Microsoft Surface Pro. Hitti vai huti?

Mistä kyse?

Microsoft julkaisi 9. helmikuuta 2013 uuden Surface Pro mallin. Laitteen 64GB perusmallin saa $899 ja siihen näppäimistö $130. Näppäimistöä on kahta eri mallia. Toinen ultra ohut ja toinen paremmin kirjoittamiseen soveltuva. Mukaan kannattaa hankkia myös VGA-ulostulo, suojapussi ja näyttösuoja (privacy filter), mikäli laitetta suunnittelee aitoon yrityskäyttöön. Suosittelen 128GB mallin hankkimista, sillä itse Windows 8 käyttöjärjestelmä vie lähes puolet 64GB mallin tallennuskapasiteetista. Pro malli eroaa oleellisesti RT mallista, sillä Pro malli rakentuu x86 arkkitehtuuriin, mikä mahdollistaa Windows työpöytäsovellusten suorittamisen laitteessa. Prossa on myös paremmat liitännät mm. USB3 ja aito mini display portti. Perus pakettiin kuuluu laitteen lisäksi laturi ja kynä.

Sufface paketti

Mihin Surface Prota tulisi verrata?

Tulisiko Surface Prota verrata tabletteihin vaiko ultrabook luokan kannettaviin? Laitteen suorituskyvyn ja arkkitehtuurin puolesta kyseessä on ultrabook luokan kannettava, jonka on onnistuttu puristamaan erittäin pieneen kokoon laadukkaalla 16:9 kuvasuhteen kosketusnäytöllä.

 

Intellin core i5 1.7GHz suoritin tuo laitteeseen tehoa, mutta samalla verottaa akun kestoa. Tehokas suoritin tuo haasteita laitteen jäähdytykseen. Surface Pro on varustettu kahdella tuulettimella, jotka peruskäytössä ovat lähes äänettömiä, mutta suuremmassa kuormituksessa alkavat pitämään ikävää ääntä. Tilanne ei ole mitenkään poikkeuksellinen verrattaessa ultrabook kannettaviin, mutta tabletteja vasten tilanne poikkeaa valtavirrasta.

Surface Pro alle 5 tunnin akunkestolla ei kykene haastamaan ultrabookkeja saati sitten tabletteja. Microsoft kielsi ensimmäisiä laitteen saaneita kirjoittamasta tai vertailemasta laitteen suorituskykyä. Laitteen ”uniikkisuus” pitäisi perustua pieneen kokoon ja hyvään suorituskykyyn.

Testasin Sufrace Prota  2011 vuoden MacBook Air mallia vasten, jossa on vastaava Intel core i5 1.7GHz suoritin. Kummassakin laitteessa on Windows 8 käyttöjärjestelmä ja sama määrä muistia. Testi painoittui enemmän CPU, muistiin ja 2D graafiseen suorituskykyyn. Surface Pro pärjäsi vertailussa erinomaisesti. Surface Pro:ssa on uudempi Intel HD 4000 sarjan näytönohjain, mikä ansiosta 2D ja eritoten 3D suorituskyky ovat parempia. Lopputuloksesta on otettu 3D tulokset pois vertailusta.

Surface Pro vs MacBook Air

Surface Pro on mekaanisesti hyvin rakennettu. Laitteen huollettavuutta on jo ehditty moittimaan mm. iFixit antoi laitteelle huonoimman mahdollisen arvosanan. VaporMg-magnesiumseoksesta tehdyn kuoren pitäisi olla alumiinia kestävämpää ja kevyempää. Laitteen jäähdytykseen tarvittavan ilmavirran kulun takaamiseksi Pro:lle ei ole erillisiä käytönaikaisia suojakuoria saatavilla. Kovassa käytössä laite on altis naarmuuntumiselle ja kolhuille. Lähes 1KG painoisen laitteen pudottaminen ei ole suositeltavaa, vaikka Surface RT mallia kehuttiinkin erittäin iskunkestäväksi.

Tabletiksi Surface Pro on kömpelö. Tämän aiheuttaa laitteen paksuus ja paino. Laitteen paksuus on 13mm + Type Cover näppäimistö 6mm tekee laitteesta paksumman kuin esim. MacBook Air, joka on paksuimmimasta kohdasta 17mm.

MacBook Air vs Surfface Pro

Käytettävyyteen vaikuttava pieni, mutta ärsyttävä asia on latausjohdon lyhyys. Onneksi virtalähteeseen voi vaihtaa itse pidemmän johdon. Surface Prota ei voi ladata tablettien tapaan USB portista, vaan laitteelle tarkoitetulla omalla laturilla. Surfacelle on saatavilla myös tehokkaampia latureita perus 48W laturin sijasta, jolla voidaan lyhentää latausaikaa.

