Windows 8.1 tulossa – mikä muuttuu?

Windows 8 on ollut markkinoilla 7 kuukautta ja nyt siihen on tulossa 8.1-päivitys. Versionumerosta ei pidä vetää väärää johtopäätöstä – kyseessä on merkittävä päivitys, jossa moni asia muuttuu. Seuraavassa on yhteenveto keskeisistä muutoksista.

Julkaisun ajankohta ja saatavuus

Windows 8.1:n esiversio tulee julkisesti saataville 26/27.6.2013 ja sen voi ladata ilmaiseksi Windows Storen kautta. Virallinen/lopullinen Windows 8.1 –versio tulee saataville vuoden loppuun mennessä.

Personointi

Työpöydän vasen alakulma saa takaisin paljon keskustelua aiheuttaneen Windows logo –painikeen (kuva alla). Se ei kuitenkaan avaa Käynnistä-valikkoa (kuten jotkut ovat toivoneet), vaan vie aloitusnäyttöön. Itse en Käynnistä-valikkoa kaipaa; uudessa aloitusnäytössä on sama toiminnallisuus ja paljon parempi haku. Lisäksi uskon aloitusnäytön kehittyvän ajan saatossa oikeaksi sähköiseksi työpöydäksi, jonka kautta voin ja haluan työskennellä.

Windows-logo

Monet ovat kysyneet ja pyytäneet asetusta, jolla koneen saisi käynnistymään suoraan työpöydälle aloitusnäytön asemesta. Käyttäjiä on kuultu ja nyt tuon voi tehdä ilman erityistä säätämistä tai kolmannen osapuolen tuotteita.

Vinkki: sijoita Desktop/Työpöytä-ruutu aloitusnäytön vasempaan yläkulmaan. Kun kone on käynnistynyt aloitusnäyttöön, pääset työpöydälle Enterin painalluksella.

Työpöydän taustakuvaa voi käyttää aloitusnäytön taustakuvana, jolloin käyttökokemuksesta tulee yhtenäisempi. Aloitusnäytön muokattavuus myös paranee kun tapahtumaruutuihin tulee kaksi uutta kokoa, nykyistä pienempi ja isompi. Siten päivityksen jälkeen käyttäjällä on neljä erikokoista ruutua käytettävissään.

Aloitusnäyttö_neljä erikokoista ruutua
Kuva lainattu Blogging Windows -blogista

Kone voidaan käynnistää aloitusnäkymän sijasta myös suoraan All Apps –näkymään, jolloin näkee kaikki asennetut sovellukset selkeästi ryhmiteltynä. All Apps –näkymässä on myös suodattimet, mikä helpottaa sovelluksen löytämistä.

Asennuskäytäntö on muuttunut siten, että uusien sovellusten ruudut eivät tule enää automaattisesti aloitusnäyttöön. Sen sijaan uudet sovellukset löytyvät omana ryhmänään All Apps –näkymässä ja voidaan sieltä lisätä aloitusnäyttöön.

Näytön kulmien toiminnallisuus on tähän saakka ollut vakio, mutta jatkossa niitä voi säätää. Mielenkiinnolla odotan, tuleeko sovellusten välillä vaihtamiseen jotain uutta. Alt+Tab –näppäinyhdistelmällä voi toki vanhaan malliin vaihtaa, mutta hiirellä se ei ole kovin kätevää (vie hiiri vasempaan yläkulmaan, vedä alaspäin ja valitse sovellus). Lukitusnäytön muokattavuus paranee siten, että siihen voi määrittää kuvia vaihtumaan Slide Show -tyyppisesti.

Haku

Haku (Win+Q) uudistuu perusteellisesti ja saa uuden käyttöliittymän. Nyt hakutulokset sisältävät samalla kertaa tuloksia sovelluksista, tiedostoista, asetuksista, webistä ja asennetuista sovelluksista.

Sovellukset ja Windows Kauppa

Windows Kauppa (Windows Store) on suunniteltu kokonaan uudelleen. Nyt se näyttää sovelluksen kohdalla samantyyppiset sovellukset, jolloin sopivan sovelluksen löytäminen helpottuu. Sovellusten päivitykset piti ennen asentaa käsin (vaikkakin oli nopea toimenpide), mutta nyt ne voivat asentua automaattisesti taustalla.

Kaikki Windows 8:n mukana tulevat sovellukset päivittyvät. Ainoa poikkeus on viestintäsovellusten paketti (Mail, Messaging, People, Calendar), joka ei päivity 8.1-esiversiossa vaan vasta lopullisessa versiossa.

Windows 8 –sovellusten ikkunaa/kokoa voi nyt vapaasti säätää, mikä on erittäin tervetullut uudistus. Useampaa monitoria käytettäessä yhdessä voi olla aloitusnäyttö ja toisessa useita sovellusikkunoita. Samalla näytöllä voi myös olla vierekkäin useita instansseja samasta sovelluksesta.

