Windows 8.1 hioo kulmia ja tuo uutta, osa 1

Windows 8.1 julkaistiin runsas viikko sitten, lähes päivälleen vuosi 8.0-version julkistuksen jälkeen. Uusi versio korjaa monia kritiikkiä aiheuttaneita asioita ja tuo samalla paljon uutta. Radikaalisti Windows ei muutu, mutta hioo kulmia, on hienostuneempi ja on muutenkin paljolti sitä, mitä Windows 8:n olisi pitänyt alun perinkin olla. En usko, että Windows 8.1 kääntää niiden päätä, jotka alun perin eivät nähneet Windows 8:n suuntaa ja käyttöliittymää oikeana. Sen sijaan uskon, että Windows kasin kannattajat pitävät näkemästään ja heille päivitys onkin suorastaan pakollinen; niin paljon siinä tulee hyviä asioita.

Ajankohta ja saatavuus

TechNet- ja MSDN-tilaajille sekä Volume License –asiakkaille päivitys on ollut saatavilla jo syyskuun alkupuolelta. Yleisesti saataville Windows 8.1 –päivitys tuli 17.10.2013 ja saapuu 30 päivän sisällä kaikilla markkina-alueille. Kotikäyttäjät voivat päivittää suoraan Windows Kaupan kautta, joka tarjoaa pääsivulla päivitystä. Asennus on vaivaton ja suoraviivainen; kaikki tiedostot, asetuksen ja sovellukset säilyvät päivityksessä.

Yrityskäytössä päivitykseen on käytössä samat keskitetyn jakelun työkalut, image-asennukset yms. kuten aiemminkin. Itse päivitin työkoneeni ISO-tiedoston pohjalta ja se sujui ongelmitta. Yhden kotikoneen olen päivittänyt Windows Kaupan kautta. Päivitys pitäisi näkyä Windows Kaupassa, jos Windows Update –päivitykset ovat ajan tasalla. Eli jos Kaupassa ei päivitysmahdollisuutta näy, kannattaa ajaa päivitykset ja katsoa sitten uudelleen. Päivityksen lataus kestää puolen tunnin molemmin puolin, verkon nopeudesta riippuen.

Parempi synkronointi

Jo aiemmin oli mahdollista synkronoida asetuksia Windows 8 –koneiden välillä. Nyt synkronointi laajenee siten, että myös asennetut sovellukset ja aloitusnäytön asettelut voi synkronoida koneiden välillä. Sama on muuten tulossa myös Windows Phone 8 –puhelimiin (mm. Nokia Lumia), mikä helpottaa huomattavasti uuteen puhelinmalliin siirtymistä tai nykyisen uudelleenasennusta. Windows 8.1:ssä on myös uutuutena se, että asennuksessa voi käyttää toista konetta asetusten mallina.

Ohje + Vinkit opastaa

Windows 8 olisi tarvinnut ohjeistusta uuden käyttöliittymän hallintaan ja uusien työtapojen sisäänajoon. Sitä ei kuitenkaan ollut tarjolla ja moni käyttäjä oli vähän hukassa uuden ympäristön kanssa. Microsoft kuunteli palautetta ja Windows 8.1:ssä tilanne muuttuu. Ohje + Vinkit –sovellus on nyt paketissa mukana ja sisältää ohjeet kaikkiin keskeisiin toimintoihin, osin videonkin kera. Koulutustarvetta tämä ei varmasti kokonaan poista, mutta on hyvä ensimmäisen tason apu uusille Windows 8.1 –käyttäjälle.

Monipuolisempi ikkunointi

Aiemmin näytölle mahtui 2 ikkunaa vierekkäin, toinen kapeana Snap-tilassa ja toinen isompana. Nyt ikkunoita voi olla enimmillään 4 (näytön koosta ja resoluutiosta riippuen) ja niiden kokoa voi aiempaa joustavammin säädellä. Lisäksi uusi versio tukee toimintaa, jossa linkistä voidaan avata toinen ikkuna viereen. Siten esim. sähköpostin web-linkkiä napsautettaessa selainikkuna aukeaa viereen, jolloin voi nähdä samaan aikaan molemmat ikkunat. Tämä on selkeästi hyvä uudistus ja tuntuu luontevalta tavalta toimia.