Entäs käyttöönotto ja soveltuvuus yrityskäyttöön?

Surface Pron käyttöönotto tapahtuu samaan tapaan kuin minkä tahansa Windows 8 x86 alustan laitteella. Ylläpidon ja vakioinnin osalta Surface Pron tulee suhtautua kuten mihin tahansa normaaliin työasemaan.

Surface Pro on täysiverinen Windows 8 laite, mikä mahdollistaa huomattavasti monipuolisemman käyttökokekemuksen kuin perinteinen tabletti.  Monessa yrityksessä tabletit toimivat yhä pääsääntöisesti sähköposti, kalenteri ja WWW-selauksessa. VDI ratkaisuilla voidaan tuoda lisää tehoja tablettien käyttöön, mutta tämä edellyttää riittävän laadukasta verkkoyhteyttä.  Valitettavan usein tableteilla ei ole pääsyä yrityksen sisäverkkoon, saati keskitettyihin palveluihin, kuten tulostus ja hakemistopalvelut. Surface Prolla voidaan helposti tehdä esim. Direct Access yrityksen verkkoon ja ottaa laite IT-osaston hallintaan ja tukeen.

 Kenelle Surface Pro on tarkoitettu?

Surface Pro on mielenkiintoinen ja samalla hämmentävä laite. Sufrace Pro on tarkoitettu pääsääntöisesti käytettäväksi vaakatasossa. Itse olen tottunut käyttämään tablettyyppisiä laitteita enemmän pystyasennossa. Surfacen näppäimistöä ei voi käyttää pystyasennossa. Monet Windows sovellukset eivät skaalaudu optimaalisesti pystyasentoon. Vaikuttaisi siltä että sovelluksien testaus on jäänyt tältä osin vajaavaikseksi, sillä osassa sovelluksia esim. nappien sijainnit eivät ole samassa linjassa tai menevät yli näyttöalueen. Voisi olettaa, että eri sovellusten välillä toimisi perus leikkaa ja liimaa ominaisuudet, näin ei kuitenkaan ole. Uskon, että nämä asiat korjaantuvat ajan kuluessa ja ovat muutenkin Windows 8 haasteita, kun itse Surfacen laitteen puutteita.

Itse en vieläkään ole löytänyt optimaalista tapaa käyttää näppäimistöä, kosketusnäyttöä, sekä kynää. Asian tekee hankalaksi se, että osa sovellusten painikkeista ovat liian pieniä 10.6″ näytölle sormikäyttöä varten. Tällöin kynän hyödyntäminen helpottaa työskentelyä. Työpöytäkäytössä esim. Office 2013 käyttö sormikosketuksella ei ole tehokasta. Osan sovelluksista, kuten Office 2013, saa muokattua paremmin soveltuvaksi 10.6″ näytölle, mutta vanhojen työpöytäsovellusten kanssa tilanne on huonompi. Mikäli suunnittelet Pro mallia vanhojen työpöytä sovellusten käyttöön, niin suosittelen huolellista testausta käytettävyyden näkökulmasta.

Tekstinsyötössä vaakatasossa virtuaalinen näppäimistö vie suuren tilan näytöstä, jolloin fyysisen näppäimistön käyttäminen tuntuu luonnollisemmalta. Työpöytäkäytössä ulkoinen hiiri on se mitä alkaa seuraavaksi kaipaamaan. Hiiren liittäminen Surface Pron tapahtuu joko USB:n tai Bluetoothin kautta. Kun nämä kaikki kasaa pöydälle, niin kokoonpano on vastaava kuin ultrabook kannettavissa. Hintakin asettuu samaan luokkaan, mutta esim. laajennettavuus ja suorituskyky eivät pärjää uusimmille, saati sitten high-end luokan ultrabookeille.  Surface Pro:ssa on 4GB muistia, kun ultrabookit alkavat olemaan 8GB muistilla varustettuja.  2013 aikana kosketusnäytöllisiä malleja alkaa saamaan  useammalta valmistajalta. Yksi henkilökohtaisista suosikeistani on Lenovon Ideapad Yoga.

Mitä muuta Surface Pro:lla voi tehdä?

Pelata. DirectX 11 tuki ja Intellin HD 4000 sarjan näytönohjain pyörittää  pelejä. Kosketusnäytölle optimoituja pelejä, jotka hyödyntäisivät Pro:n tehot, ei juurikaan ole saatavilla. High end pelaamiseen ei laitteen tehot riitä.

Kokeilla muitakin käyttöjärjestelmiä ja lähteä innovoimaan uusia käyttötarkoituksia. Eroten Surface RT ja Windows Phone laitteista voi Surface Prosta poistaa Secure Boot asetuksen ja asentaa esim. Ubuntu Linux tilalle.