Uusi Help & Tips –ohjetoiminto kiinnittyy aloitusnäyttöön ja tarjoaa puolenkymmentä kurssia/ohjeistusta keskeisiin Windows 8 –toimintoihin. Tätä on moni kaivannut, sillä uusi käyttöliittymä ja toimintatapa ei yleensä aukea ilman perehdytystä.

Uusia sovelluksia tulee 8.1-päivityksen mukana seuraavasti:

 • Calculator (vakio- ja tieteellinen näkymä)
 • Alarms (ajastin ja ajanotto)
 • Reading List (lue myöhemmin –sovellus, johon voi kerätä myöhemmin luettavat artikkelit ja vastaavat)
 • Health and Fitness (auttaa seuraamaan ruokavaliota ja harjoituksia)
 • Food and Drink (ruoanlaitto ja kokkaaminen; sisältää ominaisuuden, jossa näyttöä voi ohjata pyyhkäisyllä kameran avulla eikä siten tarvitse koskettaa ruutua)

Asetukset

Asetusten hallinta / PC Settings (Win+I) on kokenut merkittävän uudistuksen kun käytännöllisesti katsoen kaikki Ohjauspaneelin (Control Panel) asetukset on siirretty uuden käyttöliittymän piiriin. Aiemminhan osa asetuksista oli Ohjauspaneelissa ja tyypillisimmät asetukset uudessa käyttöliittymässä. Nyt tilanne on paljon selkeämpi.

Internet Explorer (IE11)

Huomattavimmat muutokset koskevat IE:n Metro-versiota ja vastaavat esitettyyn kritiikkiin. Välilehdet ovat siirtyneet ruudun alaosaan, niitä voi olla rajattomasti ja niitä voi vierittää vaakasuunnassa; aikaisemmin niiden maksimi oli 10. Lisäksi Metro-selaimesta on nyt täysi pääsy ja näkyvyys Suosikit-toimintoon. Osoitepalkin saa myös pysyvästi näkyviin.

Virtuaalinäppäimistö

Ulkoisesti virtuaalinäppäimistö on samanlainen, mutta konepellin alla on merkittävä muutos. Windows Phone 8:sta tuttu ennustavan tekstinsyötön uusi versio tulee nyt myös Windows 8.1:een. Uusi ominaisuus osaa ennustaa seuraavia sanoja paitsi kirjoituksen perusteella, myös lauseyhteyden mukaan. Lisäksi se oppii käyttäjän käyttämää sanastoa ja sanontoja ja on siten lyhyen käytön jälkeen verraton apu kirjoittamisessa.

Resurssienhallinta

Windows 8:n myötä Microsoft muutti Resurssienhallinnan nimen (Windows Explorer –> File Explorer) ja toi samalla Officesta tutun Ribbon/Nauha-käyttöliittymän. Windows 8.1 tuo muutaman uuden merkittävän muutoksen.

Näkyvin muutos on File Explorerin vasemman reunan navigointipalkki. Computer on otsikoitu This PC, jonka alta löytyy linkit omiin datakansioihin ja paikallisiin levyihin. SkyDrive saa myös oman paikkansa. Libraries/Kirjastot-ominaisuus jää hieman taka-alalle vaikka onkin edelleen käytettävissä.

– Timo

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa Aktiivikäyttäjät, IT-ammattilaiset, OldBlog, Teknologiat, Windows 8.1 Merkitty: , ,
2 comments on “Windows 8.1 tulossa – mikä muuttuu?
 1. 5.6.2013 klo 12:00 Jonas Lindström sanoi:

  Tämähän vaikuttaa lupaavalta päivitykseltä. Windows 8 pääsee paljon lähemmäksi luvattua potentiaaliaan. Suurimmat kritiikkini liittyivät hajautettuun hakuun ja samaten asetusten hajauttamiseen.

  Toivottavasti desktop-paradigman käytettävyyttä otetaan samalla hieman huomioon paremmin. Tällä tarkoitan sitä että hiiri ja näppäimistö otetaan paremmin huomioon hover-efektien, pikanäppäinten ym. avulla. Mainittunahan olikin jo useamman näytön joustava hyödyntäminen ja multitaskingin parantaminen. Nyt voin suositella ystävilleni Windows 8:aa vähemmin varauksin. 🙂

 2. 7.6.2013 klo 12:28 Timo Läpinen sanoi:

  Kiitos Jonas kommentista. Päivitys on lupaava ja taklaa monia kysymyksiä ja kritiikkiä. Pianhan sitä pääsee jo testaamaan (26.6.) ja sitten käytännössä näkemään mjuutokset ja uudet ominaisuudet. Tässä linkki artikkeliin, joka kertoo keskeisistä muutoksista yritysympäristön ominaisuuksiin ja hallittavuuteen:
  http://blogs.windows.com/windows/b/springboard/archive/2013/06/03/what-s-new-for-the-enterprise-in-windows-8-1.aspx

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>