Lumia 925 – ensituntuma

Sain uuden Lumia 925 -puhelimen käsiini viime torstaina eli samana päivänä kun se tuli yleisesti myyntiin – parin viikon ajanhan sitä oli jo myyty Nokia lippulaivamyymälässä Helsingissä.

Lyhyesti kuvaisin puhelinta seuraavasti: erittäin tyylikäs, alumiinikuorinen Windows Phone 8 –puhelin, joka on huomattavasti Lumia 920 -mallia keveämpi (185 g/139 g). Puhelimesta puuttuu langaton lataus (saatavissa lisäkuorilla), mutta se sisältää NFC:n ja LTE-tuen sekä erinomaisen selkeän ja kirkkaan 4,5 tuuman AMOLED-näytön. Kyseessä on hieno ja nopea laite, jota on ilo käyttää. Tarkka tuoteseloste löytyy täältä.

Hinta on maltillinen (419,90 € Verkkokauppa.com:ssa) – etenkin kun ottaa huomioon, että Lumia 925 on nyt Nokian lippulaivatuote. Tosin vain hetken, sillä Lumia 1020 tulee Suomessa myyntiin parin kuukauden sisään. Ilmeisesti Nokia haluaa hinnan osalta tehdä tilaa Lumia 1020 -mallille, jonka hinta asettunee 700 euron tietämille.

Myyntipakkaus ja käyttöönotto

Myyntipakkauksen sisältö on tyypillinen – oleelliset ovat mukana, mutta ei mitään ylimääräistä. Mukana tulee itse puhelimen lisäksi MicroUSB-laturi AC-50, lataus- ja -tiedonsiirtokaapeli CA-190CD, stereokuulokkeet WH-208 , pikaopas ja SIM-korttipaikan avaustyökalu.

Puhelimen akkua ei voi vaihtaa ja siten puhelimen takakuori on kiinteä. Puhelin ei tue MicroSD-muistikorttia vaan on tultava toimeen 16 Gt massamuistin kanssa. Tyypillisessä käytössä tuo riittänee, mutta paljon kuvia ja videoita ottavalle se saattaa olla liian vähän. Toki mediasisältöä voi siirtää pilveen (esim. SkyDrive) tai tietokoneelle, jolloin tilaa vapautuu.

SIM-kortti asennetaan puhelimen yläosasta ulos vedettävän kelkan avulla. Tässä kohdin ohje voisi olla parempi, sillä ohjeen kuvasta ei selvästi näy, miten päin se pitää asettaa. Tässä esimerkkikuva:

Homma lähti kuitenkin pelittämään ja puhelin käynnistyi normaalisti. Jos akku on aivan tyhjä, puhelin saattaa vaatia jopa 20 minuutin latauksen ennen kuin suostuu käynnistymään. Tämä on hyvä huomata käyttöönotossa.

Tietojen palautus pilvestä

Heti kärkeen iloinen yllätys: puhelin löytää pilvestä (SkyDrive) aiemman puhelimen (Lumia 820) varmuuskopion ja kysyy, jos haluan palauttaa sen tiedot uuteen puhelimeen. Vastaan mielelläni myöntävästi ja muutamien kysymysten jälkeen minulla on toimiva puhelin, jossa on aivan sama sisältö kuin vanhassakin. Tein käyttöönoton kotimatkalla junassa, vaikka vähän arveluttikin tehdä asennuksia paikassa, jossa yhteydet voivat katkeilla.

Puhelin kysyy kertaalleen kunkin palvelun (Microsoft Account, sähköpostit, LinkedIn, Facebook jne.) kirjautumistiedot, mutta sen jälkeen homma on valmis. Varmuuskopiossa on tiedot myös aiemmin käytössä olleista sovelluksista, jotka lähtevät heti asentumaan. Myös tekstiviestit ovat tallessa. Muutamien sovellusten kohdalla asennus ei onnistunut ja jouduin peruuttamaan asennukset. Tämän jälkeen ne kuitenkin lähtivät uudelleen asentumaan ja tällä kertaa oikein.

Tuntuma ja arkikäyttö

Lumia 925 tuntuu erittäin laadukkaalta ja viimeistellyltä. Laite on samaan aikaan kevyt, mutta varsin jämäkän ja kestävän oloinen. Painikkeissa on myös hyvä tuntuma ja palaute. Lumia 820 -malliin verrattuna laite on aika kulmikas ja vaatii vähän totuttelua käsittelyssä.

