Lumia 625 – kokoa ja näköä

Lumia 625 tuli myyntiin pari viikkoa sitten ja on heti kivunnut mm. Soneran Top Ten –listalla sijalle 7. Lumia 625 sijoittuu ominaisuuksiltaan ja hinnaltaan keskiluokkaan; Verkkokaupassa sen hinta on 229,90 €. Puhelin tuodaan Suomen markkinoille oranssina, mustana ja valkoisena. Itse valitsin väriksi tällä kertaa Appelsiinin päävärin mukaisesti oranssin.

Laite on kooltaan toistaiseksi suurin Lumia-puhelin; näytön koko on 4,7 tuumaa. Painoa puhelimessa on 159 g eli gramman vähemmän kuin 820-mallissa. Näyttötekniikkana on IPS LCD, joka automaattisella kirkkausasetuksella on aika himmeä ja siten vähän hankala katsoa. Toisaalta kun kirkkauden säätää manuaalisesti (Asetukset, kirkkaus), näyttö on mukavan kirkas pienimmälläkin asetuksella. On kuitenkin sanottava, että esim. Lumia 820 –malliin verrattaessa (jossa ClearBlack / AMOLED-näyttö) Lumia 625 ei pärjää automaattiasetuksilla, etenkään kirkkaassa valaistuksessa tai ulkoilmassa. Samaan näyttötekniikkaan liittyy myös se, että Lumia 625 ei tue vilkaisunäyttöä ja siten siihen ei saa valmiustilan kelloa näkyviin.

Jotkut ovat ehtineet jo moittimaan näytön resoluutiota, että se on liian alhainen ja sisältö välillä rosoinen. Itse koitin löytää rosoisuutta ja epätarkkuutta monilla sovelluksilla ja sisällöillä siinä kuitenkaan onnistumatta. Näyttö on mielestäni hyvä ja selkeä. Ja kasvanut näytön koko tekee kaikesta toiminnasta vähän helpompaa. Full HD –resoluutio olisi tietysti parempi ja tarkempi, mutta testikäytössä sitä ei osannut kaivata. Näytön ominaisuuksiin kuuluu Corning® Gorilla® Glass 2, joten se ei ihan helposti naarmuunnu taskussa avaimien kanssa tai muuten kovemmassa kohtelussa.

Lumia 625:ssa on 1,2 GHz:n kaksoisydinsuoritin, joka asettuu 820:n (1,5 GHz) ja esim. 620/720:n (1 GHz) väliin. Keskusmuistia on 512 Mt ja massamuistia 8 Gt. Ilmaista pilvitallennustilaa löytyy SkyDrivesta 7 Gt ja laite tukee SD-muistikortteja (max. 64 Gt). Kameran kenno on 5 MP ja siinä on LED-salama, jossa automaattitarkennus kaksivaiheisella laukaisimella. Etukamera löytyy myös ja sen tarkkuus on 640 x 480 pikseliä.

Ehkä hieman yllättäen Lumia 625 on 4G-puhelin ja tukee siten nopeita LTE-verkkoja. Muutamaan kertaan on selvästi huomannut, miten nopea yhteys esim. päivitysten, videoiden ja raskaiden verkkosivujen kohdalla on vauhdittanut käyttöä. Itse en juuri pelaa, mutta luulen 4G-tuen olevan erityisen tervetullut tuolle käyttäjäryhmälle.

Laitteessa on irrotettava takakuori, jonka kautta pääsee asentamaan SIM-kortin (Micro-SIM) ja mahdollisen SD-muistikortin. Langatonta latausmahdollisuutta ei ole, mutta sen sijaan akku on hieman tavallista suurempi, 2000 mAh. Lyhyt käyttökokemus onkin osoittanut, että tyypillinen yhden päivän akkukesto on muuttunut kahdeksi päiväksi, tai ainakin puoleksitoista.

Käyttöönotossa iloinen yllätys oli paitsi varmuuskopion ja siten kaikkien tietojen palautus pilvestä, myös takakuoren helppo irrottaminen. 820-mallissa kun se on aika tiukassa ja aina pienen vääntämisen takana. Lumia 625:ssa kuori irrotetaan siten, että kynsi laitetaan micro-USB-koloon ja väännetään ulospäin. Vähän yllättävä kuvio, mutta erittäin toimiva.

Lumia 625:n design on mielestäni onnistunut ja sitä on hyvä pitää kädessä. Kuori on pehmeydessään ja läpikuultavanoloisena hyvin miellyttävä ja kaunis, kuin karkki konsanaan. Kuori istuu saumattomasti muuhun rakenteeseen ja laite on viimeistellyn oloinen. Oikean reunan painikkeet ovat nyt kuoren väriset ja niiden muotoilu on hienostunut.

Puhelimessa on esiasennettuna Nokia Amber –päivitys, joka tuo mm. radion, puheluiden eston, Data Sense –toiminnon (datapaketin/wlanin seuranta), värien uuden säädön sekä parannuksia kuvausalgoritmeihin. Microsoftin GDR3-päivitys ilmestynee loppuvuodesta ja siinä tulee tuki mm. täysteräväpiirrolle (1920 x 1080) ja neliydinprosessoreille. Päivityksen odotetaan esiintyvän ensi kertaa pian julkistettavassa Lumia 1520 –mallissa ja se tulee ladattavaksi myös muille Windows Phone 8 –malleille.

Lumia 625 on täysverinen Windows Phone 8 –puhelin ja sisältää siten kaikki WP8-alustan vakio-ominaisuudet + Nokian palvelut ja sovellukset. Puhelin sopii hyvin käyttäjille, jotka arvostavat suurta näyttöä, hyvää akkukestoa ja nopeita verkkoyhteyksiä. Koska hinta on varsin maltillinen monipuoliseksi älypuhelimeksi, Lumia 625:lla on hyvät mahdollisuudet nousta myyntilistojen kärkikahinoihin.

Oletko jo hankkinut Lumia 625:n? Mitkä ovat sinun kokemuksesi?

– Timo

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa Aktiivikäyttäjät, OldBlog, Teknologiat, Yleinen

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>