Windows 8.1 Update: parempi hiiri- ja näppiskäyttö

Microsoft julkaisi 8.4.2014 Windows 8.1 Update -päivityksen, joka on hiljattain saapunut Windows Update –palvelun kautta kaikille Windows 8 -käyttäjille.

Update-päivitys jatkaa 8.1-version viitoittamalla tiellä ja tuo lisää käytettävyyttä erityisesti hiiri- ja näppäimistökäyttäjille. Seuraavassa keskeiset muutokset käytettävyydessä ja käyttöliittymässä.

Virta- ja Haku-painikkeet aloitusnäytössä

Yksi suurimmista valituksen aiheista on ollut lepotila/sulje/käynnistä -valintojen hankala löytäminen. Moni on ihmetellyt, mistä koneen saa suljettua päivän päätteeksi. Lisäksi tärkeä Haku-toiminto on ollut niin ikään Charms Barin (Win+Q) takana. Nyt molemmat löytyvät kätevästi aloitusnäytöstä kuvan mukaisesti:

Hiirivalinnat aloitusnäytössä

Aiemmin aloitusnäytön muokkauksen valinnat olivat hiirelläkin näytön alareuna palkissa. Nyt kun tapahtumaruutua napsauttaa hiiren oikealla, aukeaa tuttu pikavalikko, josta voi tehdä keskeiset valinnat.

Windows 8 -sovellukset näkyvät tehtäväpalkissa

Uudentyyppiset Windows 8 -sovellukset näkyvät nyt tehtäväpalkissa yhdessä perinteisten sovellusten kanssa ja siten käyttökokemus on yhtenäisempi.

Huomaa alla olevan kuvan asetus (Show Windows Store apps on the taskbar) ja tehtäväpalkissa näkyvät sovellukset (Ohje- ja Valio-sovellukset ovat Windows 8 -tyyppisiä).

Windows 8 -sovellusten esikatselu tehtäväpalkissa

Myös Windows 8 -sovelluksia voi nyt esikatsella tehtäväpalkissa:

Tehtäväpalkki näkyy kaikkialla

Sovellusten hallinta on nyt helpompaa ja selkeämpää, sillä tehtäväpalkki näkyy kaikkialla. Myös uusia sovelluksia käytettäessä. Oletuksena se on piilossa, mutta tulee esiin kun hiiren vie ruudun alareunaan.

Windows 8 -sovelluksille otsikkopalkki (Sulje-painikkeen paluu)

Windows 8:ssa otsikkopalkki poistettiin, koska sisältö haluttiin nostaa keskiöön ja viedä työkalut taustalle. Sovellusten sulkemisen suhteen tämä aiheutti hämmennystä; moni ihmetteli, miten uudet sovellukset tulisi sulkea kun oikean yläkulman rastia ei enää ollutkaan.

Update-päivityksessä otsikkopalkki palautetaan ja siinä on myös pienennyspainike:

Internet Explorer 11, hienosäätöä

IE11 -selaimen ulkoasu muuttuu ja käytettävyys paranee. Uutena ominaisuutena tulee lukutila (Read) ja nyt Asetukset-valinta löytyy suoraan Työkalut-valikosta.

Tuki kiinnitettyjen sivustojen lisätoiminnoille

Windows 8.0 -versiossa nettisivun kiinnittäminen loi ruudun, jolla oli kaksi kokoa. Windows 8.1 Update -päivitys tuo tuen ruutujen laajemmalle käytölle, jolloin LiveTile-toiminnon kautta voi tarjota enemmän tietoa.

Alla New York Times -sovelluksen ruudulle on valittu Large-koko ja siten tarjolla on enemmän uutissisältöä.

Sinulla on uusia sovelluksia

Windows 8.1 -päivityksen myötä asennetut sovellukset eivät enää ilmestyneet automaattisesti aloitusnäyttöön. Idea oli, että aloitusnäyttöä ei suotta kuormiteta ja käyttäjän annetaan itse lisätä tarvittavat sovellusruudut aloitusnäyttöön.

Update-päivitys tuo tähän pienen lisän, jossa sovellusnäkymään osoittavan nuolen viereen on lisätty teksti uusien sovellusten määrästä (esim. ”4 new apps installed”).

SkyDrive on nyt OneDrive

OneDrive on korvannut SkyDrive-nimen käyttöliittymässä. Tämän taustalla on Microsoftin nimikiista brittiläisen BSkyB-yhtiön kanssa, jonka lopputuloksena Microsoftin piti muuttaa pilvitallennustilansa nimeä.

Lopuksi

Windows 8.1 Update on merkittävä päivitys, joka parantaa huomattavasti ei-kosketusnäyttölaitteiden käyttökokemusta. Siirtymiskynnys aiemmista versioista on selkeästi madaltunut ja nyt mukana on aimo annos Windows 7- fiilistä.

Vaikka uusia Windows 8 -sovelluksia on tarjolla ja lisää tulossa, moni käyttää edelleen pääosin perinteisiä työpöytäsovelluksia. Päivityksen myötä niiden käyttö on merkittävästi helpompaa ja luontevampaa.

– Timo

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa Aktiivikäyttäjät, OldBlog, Viikon Vinkki, Vinkit, Windows 8.1 Merkitty: , ,
2 comments on “Windows 8.1 Update: parempi hiiri- ja näppiskäyttö
 1. 6.9.2014 klo 13:55 Tuula Väisänen sanoi:

  Hei Timo
  Tarvitseisin hieman apua.
  Erään ohjelman käynnistys (norton utilities) aiheutti koneen totaalisen tökkimisen, joten palautin sen alkutekijöihinsä. Sen seurauksena sovelluksien tehtäväpalkki, jossa oli + ja – vaihtoehdot katosi. Sulkeutuvat ainoastaan ylhäältä alas vetämällä.
  Kuinkahan saisin sen takaisin?
  Kiitos jo etukäteen neuvosta.

  Tuula

 2. Timo Läpinen
  8.9.2014 klo 11:10 Timo Läpinen sanoi:

  Hei Tuula,
  Sinulta puuttunee Windows 8.1 Update 1 -päivitys, joka tuo Windows 8 -sovelluksille oikean yläkulman Sulje- ja Pienennä-painikkeet.

  Avaa Windows Update ja tarkista päivitykset. Lähtökohtaisesti suosittelen asentamaan kaikki tarjolla olevat päivitykset. Tuo mainittu Update 1 -päivitys on nimeltään KB 2919355.

  Kun päivitykset on ajettu (ja tarvittaessa kone käynnistetty uudelleen), sovellusten otsikkopalkki painikkeineen pitäisi näkyä. Tässä vielä aiempi artikkelini aiheesta, ja Windowsin ohje-artikkeli:
  http://windows8yrityksille.fi/windows-8-1-update-parempi-hiiri-ja-nappiskaytto/
  http://windows.microsoft.com/fi-fi/windows-8/install-latest-update-windows-8-1

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>