Office: käyttöliittymän niksit, osa 1

Microsoft uudisti Officen käyttöliittymän Office 2007 -versiossa, jolloin valikot korvattiin Nauhalla (Ribbon). Samalla lukuisat työkalurivit korvattiin yhdellä Pikatyökalurivillä (Quick Access Toolbar). Uudistus oli rohkea, mutta mielestäni erittäin onnistunut. Nyt Officen monet toiminnot löytää helpommin ja käyttö on muutenkin tehokkaampaa.

Työkalurivejä on nyt siis vain tuo yksi (Pikatyökalurivi), mutta sen sisältö on helposti muokattavissa. Sen sijaintia ei voi enää vapaasti päättää vaan se voi olla joko Nauhan ylä- tai alapuolella.

Office 2007 -versiossa Nauha ei ollut muokattavissa (käyttöliittymän työkaluilla), mutta 2010- ja 2013-versioissa sitä voi muokata mieleisekseen varsin helposti.

Tässä artikkelissa käsittelen näytön elementtien hallintaa; Pikatyökalurivin ja Nauhan muokkaukseen palaan viikon päästä. J

Pikatyökalurivin sijainti

Oletuksena Pikatyökalurivi sijaitsee Nauhan yläpuolella. Voit siirtää sen Nauhan alapuolelle seuraavasti:

  1. Napsauta Pikatyökalurivin päässä olevaa nuolipainiketta.
  2. Valitse listasta ”Näytä valintanauhan alapuolella”.

Voit tarvittaessa palauttaa Pikatyökalurivin takaisin Nauhan yläpuolelle samalla valinnalla.

Nauhan kutistaminen

Nauha on Officessa oletuksena auki ja näyttää kätevästi keskeiset toiminnot eri välilehdillä. Sen voi kuitenkin kutistaa, jos haluaa näytölle lisää työskentelytilaa.

Kutistettuna Nauha näyttää tältä:

Kun Nauha on kutistettu, voit normaalisti käyttää sen komentoja; erona normaalitilaan on se, että toiminnon valinnan jälkeen Nauha kutistuu automaattisesti yllä olevan kuvan mukaiseksi.

Kutistuksen myötä saatu lisätila on varmasti tervetullutta, mutta pienenä miinuspuolena on, että toimintoja valitessa joutuu tekemään ylimääräisiä hiiren liikkeitä.

Voit kutistaa Nauhan seuraavilla, vaihtoehtoisilla tavoilla:

  • Paina Ctrl+F1. Jos haluat palauttaa Nauhan takaisin normaalikokoon, paina uudelleen Ctrl+F1.
  • Napsauta Nauhan oikeassa reunassa olevaa pientä Nuolipainiketta. Palauta Nauha normaalikokoon painamalla Ctrl+F1.
  • Kaksoisnapsauta Nauhan välilehteä. Kaksoisnapsauta uudelleen kun haluat palauttaa Nauhan normaalikokoon.
  • Napsauta välilehteä (esim. Aloitus) hiiren oikealla ja valitse pikavalikosta Kutista valintanauha. Kyseessä on On/Off-valinta, joten saat Nauhan uudelleen näkyviin samalla valinnalla.

Valintanauhan näyttöasetukset

Huomaa, että Office 2013 -versiossa oikeasta yläkulmasta löytyy Valintanauhan näyttöasetukset -painike.

Painikkeen listasta voi valita jonkin kolmesta asetuksesta, jotka on kuvattu alla:

Nauhan automaattinen piilottaminen antaa eniten työskentelytilaa, mutta on toisaalta hitain käyttää; Nauha pitää ensin napsauttaa esiin ja vasta sitten pääsee käsiksi välilehtiin, painikkeisiin ja listoihin.

Jos valitset Nauhan automaattisen piilottamisen, voit vaihtaa asetuksia samalla painikkeella:

Nauhan mukautuminen eri näytöille ja tarkkuuksille

Nauha on suunniteltu siten, että se mukautuu automaattisesti erikokoisille näytöille. Kaikki Nauhan toiminnot ovat aina käytettävissä, mutta Office saattaa järjestellä niitä eri tavoin näytön koon ja resoluution mukaan.

Jos tuntuu siltä, että jokin toiminto tai painike on hävinnyt, kannattaa katsoa tarkemmin, josko se olisikin ryhmitelty jonkin toisen painikkeen alle. Tässä esimerkki siitä, miten Wordin Nauha muuttuu kun ikkunan kokoa muutetaan reippaasti: huomaa, miten Fontti-, Kappale- ja Tyylit-ryhmien toiminnot on sijoitettu ao. painikkeen alle.

Toivottavasti tämä vinkki antaa lisää sujuvuutta ja mukavuutta päivittäiseen Office-työskentelyyn. Uutta tarinaa on luvassa taas viikon päästä, jolloin vuorossa on tämän artikkelin osa 2. Silloin käyn läpi käyttöliittymän muokkauksen, muutosten tallentamisen ja muutosten palauttamisen.

– Timo

PS. Luethan tätä artikkelia Appelsiini Media -mobiilisovelluksella? Olemme hiljattain julkaisseet Windows Phone 8 -sovelluksen, jolla Appelsiinin vinkkien ja artikkelien lukeminen on helppoa ja vaivatonta. Mm. kaikki uudemmat Lumiat käyttävät WP8-käyttöjärjestelmää ja niihin Appelsiini Median voi ladata.

Voit tarvittaessa ladata sovelluksen seuraavasta linkistä tai hakea Windows Kaupasta hakusanalla ”Appelsiini”:

http://www.windowsphone.com/s?appid=6444df33-6a4f-498f-839a-5c691e7c94b1

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa Aktiivikäyttäjät, Excel, OldBlog, Outlook, PowerPoint, Viikon Vinkki, Vinkit, Word Merkitty: , , , ,

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>