Nokia Lumia 820 – käyttökokemuksia, osa 1

Kirjoitin tammikuussa ensikokemuksia uudesta Lumia 820 -älypuhelimesta. Laite on ollut nyt käytössä nelisen kuukautta ja on aika summata käyttökokemuksia.

Kaiutin kainaloon ja videot jakoon

JBL PlayUp -kaiutin oli hyvä hankinta. Siinä on erinomainen äänenlaatu ja se on osoittanut toimivuutensa jo moneen kertaan. Langattomuutensa ja 10 h toiminta-ajan ansiosta se on palvellut niin kotibileissä, terassilla kuin vappujuhlissakin. Vappuna tuli suorastaan kisaa siitä, kuka saa ottaa laitteen hallintaan ja siten määrätä musiikista. NFC osoitti toimivuutensa ja kaiutin oli yhdellä napautuksella käytössä kun muut vielä etsivät Bluetooth-laitteita.

Samoin NFC palveli hyvin kun piti jakaa video Lumia 620 -puhelimeen. Avasin videon (tallentuu valokuviin / kameran kuvat), valitsin valikosta Jaa ja edelleen Napauta + lähetä. Sitten napautimme puhelimia yhteen pari kertaa ja siirto käynnistyi. Alussa kesti hetken ennen kuin mitään tapahtui, mutta sitten homma lähti käyntiin. Erittäin kätevä tapa jakaa tiedostoja puhelimesta toiseen!

Nokia Musiikin perusversio on riittänyt tarpeisiini hyvin. Lisäksi olen kopioinut jonkin verran musiikkia tietokoneelta puhelimelle. Tässä kohdin Windows Phone 8 on edeltäjäänsä parempi, sillä puhelin näkyy suoraan Resurssienhallinnassa ja tiedostoja voi normaaliin tapaan kopioida. Windows Phone 7.5:ssa kopiointi pitää tehdä Zune-ohjelman kautta, mikä tuo hommaan ylimääräisen työvaiheen.

Koulun juhlissa tuli vastaan pari musiikillista haastetta seuraavasti: a) tytölle piti soittaa puhelimesta taustamusiikkia karaokeversiona lauluesitystä varten ja b) pojalle piti hakea ja soittaa YouTubesta joku sopiva biisi breikkiesityksen taustamusiikiksi. Laitteistona oli luokan vanhat stereot. Homma sujui kuitenkin helposti RCA / 3.5 mm -audiokaapelilla.

Puhelimen kuuloke/kaiutinliitännästä musiikin saa helposti ulos ja RCA-liitäntä on yleinen monissa laitteissa. Jatkossa pitää vaan muistaa ottaa puhelin pois verkosta esityksen ajaksi; nyt biisit olisivat katkenneet kesken esityksen, jos joku olisi soittanut…

Nopeat tekstiviestit ja sähköpostit

Windows Phone 8:n mukana tuli uusi versio ennustavasta tekstinsyötöstä. Nyt voi kokemuksesta sanoa, että homma toimii varsin mallikkaasti. Muutaman kuukauden aikana käyttöjärjestelmä on oppinut käyttämäni sanaston ja ehdottaa hyvin seuraavia sanoja. Tekstiviestit ja sähköpostit lähtevätkin ilahduttavan nopeasti ja helposti.

Kid’s Corner ja Temple Run

Viimeksi kirjoitin, että Lasten Nurkkaus (Kid’s Corner) on kätevä tapa antaa puhelin lapselle siten, että omat tiedot ovat turvassa ja lapsella käytössä vain tietyt sovellukset, pelit ja palvelut. Toisella meidän perheen tytöistä on Asha 311 ja siten Kid’s Cornerille on ollut kysyntää aina välillä. Sen sijaan isosiskon Lumia 620 on palvellut häntä niin hyvin, että kysyntää isän 820:lle ei juuri ole ollut. Paitsi Temple Runin osalta, joka vaatii keskusmuistia 1 Gt eikä siten toimi Lumia 620:ssä (512 Gt RAM).

Toisaalta aika harvassa näyttää olevan sovellukset, jotka eivät toimi puolen gigan keskusmuistilla. Ja nekin luultavasti pelejä. Windows Kaupan osalta on muuten hyvä huomata, että se ei näytä sellaisia sovelluksia, joita oma puhelin ei tue. Sinänsä loogista, mutta toisaalta hämmentävää, jos sitä ei tiedä.