Kenelle laitetta voisi suositella?

Mikäli etsit pientä kosketusnäytöllistä x86-pohjaista tietokonetta, Sufrace Pro on tutustumisen arvoinen. Itse uskon yrityskäytössä ultrabookien yleistymiseen. Windows 8 Modern sovellusten vähyys heikentää Surfface Pron kiinnostavuutta. Työpöytäsovellusten ajaminen 10.6 tuuman näytössä ei ole kovinkaan palkitsevaa. 13 tuumaa on mielestäni pienin näyttökoko, mikä toimii yrityskäytössä. Satunnaiseen käyttöön pienempikin näyttö soveltuu.

Onko Surface Pro innovatiivinen tuote?

Mielestäni ei ole. Mitään suurta ”vau efektiä” laiteen käyttö ei tuo. Laite olisi voinut tulla markkinoille jo huomattavasti aikaisemmin. Ultrabookit tulevat laittamaan Surface Pro:n todella tiukolle. Mielenkiintoista on huomata, että Microsoft itse puhuu Surfacesta omana laitteena ja pyrkii välttämään vertailua muihin vaihtoehtoihin. Microsoftin sivulla oleva vertailutaulukko on lähinnä huvittava, jos valintaa mietitään yrityskäytön näkökulmasta.

Muotoilussa ja käytössä on muutamia käteviä yksityiskohtia mm. laitteen takana oleva käännettävä tuki, jolla laite saadaan kätevästi pysymään pystyssä, kyseinen tuki tosin oli jo RT malleissa. Tuki tuo valitettavasti myös lisää paksuutta laitteelle. Itse olisin kaivannut 4G yhteyttä ja GPS sirua. Laitteen tilasta olisi myös ollut mukava saada enemmän infoa esim. led valot, jotka kertoisivat verkkoliikenteestä, SSD levyn tilasta, sekä laitteen olemista unitilassa. Kynälle olisi ollut mukava löytää parempi säilytyspaikka kun magneettikiinnitys laitteen latausliittimeen. Etupuolella on vain windows start näppäin. Valikko ja paluu näppäimet puuttuvat.

Microsoftin 3 näytön strategiasta puuttuu mielestäni yhä punainen lanka. Suurin kritiikki kohdistuu osaltani Windows 8:n tuomaan käyttökokemukseen sormi- ja kynäkäytössä. Käyttökokemusta heikentää se että osa sovelluksista on yhä perinteisiä työpöytäsovelluksia ja hyppiminen eri näkymien välillä ei yrityskäytössä ole tehokasta. Tilanne varmasti kehittyy, kun uusia Windows 8 sovelluksia tulee saataville.

Kokonaisarvosana Surface Prolle

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa OldBlog, Teknologiat
3 comments on “Microsoft Surface Pro. Hitti vai huti?
 1. 16.2.2013 klo 21:46 AnttiK sanoi:

  MS:n tablet fokus vieläkin haussa vaikka featureteja jo löytyykin, kiitos tm testaa henkisestä lähestymisestä Tommille.

 2. 17.2.2013 klo 10:39 Jonas Lindström sanoi:

  Hyvä arvostelu, Tommi. Näyttää siltä että laitteessa on tehty hieman liikaa kompromisseja. Silti, yksi Surface Pro maksaa vähemmän kuin erilliset tablet + Ultrabook. Joillekin tämä laite voi riittää ainoaksi laitteeksi.

  Työpöytäsovellusten käyttö on varmaan siedettävää kun Surface liitetään ulkoiseen näyttöön, näppäimistöön ja hiireen. Mutta entäs kun yrittää kirjoittaa kokouksen pöytäkirjaa kokouksen aikana?

  Lämpö- ja akkukesto-ongelmat lievenevät varmasti Haswell-prosessorien julkaisun myötä kesäkuussa. Ehkä Surface Pro 2 syksyllä on siis varteenotettava laite.

  Tämä on tähän mennessä ehdottomasti kiinnostavin pousti tässä blogissa. Jatkakaa samaan malliin. 🙂

 3. 17.2.2013 klo 12:55 Tommi Eklund sanoi:

  Kiitos kommenteista! Joonas: tuo käyttö niin että näyttö on jaettu ulkoiseen lähteeseen ja samalla pitäisi tehdä muistiinpanoja on kokeilematta. Täytyy ”uskaltaa” kokeilla. Uusien laitteiden ottaminen ”oikeasti” käyttöön on aina hieman epämukavuusalueella. Mitäs jos homma ei toimi ja palaverin fokus menee uuden laitteen säätämiseen ja kommentointiin?

  Kyseinen laite on kuitenkin ”ensimmäinen luokkassaan”, joten varmasti Surface Pro 2 on varmasti jälleen askeleen parempi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>