Aloitusnäytön muokkaaminen

Aloitusnäyttö on saanut kaivattuja lisäkokoja tapahtumaruuduille. Aiemman kahden sijaan kokovaihtoehtoja on nyt neljä, uusina Small ja Large. Suurin Large-koko (alla Sää-sovellus) mahdollistaa laajemman Live-tiedon näyttämisen (esim. News, Weather, Mail). Pienin Small-koko (alla esim. Office-sovellukset) sen sijaan on hyvä kun haluaa käyttää tilan mahdollisimman tehokkaasti. Small-koko on itse asiassa suurin piirtein sama kuin työpöydän perinteinen pikakuvake, joten tilankäyttö työpöydän suunnittelussa tässä suhteessa tasoittuu.

Aloitusnäytön tausta voidaan nyt määrittää samaksi kuin työpöydällä. Tässä on ajatuksena häivyttää eroa perinteisen työpöytänäkymän ja uuden aloitusnäytön välillä. Idea sinänsä toimii, mutta itse käytän mieluummin raikkaita värejä ja grafiikkaa aloitusnäytössä; niiden valinnat ovatkin nyt aiempaa monipuolisemmat. Ruutujen värityksiä on muutettu siten, että työpöytäsovelluksilla on oma tuttu värinsä ja niiden paikallistaminen siten aiempaa helpompaa.

Tapahtumaruutujen käsittelyä on helpotettu ja nyt useita ruutuja voi valita samaan aikaan. Tämä tuo vauhtia ja kätevyyttä moneen tilanteeseen: useiden ruutujen siirtäminen ryhmästä toiseen, monen sovelluksen kiinnittäminen aloitusnäyttöön tai työpöydän tehtäväpalkkiin, useamman sovelluksen poistaminen (Uninstall) kerralla, usean ruudun koon vaihtaminen tai Live Tile –ominaisuuden ottaminen käyttöön tietyissä sovelluksissa.

Sovellusten asentaminen sujuu vanhaan malliin, mutta Windows 8.1.ssä sovellukset eivät enää ilmesty automaattisesti aloitusnäyttöön. Näin aloitusnäyttö pysyy paremmin hallinnassa eikä sinne ilmesty turhia ruutuja. Asennetut sovellukset löytyvät All Apps –näkymästä, jonne pääsee hiirellä vasemman alareunan nuolesta tai kosketusnäytöllä keskeltä ylös pyyhkäisemällä. Sovelluksen kiinnittäminen aloitusnäyttöön on helppoa: napsauta sovellusta hiiren oikealla ja valitse Pin to Start.

Vinkki tablettikäyttäjille: jos haluat valita ruudun aktiiviseksi, älä vedä kevyesti alaspäin kuten 8.0-versiossa; sen sijaan paina ruutua hetki kunnes alas ilmestyy sovelluspalkki (App Bar). Päästä ruudusta irti ja tee haluttu valinta. Älä suotta hämäänny siitä, että sovelluspalkki näyttää ensin vain Customize-painikkeen oikeassa alakulmassa; kun päästät irti ruudusta, myös muut valinnat tulevat näkyviin.

Artikkelin 2-osa ilmestyy pikapuolin, joten kannattaa pysyä linjoilla. J Tällä välin Windows 8 kannattaa päivittää uuteen versioon ja lähteä koeajolle. Kaikki kommentit asennuksesta ja ensitunnelmista tervetulleita!

– Timo

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa Aktiivikäyttäjät, IT-ammattilaiset, OldBlog, Teknologiat, Yleinen
2 comments on “Windows 8.1 hioo kulmia ja tuo uutta, osa 1
  1. 29.10.2013 klo 9:25 Mikko K sanoi:

    Kiitos taas Timo erittäin hyvästä artikkelista. Itse koitin hakea kaupasta Win 8.1 päivitystä, mutta sitä ei löytynyt, koska koneessani on Enteprise versio. MS:ltä ohjeet tähän asiaan: http://windows.microsoft.com/fi-fi/windows-8/why-can-t-find-update-store

  2. Timo Läpinen
    29.10.2013 klo 11:50 Timo Läpinen sanoi:

    Kiitos Mikko palautteesta ja linkistä! ”Miksi päivitystä ei löydy Kaupasta?” -artikkeli on hyvä lisä tähän tarinaan. Palataan asiaan ensi viikolla; silloin vuorossa osa 2.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>