Lasten Nurkkausta voi käyttää myös muihin tarkoituksiin, tässä muutamia esimerkkejä: Alternative uses for Kid’s Corner on your Lumia.

SkyDrive – omat tiedot taskussa ja turvassa

SkyDriven perusajatus tietokoneella on mainio. Kaikki SkyDrive-kansion alle tallennetut tiedostot synkronoituvat automaattisesti pilveen ja ovat sieltä aina saatavissa. Samalla tulee hoidettua varmuuskopiointikin, ikään kuin ohi mennen. Ja kun kone hajoaa tai vaihdetaan uuteen, omat tiedot putoavat sinne automaattisesti pilvestä. Ainoa homma on SkyDrive-sovelluksen asentaminen, jonka jälkeen tiedot synkronoituvat suuntaan ja toiseen ilman käyttäjän toimia.

Puhelimeen saman SkyDrive-sovelluksen voi asentaa Windows Kaupasta. Sovelluksella voi varsin nopeasti navigoida SkyDrive-kansioiden välillä ja siten löytää isostakin massasta nopeasti tarvittavan dokumentin. Pari päivää sitten piti nopeasti tarkistaa ilmanvaihtokoneen käyttöohjeesta pari asetusta. Normaalisti olisin avannut kannettavan ja etsinyt ohjetta valmistajan sivuilta. Nyt muistin tallentaneeni sen SkyDriveen, jolloin avasin sovelluksen puhelimesta, löysin dokumentin haku-toiminnolla ja selvitin asian. Aikaa operaatioon kului alle minuutti. Tässä SkyDriven käyttöohje Lumia 820 –käyttäjälle.

    

Muistin riittävyys ja hallinta

Puhelimen massamuistin vapaan tilan määrä hupeni alussa huolestuttavasti. Uuden Lumian tallennustilan tiedot (Lumia Storage Check Beta) -sovelluksen ansiosta muistin kulutusta voi nyt paremmin seurata ja tarvittaessa poistaa turhia sovelluksia ja väliaikaisia tiedostoja (poistuvat kyllä omia aikojaankin).

Muut-kategoria vei alun perin 2,1 Gt, mutta nyt kulutus on pienentynyt 1 gigatavuun. Yhteenvetonäkymän lisäksi voi tarkastella mm. sovellusten tilankulutusta ja nähdä, mitkä vievät eniten tilaa. Kartat, kuvat, videot ja musiikin voi jo tallentaa muistikortille (max. 64 Gt), mutta sovellukset on vielä pakko asentaa massamuistille. Toivottavasti sekin muuttuu jatkossa.

(Huom. koska sovellus on beta-vaiheessa, sitä ei vielä löydy Windows Kaupasta. Sen voi kuitenkin asentaa Kaupasta löytyvän Lumia Pusher –sovelluksen kautta.)

   

Latausalusta on verraton kaveri

Akku on kestänyt varsin hyvin kahdesta syystä: langaton latausalusta on ahkerassa käytössä ja akkua kuluttavat sovellukset tulee suljettua käytön jälkeen. Langattoman latausalustan salaisuus on siinä, että sen käyttö on niin helppoa; kotiin tullessa puhelin on helppo laittaa siihen lepäämään. Ei johtojen etsimistä, ei johtojen kiinnittämistä. Ja kun se on hyvännäköinen ja sävy sävyyn puhelimen kanssa, se saa olla olohuoneessa parhaalla paikalla.

Toinen asia virranhallinnassa on tietyt, taustalla toimivat sovellukset. Periaatteessa Windows Phone sulkee inaktiivisen sovelluksen resurssien käytön ja laittaa sen ikään kuin nukkumaan. Käytännössä muutamat sovellukset voivat kuitenkin jatkaa toimintaansa taustalla, mikä näkyy akun varaustilan nopeana laskuna. Näin ollen suljen Takaisin (Back)-painikkeella tietyt sovellukset heti käytön jälkeen. Tässä vielä yhteenveto virranhallinnan ohjeista:
http://discussions.nokia.com/t5/Nokia-Lumia/Battery-information-and-Tips-for-Lumia-820-and-920/td-p/1617864

– Timo

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa Aktiivikäyttäjät, OldBlog, Teknologiat, Windows Phone / Lumia Merkitty: , , ,

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>