Windows Phone 8.1 Developer Preview on täällä!

Maanantai oli suuri päivä Windows Phone –käyttäjille, sillä Windows Phone 8.1 Developer Preview tuli vapaasti ladattavaksi kehittäjäohjelmaan liittyneille. Varsinainen operaattorien kautta jaettava virallinen päivitys tulee saataville Suomeen arviolta kesä-/heinäkuussa.

Uuden version suosio oli sen verran kova, että eilen illalla Windows Phone App Studio –sivusto oli jonkin aikaa alhaalla innokkaiden päivittäjien rekisteröityessä palveluun. Myös Windows Phone Kauppa oli poissa pelistä useamman tunnin ajan Euroopassa ja Aasiassa.

Itse onnistuin tekemään päivitykset ajoissa (klo 19 mennessä) Lumia 1020- ja Lumia 1520-malleihin. Päivitys oli kaksiosainen ja kesti 30-60 minuuttia, mallista ja puhelimen sisällöstä rippuen. Päivitys meni läpi ongelmitta ja nyt 1020:n aloitusnäyttö on tämän näköinen (huomaa pienemmät ruudut ja taustakuva):

Vaikka versionumero nousee vain kymmenyksen, siitä ei pidä vetää vääriä johtopäätöksiä; päivitys on massiivinen ja tuo kaikille Windows Phone 8 –käyttäjille pitkän listan parannuksia ja uusia ominaisuuksia sekä henkilökohtaiseen että työkäyttöön. Versiota nostettiin vain kymmenys luultavasti siksi, että siten päästiin samalle viivalle Windows 8.1 –tuotteen kanssa.

Uusia ominaisuuksia

 • Uudistettu aloitusnäyttö Ruutuja mahtuu enemmän ja niiden taakse voi sijoittaa taustakuvan. Taustakuvaa käytettäessä ruudut muuttuvat läpikuultaviksi. Aloitusnäytön ruudut ja niiden asettelu voidaan myös varmuuskopioida, jolloin puhelimen käyttöönotto / uudelleenasennus sujuu todella helposti.
 • Toimintokeskus Käyttäjän pika-asetukset ja sovellusten ilmoitukset.
 • Pyyhkäisynäppäimistö Näppäinpainallusten sijaan voi pyyhkiä sormella kirjaimesta toiseen ja siten muodostaa sanoja aiempaa nopeammin. Yllättävän toimintavarma ja helppo käyttää! Tällä tehtiin myös juuri kirjoitusnopeuden maailmanennätys.
 • Uudistunut kalenteri Uusi viikkonäkymä ja muutenkin parempi käytettävyys. Mukana säätiedot.
 • Internet Explorer 11 Uusi lukunäkymä, joka parantaa lukukokemusta huomattavasti. InPrivate-yksityisyystila.
 • VPN-tuki
 • S/MIME-tuki
 • Parempi hallittavuus yritysympäristössä
 • Ja paljon muuta…

Cortana

Cortana-virtuaaliassistentti on mainittava erikseen, koska se (hän) on niin COOL. Lyhyen tutustumisen jälkeen olo on erittäin innostunut, mutta myös hämmentynyt; näinkö tämä muuttuu, että pian juttelemme puhelimelle ja muille laitteille? Ja voimme käyttää luonnollista kieltä ja heittää vähän herjaakin..? Ensikokemus on yllättävän inhimillinen, toimiva ja hauska.

Kun Cortanan käynnistää, se näyttää käyttäjää kiinnostavia asioita ja on valmiina auttamaan. Tässä pyysin Cortanaa kertomaan vitsin:

Cortana toimii aluksi vain Yhdysvalloissa ja tuodaan vaiheittain muihin maihin ja muille kielille. Asetuksia muuttamalla sen saa kuitenkin käyttöön myös Yhdysvaltojen ulkopuolella, tässä ohjeet:

http://www.wpcentral.com/want-cortana-outside-us-heres-how

Ideana on, että voin tehdä monia päivittäisiä asioita ääniohjauksella. Cortana on vielä beta-vaiheessa, mutta osaa jo mm. seuraavia asioita:

 • Soita puhelu
 • Lähetä tekstiviesti
 • Lisää tapaaminen kalenteriin
 • Lennot – tarkista lennon tilanne
 • Lisää muistutus (esim. kun kaveri soittaa, muista kysyä katkenneen jalan kuntoa)
 • Lisää muistiinpano (OneNoteen)
 • Aseta hälytys (esim. huomisaamu klo 7.00)
 • Soita musiikkia
 • Anna ajo-ohjeita
 • Asetukset (esim. laita Bluetooth päälle / pois)
 • Haku – esitä kysymys, etsi jotain yms.
 • Hae laitteesta asioita ja tapahtumia
 • Integrointi kolmannen osapuolen sovelluksiin – Cortana voi käynnistää sovelluksia ja tehdä niissä toimenpiteitä
 • Hiljaiset tunnit – voit määrittää oman rauhallisen ajan ja toisaalta päättää, että ”sisäpiirin” henkilöt pääsevät silloinkin läpi.

Mitkä puhelinmallit voi päivittää 8.1-versioon?

Kaikki Windows Phone 8 –puhelimet voi päivittää uuteen 8.1-versioon, joka jaetaan myöhemmin kesällä OTA- (Over the Air) päivityksenä. Esim. kaikki uudemmat Lumia-puhelimet voi päivittää uuteen versioon; aina 520- ja 620-mallista 1520-malliin saakka. Vanhempia 800- ja 900-malleja päivitys ei koske.

Developer Preview –version asentaminen

Jos haluat uuden Windows Phone 8.1 Developer Preview –version heti käyttöön (etkä halua odottaa kesään), voit rekisteröityä ilmaiseksi kehittäjäohjelmaan seuraavien ohjeiden mukaan. Huomaa mahdolliset vaikutukset puhelimen takuun ja tuen osalta. Päivityksen jälkeen ei ole mahdollista palata takaisin 8.0-versioon (paitsi palauttamalla puhelin tehdasasetuksille).

http://www.wpcentral.com/how-sign-windows-phone-81-preview-developers

Kotiväki oli sen verran innostunut ”uudesta” puhelimestani, että taitaa tulla pääsiäiseksi asennuksia … Myös toimistolla oli innostusta havaittavissa. J

– Timo

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa Aktiivikäyttäjät, OldBlog, Teknologiat, Windows Phone / Lumia Merkitty: , , ,

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>