Windows 8.1 hioo kulmia ja tuo uutta, osa 2

Runsas viikko sitten julkaisin Windows 8.1:n uutuuksista osan 1, jonka voit lukea täältä. Nyt hieman jatkoa tarinaan.

Apps -näkymä

Apps-näkymä näyttää kaikki asennetut sovellukset eri tavoin ryhmiteltynä. Kuten alla oleva kuva näyttää, sovelluksia voi ryhmitellä nimen, asennuspäivän, käytön aktiivisuuden tai luokan mukaan. Uutta konetta asentaessa by date installed –ryhmittely on kätevä kun silloin juuri asennetut sovellukset löytyvät listan alusta ja ne voi siitä nopeasti kiinnittää tehtäväpalkkiin tai aloitusnäyttöön.

Kun sovelluksia on paljon, niiden löytäminen ryhmienkin avulla voi olla työlästä. Silloin kannattaa hyödyntää uutta Haku-ruutua, joka hakee sitä mukaa kun kirjoittaa. Erittäin nopea ja mukava käyttää.

Apps-näkymä tukee monivalintaa, joten hiiren oikealla voi valita useita sovelluksia ja kohdistaa niihin alareunan App Barista halutun toiminnon. Huomaa, että App Barin painikkeet muuttuvat sen mukaan, minkä tyyppisiä sovelluksia olet valinnut. Uutena tulokkaana on Find in Start –painike, joka auttaa paikallistamaan sovelluksen aloitusnäytössä. Monivalinnan saa pois painamalla Esc-näppäintä; tyhjää kohtaa napsauttamalla valinnat eivät poistu vaikka niin voisi olettaakin.

Jos aloitusnäytöstä ei liiemmin välitä, Apps-näkymän voi määrittää aloitusnäytöksi alla olevan kuvan valinnalla. Tämä ja muutamat muut navigointiin / aloitusnäyttöön liittyvät asetukset löytyvät Taskbar and Navigation properties –ikkunan Navigation-välilehdeltä. Ao. ikkuna löytyy helposti kun kirjoittaa aloitusnäytössä ”Taskbar” (haku käynnistyy automaattisesti).

Samaisessa ikkunassa voi valita, että kone käynnistyy suoraan työpöydälle.

SkyDrive sisäänrakennettuna

Windows 8.1:ssä SkyDrive on oletustallennuspaikka kun koneelle kirjautuu Microsoft-tunnuksella. Jos mieluummin tallentaa oletuksena paikalliselle koneelle, asetuksen voi muuttaa kohdasta PC Settings, SkyDrive, File Storage.

SkyDrive-synkronointi on hieman muuttunut. Nyt tiedostot ja kansiot ovat lähtökohtaisesti vain pilvessä ja synkronoituvat koneelle tiedoston avaamisen yhteydessä. Siten jatkossa ao. tiedostoa voi käyttää myös ilman verkkoyhteyttä. Tarvittaessa SkyDriven sisällön voi kuitenkin synkronoida etukäteen paikalliselle levylle kokonaan tai osittain (esim. per kansio). Siten tiedostot ovat nopeasti käytettävissä verkon kanssa ja ilman. On hyvä huomata, että ilman etukäteen tehtävää synkronointia tiedostot haetaan aina ensimmäisellä käyttökerralla pilvestä ja se voi kestää hetken aikaa tiedoston koosta ja verkkoyhteydestä riippuen.

SkyDrivessa on uusi haku-ruutu, joka nopeuttaa tiedostojen löytämistä. Lisäksi 8.1-version myötä esiteltiin OCR-tuki, jolloin SkyDrive pystyy lukemaan kuvien tekstejä ja käyttämään niitä haku-toiminnon yhteydessä. Näin ollen monia asioita ja tilanteita voi tallentaa kuvina ja löytää ne myöhemmin helposti tekstintunnistuksen avulla. Haku toimii myös suoraan Windows 8.1:n aloitusnäytöstä.

SkyDrive-sovellus vs. File Explorer

On hyvä huomata, että SkyDrive-sovellusta voi käyttää myös File Explorerin sijasta, etenkin tableteissa. SkyDrivessa voi alla olevan kuvan mukaan valita kohteeksi myös paikallisen koneen (My PC) ja selata sen sisältöä.

