposti kuorien värisen tai muuten vaan päivän fiiliksen mukaisen. Alla vasemmalla tämän hetkinen aloitusnäyttöni ja vieressä esimerkkinäyttö, jossa myös leveä ruutu (kalenteri):

    
Aloitusnäyttöön mahtuu jopa 24 ruutua ilman vieritystä

Nopeammin virheetöntä tekstiä

Nyt kun näyttö on hieman aiempaa isompi, tekstin kirjoittaminen tuntuu helpommalta. Jotenkin kirjaimiin osuu paremmin ja virheitä tulee vähemmän. Paras juttu on kuitenkin ennustavan tekstinsyötön uusi versio, jossa sovellus osaa lauseyhteyden ja käyttöhistorian perusteella ennustaa, mitä kirjoitan seuraavaksi. Siten se osaa kirjaimen tai parin perusteella ehdottaa oikeaa sanaa. Parhaimmillaan sovellus ehdottaa oikeaa sanaa ilman, että tarvitsee antaa edes alkukirjainta.

Windows Phone 8 -version sanakirjaan on valittu 600 000 yleisimmin käytettyä sanaa, minkä lisäksi käytössä on yllä mainittu logiikka ja käytön perusteella tarkentuva toiminta. Käyttäjäkohtainen sanakirja täydentyy käytön mukaan ja aikaa myöden tekstin ennustaminen on vieläkin parempaa. Kirjoittaminen on todella nopeaa ja vaivatonta. Uusi tekniikka on kuvattu tarkemmin Windows Phone -blogissa.

    
Tekstinsyötön ennustaminen lauseyhteyden, yleisyyden ja käyttöhistorian mukaan

Lasten nurkkaus (Kid’s Corner)

Lasten nurkkaus on mielenkiintoinen uutuus ja kätevä tapa antaa puhelin lainaksi lapsille siten, että omat tiedot ovat turvassa ja lapsilla käytössä vain tietyt sovellukset, pelit ja palvelut. Näin esim. automatkat voivat sujua mukavammin ja lapset pääsevät tutustumaan uuteen tekniikkaan, jos itsellä ei vielä ole älypuhelinta. Lapset voivat myös mukauttaa nurkkausta nimen, taustakuvan ja värimaailman osalta. Lasten nurkkaus on helppo ottaa käyttöön asetuksista ja siihen pääsee kun lukitustilassa pyyhkäisee näyttöä vasemmalle.

    
Lasten nurkkauksen lukitus- ja aloitusnäyttö

Varmuuskopiointi

Suosittelen varmuuskopioinnin käyttöönottoa. Itse ainakin nukun yöni paremmin kun tiedot on varmuuskopioitu pilveen (SkyDrive), josta ne voi tarpeen vaatiessa palauttaa. Varmuuskopiointi otetaan käyttöön asetuksista, jossa seuraavat tiedot voi määrittää automaattisen varmuuskopioinnin piiriin: sovellusluettelo + useimmat asetukset, tekstiviestit ja valokuvat (automaattinen lataus pilveen).

Puhelin odottaa, että käyttäjä on yhteydessä WLAN-verkkoon ja tallentaa varmuuskopiot automaattisesti vasta sitten. Jos käyttäjä ei ole viikkoon yhteydessä WLAN-verkkoon, kaikki sovellusluettelon ja asetusten muutokset tallennetaan matkapuhelinverkon datayhteyden avulla.

Muistin määrä ja käyttö

Keskusmuistia on 1 Gt ja massamuistia 8 Gt. Lisäksi SkyDrivessa on ilmaista tallennustilaa 7 Gt. Tilasin lisäksi 32 gigan SD-kortin, jotta tilaa piisaa valokuville, videoille ja muulle datalle. SD-kortin maksimikoko on 64 Gt.

Käyttöönoton jälkeen tarkistin asetuksista massamuistin vapaan tilan määrän. Järjestelmä vie aika paljon tilaa (1,94 Gt), mutta erityisesti jäin ihmettelemään ”muut”-kohtaa (kuva alla), joka haukkaa 2,19 Gt. Tuota kohtaa ei voi avata, jotta tietäisi, mihin tilaa kuluu. Musiikki, kuvat ja videot on eritelty omina kohtinaan, samoin sovellukset. Asennetut kartat eivät listassa ole, mutta ne selittävät vain 471 Mt (Suomi 251 Mt ja Ruotsi 220 Mt). Tätä pitää jatkossa seurata; musiikin, kuvat ja videot voi onneksi tallentaa SD-kortille.

