Blonditestissä Lumia 620: Mukavan tuntuinen vehje

Uusi edullinen Lumia 620 on kaupoissa. Muutama meistä onnekkaista sai luurin käteensä jo hiukan ennakkoon: esimerkiksi Digitoday nosti sen ”Nokian merkittävimmäksi puhelimeksi pitkään aikaan”.  Minäkään en voinut vastustaa kiusausta, vaan soittelin viime viikolla Nokialle ja pyysin Lumia 620:n blonditesttavaksi. Ja sainkin pienen varaslähdön uutuuden käyttöön.

Siinä missä Appelsiinista löytyy ihmisiä, jotka tykkäävät kaikesta mikä piipittää ja vilkkuu, olen yksinkertaisempi. Minulle mobiililaitteet ovat ”se juttu” – on kiva päästä kokeilemaan uutuuksia ja vertailemaan käytettävyyttä. Olen aito sekakäyttäjä: vuosien varrella tutuksi ovat tulleet niin Symbian, Android, iOS ja nyt Windows -laitteet. Vain Blackberryn olen onnistunut välttämään, mutta ehkä senkin aika vielä tulee.

Mitäs sieltä laatikosta löytyikään?

Nyky-Nokian pakkaukset ovat mukavan kompakteja verrattuna takavuosiin. Lumia 620:n laatikosta löytyy itse puhelimen lisäksi ohut käyttöohje ja Nokia Musiikki arvoseteli, jolla saa Nokian ja Elisan sponsoroimana tutustua palveluun ilmaiseksi 3 kuukauden ajan. Mukana on vielä perussetti: virtapiuha, kuulokkeet ja akku. Viimeksimainittu jäi melkein huomiotta, sillä iPhonen ja aikaisempien Lumia-kokeilujen myötä olen tottunut kiinteisiin akkuihin. Käytön kannalta kuitenkin olennainen kapine.

Koko & ulkonäkö

Siinä missä Lumia 920 on yrityskäyttäjän suorituskykyinen kaveri, on se hiukan kömpelö ja raskas. Lumia 620 on huomattavasti pienempi, aikalailla samankokoinen kuin iPhone 4 tai HTC:n parin vuoden takainen naisille suunniteltu Rhyme. Se siis sopii hyvin käteen. Myös värivalikoima on kiva: Testaamani Lumian sininen väri sopii yhteen autoni kanssa, joten edellytykset pidempiaikaiseen kumppanuuteen ovat olemassa.

SIM-paikalleen: Voimalla vai taidolla?

Sitten asiaan, eli luurin kimppuun. SIM-kortin asennus vaatii koko takakannen irroitusta. Toimenpide onnistuu vaivatta kynsien avulla, kiitos puhelimeen liimatun havainnollisen tarran. Mukana irtoaa SIM-tarjotin, joka ei mene takaisin paikalleen pelkällä intuitiolla, vaan vaatii ohjeen lukemista. Muutaman yrityksen jälkeen se onnistuu, joten pääsen siis itse asiaan, eli puhelimen käyttöönottoon. Jopa rikkomatta kynsiäni.

Käyttöönotto: Tämähän sujuu kuin tanssi

Kirjaudun sisään Windows-live tunnuksillani, ja saan palkinnoksi puhelimeen automaattisesti LinkedIn ja Twitter-tilit. Jostain syystä Facebook sen sijaan vaatii erillisen kirjautumisen. Lumia 620 kysyy myös haluaisinko palauttaa tiedot edellisestä Windows-puhelimestani, eli 920:sta. Kieltäydyn tarjouksesta, ja jatkan seuraavaan vaiheeseen. Lumia kysyy kohteliaasti ”haluatko laittaa elämäsi ajan tasalle”. Totta kai haluan, joten jatkan käyttöönottoa toiveikkaana, vaikka epäilen, että elämäni kaaoksen hallintaan tarvitaan enemmän kuin Lumia.

Yrityssovellusten asennus

Työsähköpostiasetukset onnistuvat vaivatta. Tässä vaiheessa puhelin vaatii salasanan määritystä näytön lukitusta varten. Näin varmistetaan, ettei kuka tahansa pääse kiinni minun työsähköposteihini, jos vaikka unohdan laitteen jonnekin (sitäkin sattuu). Uusiakin ominaisuuksia löytyy: Ilmeisestikin Outlookin AD-integraation herättämänä Lumia 620 ehdottaa minulle Microsoft Lync-clientin lataamista. Teen työtä käskettyä, ja saan jopa Lyncin toimimaan. En tosin ihan ilman apua: kirjautuminen ei onnistu ennen kuin löydän aurinkoisen käyttäjätuen (Kiitos Jani!) joka auttaa toimialueasetusten kanssa.

Testaukseni keskeytyy hetkeksi, kun joudun siirtymään seuraavaan kokoukseen uuden Lumiani värisellä autollani. Pääsen kokeilemaan pitkäaikaista kestosuosikkiani, eli Nokian navigaattoria tositilanteessa. Navigaattori löytyy aloitusnäytöstä vaivatta, mutta vaatii versiopäivityksen, joka kuitenkin onnistuu lennosta. Samoin puheäänen lataus sujuu nopeasti, ja saan navigaattorin toimimaan – ja löydän haluamaani paikkaan.

Loppuarvio: Monipuolinen & nopea

Vaikka Lumia 620 jää teknisiltä ominaisuuksiltaan (vertailutaulukko alla) jälkeen kallimmista sisaruksistaan, on se kelvollinen työkaveri. Näytön responsiivisuudessa ei ole valittamista, kuten ei toimintanopeudessakaan. Myös kamera toimii hyvin. Akun kestoon ei tällä testauksella voi ottaa kantaa, mutta oletukseni on se, että pienempi näyttö ja hitaampi datasiirtokyvykkyys säästävät akkua. Pikatestin tuloksena olen valmis suosittelemaan Lumia 620 työkäyttöön, joskin uskon, että luurin pääkohderyhmä ovat kuluttajat ja erityisesti nuoret edullisen hinnan houkuttelemina. Loppuarvioni perustuu kuitenkin fiilikseen: Lumia 620 on sopivankokoinen ja tuntuu mukavalta kädessä!

 

Nokian Lumia -perheen uusin tulokas 620 on käytettävyydeltään yllättävän hyvä!

 

 

 

 

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa OldBlog, Teknologiat, Windows Phone / Lumia Merkitty: , , , , , ,