Lumia 925:n kamera on saanut yhden linssin lisää ja kuvaukseen liittyvät ohjelmistot ovat uudistuneet. Pääkameran kenno on 8.7 MP PureView, jossa on LED-kaksoissalama ja automaattitarkennus kaksivaiheisella laukaisimella. Kokeilin illalla ottaa kuvia pimeässä eteisessä ja olin positiivisesti yllättynyt: valoteho on riittävä ja kohteen valaistus varsin tasapainoinen.

Pidän puhelinta mukana juoksulenkeillä, jotta saan SportsTrackerillä taltioitua matkan, ajan ja km-vauhdin. Toki sillä saa muutakin infoa, mutta yleensä seuraan vain mainittuja asioita. Eilinen PK-lenkki kulki vähäiseen treenimäärään nähden mukavasti ja lukujen valossa seuraavasti:

Nyt lenkki siis sujui hyvin, mutta viime kerralla puhelin ilmoitti jotakin seuraavaa: ”anna seuraava koodi oikein tai puhelimesi tyhjennetään”. Aika raju viesti lenkin päätteeksi. En tarkkaan tiedä, mitä tapahtui, mutta luultavasti onnistuin pitämään puhelinta kädessä niin, että suojakoodi tuli annettua väärin useamman kertaa ja siksi tuo veret seisauttava kysymys. Näin ei saisi mielestäni tapahtua, mutta kannattaa olla tarkkana siinä, miten puhelinta kantaa. Ehkä pitäisi hommata jokin laukku tai tasku, johon sujauttaa se lenkin ajaksi.

Lumia Amber -päivitys

Lumia 925:ssa on esiasennettuna Lumia Amber –päivitys, joka sisältää Microsoftin Windows Phone 8- / GDR2-päivityksen lisäksi Nokian omia päivityksiä. Amber-päivitys tuo Lumioihin monia kaivattuja ominaisuuksia kuten saapuvan puhelun mykistäminen puhelinta kääntämällä ja valmiustilassa näkyvän kellonajan. Päivitys tulee kaikille Windows Phone 8 –puhelimille ja sen jakelu on Suomessa alkanut muutama viikko sitten, mutta ei vielä näy kaikille malleille. Amber-päivityksen saatavuuden voi tarkistaa Nokian globaalin tuen sivustolta. Suomen tilanne on kirjoittamisen hetkellä seuraava:

Lumia Amber -päivityksen mahdollistamia uusia sovelluksia

Lumia Amber -päivitys tuo paitsi kaivattuja lisäominaisuuksia Lumioihin, myös mahdollistaa uusien sovellusten toiminnan ja nykyisten parantamisen. Seuraavassa muutamia keskeisiä sovelluksia, jotka toimivat suoraan Lumia 925:ssa ja Amber-päivityksen jälkeen myös muissa (WP8-) Lumioissa.

YouTube Upload -sovelluksella voi jakaa videot supersuosittuun YouTube-videopalveluun. YouTube Uploadilla voi myös jakaa videot suoraan Valokuvat-sovelluksesta.

Toinen uutuus on Nokia Video Trimmer, jolla voi muokata videoita lyhemmiksi (video). Käyttöliittymä on intuitiivinen ja muokattu video on helppo jakaa eteenpäin.

Fonecta Caller -sovellus uudistuu Amber-päivityksen myötä. Nyt se osaa näyttää tuntemattoman soittajan nimen, jos se löytyy Fonectan tietokannasta. Lisäksi, jos soitan numeroon, joka ei löydy kontakteista, Fonecta Caller näyttää puhelun jälkeen soittajan tiedot automaattisesti. Uudet toiminnot vaativat Amber-päivityksen lisäksi, että myös itse Fonecta Caller päivitetään viimeisimpään versioon.

Lopuksi

Kaiken kaikkiaan Lumia 925 jätti erittäin hyvän vaikutelman ja sitä voi lyhyen kokemuksen perusteella suositella. Monet Lumia 920 -mallin käyttäjät ovat kehuneet 925:n hoikistumista, muotoilua ja materiaaleja. Langattomaan lataukseen tottuneelle sen pois jäänti on harmittavaista; toisaalta sitä kautta laitetta saatiin kevennettyä. Lisäkuorella ominaisuuden saisi, mutta sitten laite ei olisi enää niin upea.

– Timo

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa Aktiivikäyttäjät, OldBlog, Teknologiat, Yleinen Merkitty: , , ,

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>