PC Settings ja Control Panel

Uuden käyttöliittymän ohjauspaneeli on laajentunut ja kattaa tablettikäytössä keskeiset asetukset. Vanha työpöytäversio on myös edelleen käytettävissä . Molempiin löytää helposti aloitusnäytön haun kautta:

5 koneen asennusrajoitus poistuu

Aiemmin oli niin, että uudentyyppisiä Windows Kauppa -sovelluksia pystyi asentamaan enintään 5 koneeseen. Jos sovellus oli jo viidessä koneessa, se piti poistaa jostain koneesta ennen kuin sen pystyi asentamaan uuteen koneeseen. Nyt rajoitus käytännössä poistuu ja Windows Kauppa -sovelluksia voi asentaa jopa 81 koneeseen.

Uusi Reading List –sovellus

Uusi mielenkiintoinen tuttavuus on Reading List, johon voi tallentaa sisältöjä myöhemmin luettavaksi. Sisältöjen lisääminen onnistuu helposti Share-toimintoa käyttäen mistä tahansa Metro-sovelluksesta. Näin tärkeisiin artikkeleihin ja muihin on helppo palata myöhemmin paremman ajan kanssa. Otin sovelluksen heti käyttöön ja se palvelee mainiosti. Erityisesti pidän siitä, että otsikon lisäksi mukaan tallentuu myös kuva artikkelista.

Uudistunut sähköpostisovellus (Mail)

Sähköpostisovellus (kuten moni muukin vakiosovellus) jätti 8.0-versiossa kovasti toivomisen varaa. Windows 8.1:ssä tilanne korjaantuu merkittävästi ja nyt Mail-sovelluksen käyttöä voi jo vakavasti harkita. POP- ja Exchange ActiveSync –tuen lisäksi mukaan tulee IMAP-tuki, viestejä voi raahata (drag and drop) kansiosta toiseen, ja sääntöjä voi tehdä lennossa. Mukana on myös automaattinen uutiskirjeiden ja sosiaalisen median päivitysten suodatus. Lisäksi kansiot ja kontaktit voi kiinnittää suosikkeihin.

Uudistunut Haku

Haku näyttää nyt välittömästi hakusanan mukaiset tulokset sovelluksista, asetuksista, linkeistä, kansioista, tiedostoista, henkilöistä jne. Suurennuslasia tai Enteriä painamalla avautuu sivu, jossa on täydelliset hakutulokset luokkiin jaoteltuina. Hieman harmillista on se, ettei hakusanan kirjoittamisen jälkeen voi nuolinäppäimillä siirtyä alaspäin ja valita hakutulosta. Sen sijaan pitää käyttää hiirtä (tai napauttaa sormella). Kaiken kaikkiaan Haku on tehokas ja auttaa löytämään monet asiat helposti ja nopeasti.

Parannettu usean näytön tuki

Windows 8.0:ssa ulkoisten näyttöjen tuki oli osin rajoitettu. Esim. perinteistä ja uutta sovellusta ei voinut yhdistää samalle näytölle. Windows 8.1 –versiossa usean näytön tukea on parannettu ja nyt sekä vanhoja että uusia sovelluksia voi sijoittaa mille tahansa näytölle. Myös aloitusnäytön voi vapaasti sijoittaa haluamalleen näytölle.

Uusia yritysympäristön ominaisuuksia

Windows 8.1:ssä yritystason ominaisuuksiin tulee uutta ja mielenkiintoista seuraaville osa-alueille:

  • Bring Your Own Device (BYOD) -skenaariot
  • Mobiliteetti / liikkuvuus
  • Tietoturva
  • Moderni käyttöliittymä

Tässä TechNet-artikkeli, jossa em. kokonaisuudet uudistuksineen on käyty tarkemmin läpi.

– Timo

PS. SkyDrive-nimi muuttuu piakkoin joksikin toiseksi, liittyen nimiriitaan Microsoftin ja brittiläisen Sky Broadcastingin välillä. Osapuolet sopivat nelisen kuukautta sitten, että Microsoft vaihtaa nimen kohtuullisen ajan sisällä. Ainakin seuraavia veikkauksia nimestä on jo julkisuudessa esiintynyt: Xdrive, Azure Drive, OneDrive, SkyBox, AirDrive, WindowsDrive. Oma veikkaukseni on Xdrive.

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa Aktiivikäyttäjät, IT-ammattilaiset, OldBlog, Teknologiat, Yleinen Merkitty:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>