    
Puhelimen tallennustila ja sen käyttö

Akkukesto

Akku kestää runsaan vuorokauden kohtuukäytöllä kun virransäästötoimet on tehty (sähköpostin manuaalinen synkronointi, taustatehtävät pois, virransäästöasetukset). Lataaminen päivittäin ei ole ongelma, mutta akun soisi kestävän kauemmin. Nykyisissä älypuhelimissa näyttää olevan valitettavan yleistä, että akku kestää vuorokauden tai vähemmän. Itse käytän puhelinta välillä WLAN-tukiasemana ja se kuluttaa runsaasti akkua. Silloin onkin syytä olla virtaa lähellä, jos meinaa pitempään työskennellä verkossa. Windows 8 -puhelimiin on onneksi tulossa päivitys, joka parantaa akkukestoa.

Lopuksi

Lumia 820:ssa on paljon hienoja ominaisuuksia ja mahdollisuuksia, joihin palaan tarkemmin tuonnempana. Ensikokemus on erittäin positiivinen, vaikka akkukesto jättääkin toivomisen varaa.

Lapset kysyvät joskus neuvoja tekniikkaan liittyen, mutta vastauksen pitäisi olla lyhyt ja ytimekäs. Eivät kuulemma jaksa kuunnella isän pitkiä selostuksia isosta kuvasta ja taustoista. J

Siispä uusi Lumia 820 muutamalla sanalla: tyylikäs, nopea, monipuolinen. Ja juuri sopivan kokoinen.

Millainen on sinun kokemuksesi uudesta Lumiasta?

– Timo

PS. Näyttö on herkkä ja toimii lupausten mukaisesti myös hanskalla. Tämä tuli pakkasilla testattua. Herkkyyttä voi tarvittaessa säätää asetuksista.

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa Aktiivikäyttäjät, OldBlog, Teknologiat, Windows Phone / Lumia Merkitty: , ,
10 comments on “Nokia Lumia 820 – ensituntuma
 1. 4.4.2013 klo 23:44 Risto sanoi:

  Lumia 820 akunkesto niin heikko, että koko luuri on susi.

 2. Timo Läpinen
  12.4.2013 klo 10:31 Timo Läpinen sanoi:

  Risto,

  Kiitos kommentista. Oma Lumia 820 on yleensä kestänyt hyvin työpäivän verran. Oma käyttö ei ole erityisen raskasta ja sisältää tyypillisesti sähköpostin käsittelyä, puheluita, tekstareita, uutistenlukua ja muutamien sovellusten käyttöä.

  Kokonaisuutena tilannetta auttaa jonkin verran se, että kotona minulla on latausalusta; mennessä ja tullessa laitan puhelimen aina siihen ja siten akkutilanne on ollut verrattain hyvä. Olen yllättynyt siitä, miten paljon enemmän tulee ladattua kun on alusta käytössä. Sellainen pitäisi hommata töihinkin.

  Tässä artikkeli, joka listaa keskeiset virransäästötoimet, jotta akkukesto olisi paras mahdollinen. Uskon, että tulevissa päivityksissä ja etenkin loppuvuonna ilmestyvässä Windows 9 -versiossa akkukestoon tulee
  parannusta.
  http://discussions.nokia.com/t5/Nokia-Lumia/Battery-information-and-Tips-for-Lumia-820-and-920/td-p/1617864

 3. 12.8.2013 klo 13:34 Minna sanoi:

