Lumia: vapauta lisää tallennustilaa, WP 8.1 -päivitys tulossa!

Tärkeä Windows Phone 8.1 -päivitys on tulossa seuraavien viikkojen aikana, mutta onko puhelimessasi riittävästi vapaata tilaa?

WP 8.1 -päivitys sisältää pitkän listan uudistuksia ja on siten kooltaan aika iso. Asensin itselleni (ja koko perheelle) Windows Phone 8.1 Developer Preview -esiversion heti 14.4.2014 kun se tuli jakoon. Tuolloin se oli kooltaan lähes 400 Mt ja vaati vapaata tilaa jopa kaksi kertaa tuon määrän.

Lähtökohdaksi voidaan siis ottaa, että vapaata tilaa pitää olla 800 Mt, mielellään 1 Gt.

Vapaan tilan tarkistaminen

Voit tarkistaa puhelimen massamuistin vapaan tilan seuraavasti:

 1. Siirry sovellusnäkymään ja valitse Asetukset. Tai napauta Asetukset-painiketta Aloitusnäytössä, jos olet sen sinne kiinnittänyt.
 2. Valitse Tallennustilan tiedot. Rinkeli pyörähtää kymmenkunta kertaa kun sovellus tarkistaa tietoja.
 3. Yleiskatsaus-näkymässä näet vapaan tilan määrän näytön alareunassa.

Jos vapaan tilan määrä on vähintään 1 Gt, päivitys luultavasti onnistuu. Itselläni on Lumia 1020 -malli ja siinä on 32 Gt sisäinen massamuisti. Siksi vapaata tilaakin on vielä reippaasti (14 Gt).

Seuraavassa olen listannut asetukset ja tekniikat, joilla voit saada puhelimeesi lisää vapaata tilaa.

Sovelluksia tai pelejä poistettaessa on huomattava, että niiden sisältämät asetukset, tulokset tai muut sovelluksen sisäiset tiedot saatetaan menettää. Muuten käyttäjän tietoihin tai dataan mainitut tekniikat eivät kajoa.

Poista väliaikaiset tiedostot

 • Siirry sovellusnäkymään ja valitse Asetukset.
 • Valitse Puhelimen tallennustila.
 • Napauta kohtaa Puhelin.
 • Valitse Väliaikaiset tiedostot.
 • Poista väliaikaiset tiedostot napauttamalla Poista-painiketta (voi kestää useita minuutteja). Tällä pystyin vapauttamaan omassa puhelimessani 140 Mt.

Tarkista Tallennustilan tiedot

 1. Siirry sovellusnäkymään ja valitse Asetukset.
 2. Valitse Tallennustilan tiedot.
 3. Oman Lumiani Yleiskatsaus-näkymä näyttää tältä:
 4. Pyyhkäise Tiedot-näkymä esiin ja käy läpi eri osa-alueiden tilankulutus.
 5. Omassa sovelluslistassani totesin FIFAn sovelluksen olevan turha ja sen postamalla onnistuin vapauttamaan 1 Gt vapaata tilaa. Huomaa, että Tallennustilan tiedoista ei voi suoraan poistaa sovelluksia vaan se on tehtävä sovelluslistasta (paina ja pidä sormea sovelluksen kohdalla, ja valitse avautuvasta valikosta Poista).
 6. Jos kartat vievät paljon tilaa ja käytössäsi on SD-muistikortti, poista kartat ja asenna ne uudelleen SD-muistikortille. Varmistan ennen uudelleenasennusta, että kartat on ohjattu asentumaan SD-muistikortille.
 7. Mikäli väliaikaiset tiedostot vievät paljon tilaa (esim. 100 Mt tai enemmän), voit koittaa poistaa niitä Tiedot-näkymän kohdassa Väliaikaiset tiedostot.

Poista Internet Explorerin selaushistoria

IE:n selaushistoriaan kertyy tavaraa ajan mittaan ja siten sieltä on vapautettavissa tilaa. Selaushistorian lisäksi toiminto poistaa evästeet ja väliaikaiset tiedostot.

