Ammattitaidon MM-kisat Saksassa

Tässä ensimmäinen blogaukseni valmentautumisesta Saksassa järjestettäviin ammattitaidon MM-kisoihin 2 – 7.7.2013. Lajina on IT Network And System Administration, mikä ei varmaankaan tule kenellekään tätä blogia lukevalle suurena yllätyksenä. Tähän blogiin on siis tarkoitus kirjoitella harjoitteluun liittyviä asioita sekä siihen tiiviisti liittyvistä tapahtumista, kuten Suomessa järjestettävät Taitaja-kilpailut. Tekstiä tänne on tarkoitus tuottaa aina kun on jotain uutta kerrottavaa eli ei ihan päiväkirja tahdilla kuitenkaan.

Aluksi voisin avata hieman omia taustojani ja kertoa siitä mitä olen tehnyt aiemmin. Olen kotoisin Kiuruvedeltä ja suoritin elektroniikka-asentajan perustutkinnon Iisalmessa Ylä-Savon Ammattiopistossa. Tällä hetkellä opiskelen tietokoneyliasentajaksi oppisopimuksella Appelsiinissa töiden ohella. Monipuoliset työtehtävät Appelsiinissa tukevat valmentautumista kisoihin, joten aivan kaikki valmentautuminen ei jää kuitenkaan omalle ajalle ja viikonloppujen varaan. Myös aiempaa kilpailukokemusta on Oulun Taitajista 2010 sekä EuroSkills 2010 kilpailuista Lissabonista.

Mitä siellä tehdään?

” The competition has a fixed start and finish time. You must decide how to best divide your time. All devices are rebooted before marking.  Do not bring any materials with you to the competition. Mobile phones are not to be used.”

Yllä oleva katkelma on lainaus kilpailutehtävän ehdottomasta säännöstä. Apuna ei ole siis referenssikirjoja eikä Internetiä. Käytössä on pari palvelinta, kasa aktiivilaitteita ja noin viisi tuntia tehokasta työaikaa toteuttaa kuvitteelliselle Pk-yritykselle demoympäristö annetuilla vaatimuksilla. Kilpailu on nelipäiväinen ja jokaiselle päivälle on asetettu erillinen tehtävä sekä teema. Päivän päätteeksi kisatehtävät arvioidaan ja pisteytetään toiminnallisuuden kannalta. Esimerkkejä arviointikohteista voisivat olla kulkeeko käyttäjien välillä sähköposti taikka onko VPN tunneli pääkonttorille muodostettu.

Kilpailuun valmistautuminen

Parhaiten kilpailuun valmistaudutaan mielestäni tekemällä edellisten vuosien kisatehtäviä omaan testiympäristöön. Ennen kaikkea valmistautuminen vaatii mielestäni sitoutumista ja aktiivista harjoittelua. Nelipäiväisen kilpailun aikana asennetaan esimerkiksi Linux ja Windows palvelimia, käytetään VMwarea virtualisointiin sekä määritellään verkkoyhteydet Ciscon reitittimillä, kytkimillä ja palomuureilla.

Viimeksi viikonlopun valmennusleirillä treenattiin mm. site-to-site IPSec tunneleita, Ciscon CME puhelinjärjestelmää ja dynaamisia reititysprotokollia. Testattiin 802.1x sovellutuksia kytkimiin ja Windows toimialueeseen. Asennettiin RAID pakkoja Linuxiin sekä jaettiin vikasietoiset levytilat edelleen Samballa. Yksityiskohdista kiinnostuneille vanhoja kisatehtävistä löytyy ICT-Academyn verkkosivuilta luettavaksi ja tehtäväksi.

Kuva valmennusviikonlopusta Turusta

Tämän hetkiset tunnelmat

Kirjoitushetkellä kilpailuiden alkuun on aikaa vaivaiset 86 päivää. Eli vajaat kolme kuukautta. Erotusta laskiessani kuvittelin, että ajan vähyys olisi latistanut minua ja edelleen treenattavat asiat tuntuneet ylivoimaisilta. Onneksi tilanne vaikuttaa olevan juuri päinvastoin. Suurimmat koukut lienevät jo hanskassa ja on aika keskittyä kilpailusta julkaistuihin ennakkotehtäviin. Kilpailutehtävät muuttuvat tietenkin itse kilpailuihin 30% eli teknologiat on hyvä osata etu- ja takaperin. Tällä tavoin kilpailuista tulevat ainakin itselleni mieluisammat, koska tarvitaan myös ajattelua eikä pelkällä robottimaisella toistamisella ja ulkoluvulla pärjää.

Löysäilyyn ei siis ole varaa vaan pidetään tavoite kirkkaana mielessä.

Miten tähän on tultu?

Tavallisesti ”kilpailu-ura” alkaa ammattikoulussa toisena tai kolmantena lukuvuonna. Kansallisiin Taitaja-kilpailuihin voi ilmoittautua omasta tahdosta ja näissä menestyminen tarkoittaa halukkaille yleensä jatkoa EM-tasolle EuroSkills ja lopulta WorldSkills mittelöihin. Toki kansainvälisiin kilpailuihin voi osallistua vaikka Taitajat olisivat jääneet väliin. Oikeastaan ainoana rajoitteena taitaa olla ikä eli 23 vuotta WorldSkills ja 25 vuotta EuroSkills kilpailuissa. Appelsiinin pääsin haastatteluun johtuen hyvästä menestyksestä Oulun Taitaja-kilpailuissa. Sieltä ura lähti ensin urkeamaan lähitukitehtävissä ja nykyisin olen käyttöpalveluissa töissä. 

Tässä tarinat tällä kertaa. Lopuksi vielä linkkejä tutkittavaksi:

http://www.worldskillsleipzig2013.com/en/

http://www.ict-academy.fi/index.php?title=Vanhat_kisatehtavat

 

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa IT-Guru 2013, Teknologiat