  Itselläni on myös tämä kyseinen Lumia 820. Ollut käytössä nyt noin pari kuukautta ja olen ollut hurjan tyytyväinen siihen. Akun kesto oli minullakin aluksi ongelmana mutta muutaman viikon ja latauksen jälkeen se alkoi kestämään jo pidempään.
  Kuten tekstissä tulee esiin aloitusnäyttö on nyt isompi kuin Lumian edellisissä malleissa ja se on ollut yksi ominaisuus joka on minusta oikein miellyttävä. Aloitusnäyttö on entistä selkeämpi ja erikokoiset palikat mahdollistavat selkeämmän jaoittelun. Mielestäni kilpailevien mallien aloitusnäytöt tuppaavat olemaan sekavampia.
  Olen ollut myös tyytyväinen puhelimen helppokäyttöisyyteen. Alkuasetuksista ja yhteystietojen siirrosta lähtien kaikki toiminnot on ollut helppo löytää ja asentaa. Myös tärkeimmät sovellukset kuten kalenteri ja sähköposti ovat miellyttäviä käyttää.
  Kamera on ainakin minun käyttööni aivan täydellinen ja sillä saa hyvälaatuisia kuvia. Kuvien siirtäminen koneelle on kuitenkin ainoa asia mitä en puhelimellani osaa tehdä.
  Kokonaisuudessa olen ollut erittäin tyytyväinen puhelimen ominaisuuksiin ja toimintaa.

 4. Timo Läpinen
  14.8.2013 klo 18:07 Timo Läpinen sanoi:

  Kiitos Minna kommentista. Kiva kuulla, että olet tyytyväinen Lumiaan. Vaikka Lumia 820:n kamera ei ihan pärjää 920/925/1020-malleille, sillä saa erinomaisia kuvia. Tänään viimeksi käytin sitä skannerina kun piti skannata pari kuittia.

  Kuvien siirtämisessä koneelle on ainakin kaksi vaihtoehtoa kun liität puhelimen lataus-/datakaapelilla tietokoneeseen (se näkyy Windows Explorerissa My Computer / This PC -kohdan alla). Voit raahata kuvia käsin vedä ja pudota -menetelmällä (Shift pohjassa siirtää ja Ctrl pohjassa kopioi), tai napsauttaa hiiren oikealla puhelimen nimeä ja valita Import pictures and videos. Itse käytän edellistä tapaa ja raahaan kuvia SkyDriveen; siten ovat varmassa tallessa ja saatavilla kaikilla laitteilla.

  Uusissa Lumia-malleissa (Windows Phone 8) on tosiaan se hyvä puoli, että tietojen siirtämiseen ei enää tarvitse Zune-ohjelmistoa. Sama pätee päivityksiin, jotka eivät enää vaadi Zunea vaan tulevat langattomasti wlanin yli suoraan puhelimeen.

  PS. Muistithan, että voit asetuksissa määrittää, että otetut kuvat menevät suoraan myös SkyDriveen.

 5. 7.1.2014 klo 14:00 Tuomas Vesala sanoi:

  Hei.

  Onko teille valjennut, mihin pilveen Lumi820 tekee varmuuskopion ja minkä näköinen se olisi?
  Itselläni on muutama Microsoft-tili käytössä, yhdelle kyllä tulevat SkyDrive-osioon puhelimella otetut kuvat, mutta mitään varmuuskopiotiedoston näköistäkään ei tuolta tililtä löydy. Ei kyllä niiltä muiltakaan. Tällä olisi lähinnä merkitystä SMS-talletuksessa, kun PC Suite-yhteensopivuutta ei enää windows-käyttöjärjestelmässä ole.

  Mistä on mahdollista nähdä tai jopa asettaa tiliasetus varmuuskopioinnille? (Olen jo katsonut käyttöohjeet)

 6. Timo Läpinen
  7.1.2014 klo 15:25 Timo Läpinen sanoi:

  Hei Tuomas,
  Lumia 820/Windows Phone 8 tekee varmuuskopion siihen Microsoft-tiliin, jolla olet kirjautunut puhelimeen. Varmuuskopiotiedostoa ei pääse näkemään/muokkaamaan, mutta puhelimen käyttöönotossa tai uudelleenasennuksessa käyttäjälle tarjotaan mahdollisuutta palauttaa varmuuskopio pilvestä. Olen itse käyttänyt tätä mahdollisuutta useasti ja havainnut sen käteväksi.

  Huomaa, että tekstiviestit voi nähdä Outlook.com:n Messaging History -kansiossa. Itselläni on siellä nyt 4556 viestiä 131 sivulla. Vaikka kaikkia viestejä ei voikaan suoraan tallentaa/exportata, yksittäisten viestien sisältöjä voi kuitenkin kopioida.