Poista IE:n selaushistoria seuraavasti:

 1. Siirry sovellusnäkymään ja valitse Asetukset.
 2. Pyyhkäise vasemmalle ja valitse Sovellukset-listasta Internet Explorer.
 3. Paina Poista selaushistoria -painiketta.

Tallennetut salasanat voi erikseen valita poistettavaksi toiminnon vahvistuskysymyksen yhteydessä:

Sovellusten ja pelien tilapäinen poistaminen

Mikäli edellä esitetyt toimenpiteet eivät vapauta riittävästi tilaa, voit poistaa muutamia paljon tilaa vieviä sovelluksia ja pelejä, ja asentaa ne päivityksen jälkeen uudelleen. Tässä on toki oma vaivansa, mutta Microsoft-tilisi muistaa ostetut sovellukset eikä pyri veloittamaan niitä uudelleen.

Puhelimen palauttaminen tehdasasetuksille

Jos vapaata tilaa on edelleen liian vähän ja Tallennustilan tiedot -sovellus näyttää Tiedot-näkymän Muut-kohdassa poikkeuksellisen suurta tilankulutusta (esim. yli 2 Gt), kannattaa harkita puhelimen palauttamista tehdasasetuksille.

Palauta puhelin tehdasasetuksille näin:

 1. Siirry sovellusnäkymään ja valitse Asetukset.
 2. Valitse Tietoja.
 3. Napauta Palauta puhelimen oletusasetukset -painiketta ja vahvista puhelimen palauttaminen tehdas-/oletusasetuksille.

Pojallani oli tämä tilanne Lumia 625 -puhelimen kanssa (Muut-kohta yli 3 Gt) ja tilanne korjaantui kun puhelin palautettiin tehdasasetuksille. Tämän jälkeen WP 8.1 -esiversio asentui ongelmitta ja puhelin on toiminut mainiosti. Vapaata tilaakin on pari gigaa enemmän kuin ennen.

Tehdasasetuksille palauttamisen pieni miinus on se, että puhelimen uudelleenasennuksessa on hieman vaivaa. Tosin lähes kaikki tarvittava kuten asetukset, sovelluslista, tekstiviestit jne. putoaa pilvestä (OneDrive) puhelimeen, mikäli varmuuskopiointi on ollut päällä (Asetukset, Varmuuskopiointi).

Aloitusnäyttö pitää rakentaa uudelleen (ruutujen koko ja sijainti), sillä se ei tallennu pilveen. Tosin uusi WP 8.1 -versio korjaa tämänkin puutteen, joten jatkossa voi aika lailla huoletta palauttaa puhelimen tehdasasetuksille.

WP 8.1 -versiolla sovellukset SD-muistikortille

Päivityksen jälkeen voit asentaa sovellukset SD-muistikortille (mikäli sellainen puhelimessa on) ja siten säästää puhelimen oman massamuistin tilaa. Voit myös siirtää jo asennettuja sovelluksia puhelimen massamuistista SD-kortille.

Varmista SD-korttia hankkiessa, että se on rittävän nopea sovellusten ja pelien ajamiseen. Itse olen käyttänyt nopeusluokan 10 kortteja, jotka ovat hieman kalliimpia, mutta suoritukyvyltään hyviä.

– Timo

PS. Onko käytössäsi Windows Phone 8 -puhelin? Olethan jo ladannut Appelsiini Media -sovelluksen Windows Kaupasta? Sillä voit kätevästi lukea viikon vinkit ja jakaa niitä myös kavereille. Samalla saat itsellesi taskukokoisen tietopankin, josta voi nopeasti löytää avun arjen tietoteknisiin haasteisiin.

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa Aktiivikäyttäjät, OldBlog, Viikon Vinkki, Vinkit, Windows Phone / Lumia Merkitty: , , , , , , ,

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>