  Tässä vielä ohje varmuuskopiointiin liittyen:
  http://www.windowsphone.com/fi-fi/how-to/wp8/basics/back-up-my-stuff

  • 7.1.2014 klo 17:05 Tuomas Vesala sanoi:

   Hei, Timo.

   Kiitos nopeasta ja asiantuntevasta vastauksestasi.

   Tuo selittää miksi varmuuskopiotiedostoa tms. ei näy olevaksi.

   Tekstiviestejä tosin minulla ei näy lainkaan olevaksi, vaikka viestien määrän suuruusluokka lienee samoja kuin Sinulla. Sitä vastoin näen Facebookin pikaviestinnällä tehtyjä kokeita muutaman kuukauden takaa tuossa mainitsemassasi kansiossa, kuten olen nähnyt koko ajan.

   No, lienee niin, että Outlook Exchange, jota käytän sähköpostissani, tekee jotkut omat temppunsa tuohon vielä lisäksi, joka selittää sen, miksi tuota ominaisuutta tai muutamaa muutakaan ei ole saatavilla. Tai sitten jotain muuta, mitä sitten liekään. Sellaista se vain on.

   Kiitos kuitenkin asiallisesta kommentistasi ja neuvoistasi.

   TV:T.V.

 7. Timo Läpinen
  7.1.2014 klo 18:44 Timo Läpinen sanoi:

  Ei kestä kiittää; hyvä, jos kommenteista oli apua. Sellainen tuli vielä mieleen, että minulla on omassa Lumia 1020 -puhelimessa Microsoftin GDR3-päivitys betaohjelman kautta ladattuna. Sinulla lienee syksyllä Nokia Amber -päivityksen mukana tullut GDR2-versio.

  Käyttöjärjestelmän GDR3-päivitys paketoidaan Nokia Black -nimiseen päivitykseen, jonka jakelun alkanee piakkoin. Minulla on testissä Lumia 1520 ja siinä on jo Nokia Black -päivitys.

 8. 8.1.2014 klo 21:30 Tuomas Vesala sanoi:

  Hei,

  Amberhan tässä tosiaan on, kyllä.

  Jatkan ulkopuolisen plug-inin, add-onin tms. etsintää millä saisin jonkunkaanlaisen lukukelpoisen arkiston SMS’tä tehdyksi muualle, kun vaikuttaa että päätelaitteesta ne eivät nykyisellään tule pois.

  Aikaisemmin on ollut Outlookissa SMS-ominaisuus, mutta se on 2013 Officen myötä poistunut varmaan jo fossiilisena. Exporttaustahan esim. txt-tiedostoon ei tehnyt Nokia (PC) Suitekaan, mutta sen avulla saattoi sentään viestin lukea (ja tarvittaessa kopioida) muuallakin kuin päätelaitteessa.

  Tämä tästä nyt. Odotellaan, josko mainitsemasi GDR3-päivitys 820:een tekisi asiassa jotain.

  • 22.1.2014 klo 11:52 Tuomas Vesala sanoi:

   Hei.

   Nyt käyttöjärjestelmän päivitysversion nimi on tuo Black, mutta messaging historyssa ei näy edelleenkään jälkeäkään SMS’tä.

   Ne lienevät siis kadonnutta kansanperinnettä, koskapa asia on noim hyvällä mallilla.

   Juurikin tänään aamulla näin työpuhelimen käyttäjän näkökulmasta katsoen mietin, mitä uutta ja lisäarvoista 9300-puhelimen jälkeen on tullut, enkä kyllä nopeutuneiden tiedonsiirto-ominaisuuksien lisäksi havainnut mitään. Some-, musiikki-, tai kuvausominaisuudet menevät kaikki osaltani hömpän ja turhuuksien puolelle, sitä vastoin QWERTY-näppäimistön muuttuminen ilman näppäinvastusta olevaksi kosketusnäytöksi on tuonut huonompaa käytettävyyttä käytännössä muutoin entisenlaisiin käyttöliittymiin.

   Mutta sellaista se. Niillä laitteilla toimitaan mitä saatavilla on.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>