Lumia 930 – ensituntuma

Eilen odotus päättyi ja Lumia-sarjan uusi lippulaivamalli 930 tuli myyntiin Suomessa. Sain sen käyttööni vähän etuajassa, tässä ensituntuma ja fiilikset.

Oma vertailukohta on pääosin Lumia 1020, jota olen pitänyt ykköspuhelimena viimeisen vuoden ajan. Rinnalla on ollut Lumia 1520 ja jonkin verran olen käyttänyt myös muita Lumia-malleja sekä muiden valmistajien / alustojen puhelimia.


Kuva: Nokia

Lumia 930 on saatavana oranssina, vihreänä, valkoisena ja mustana. Runko on valmistettu yhdestä alumiininpalasesta ja edestä katsottuna se näyttääkin kokonaan metallikuoriselta. Takaosa on kuitenkin värillistä polykarbonaatia, joka ei ole vaihdettavissa. Siten väri pitää valita ostovaiheessa huolella. J

Samoin akku ei ole vaihdettavissa; tosin kapasiteettia on mukavat 2420 mAh, jolla pitäisi pärjätä aamusta iltaan ihan hyvin. Laite tukee Qi-standardin mukaista langatonta latausta (sisäänrakennettu, ei tarvitse lisäkuoria) ja silti painoa on vain kohtuulliset 167 g. Voin kokemuksesta sanoa, että kun latausalustan hankkii, siitä ei halua enää luopua. Niin kätevää sen käyttö on kotona ja töissä.

Laitteen myyntihinta on Elisan yritysverkkokaupassa 320 € (tilanne 25.3.2015). Tarkka tuoteseloste löytyy täältä.

Pakkaus

Myyntipakkaus on muuttunut lituskaiseksi ja nappikuulokkeet puuttuvat. Muuten sisältö on kokolailla vakio: puhelin, laturi-/datakaapeli ja ohjeet.

SIM-kortti on nano-mallia ja sen asennukseen ei tarvita avaustyökalua (pieni piikki) kuten joissain malleissa.

5 tuumaa ja alumiinirunko

Lumia 930 on kooltaan 5 tuumaa ja Lumia-malliston toiseksi suurin 1320- ja 1520-mallien (6 tuumaa) jälkeen. Mielenkiintoista 1020-malliin verrattuna on se, että 930 on samanlevyinen vaikka näytön kokoa on puoli tuumaa enemmän. Tosin Lumia 930 on vähän pidempi kuin Lumia 1020.

Puoli tuumaa voi tuntua pieneltä erolta, mutta parin päivän kokemuksen jälkeen en haluaisi vaihtaa takaisin 1020-malliin. Siinä määrin kätevämpää ja mukavampaa puhelimen käyttö on viisituumaisena. Ja puhelin menee edelleen farkkujen taskuun, mikä on itselle tärkeä kriteeri.

Laitteen design on vaikuttava kaikkia yksityiskohtia myöten. Metallikuoret kiertävät yhtenäisesti puhelinta, mikä antaa tyylikkään yleisilmeen. Painikkeet ovat nyt myös metalliset ja hieman enemmän kohollaan kuin esim. 1020- ja 1520-malleissa. Tämä tekee niiden käytöstä täsmällisempää ja helpompaa.

Kuuloke- ja USB-liitännät ovat erittäin jämäkät eikä niiden käytössä tarvitse miettiä, onko piuha kiinni vai ei. Erityisesti pidän pyöristetyistä kulmista, mikä tekee puhelimen käsittelystä miellyttävää pitkienkin puheluiden aikana. Lumia 925 ja Lumia 1020 ovat hieman turhan kulmikkaita omiin käsiini.

Loistava näyttö

Lumia 930:n Full HD (1920 x 1080) -näyttö on uskomattoman kirkas ja selkeä, ja nostaakin laadukkaan näytön standardin uudelle tasolle.

Ja mikä huomionarvoista: näyttö on luettava ja selkeä myös suorassa auringonpaisteessa. Yleensä tuossa tilanteessa näkee huonosti tai ei mitään.

Näytön lasi on reunoilta hienokseltaan kallistettu, mikä on hieno yksityiskohta. Katselukulma on lähes 180 astetta ja näytön katsominen onkin vaivatonta kaikissa tilanteissa.

Tarkkaa kuvausta ja puhtaita ääniä

Kuvaus- jä äänitysominaisuudet ovat speksien valossa huippuluokkaa. Pääkamera on 20 megapikselin PureView-kamera ZEISS-optiikkalla ja LED-kaksoissalamalla. Lisäksi mukana on uusimmat algoritmit ja ohjelmistot kuvien optimointiin ja käsittelyyn. Full HD -videon kuvaaminen Surround-äänitysominaisuuksilla kuuluu ominaisuuksiin, mutta siihen pitää paneutua myöhemmin tarkemmin.

Lumia 1020 –mallin hirviökamera (41 mpxl) aiheuttaa puhelimen takakanteen kohouman, joka on saattanut jotakuta häiritä. Lumia 930:ssa kohoumaa ei ole vaan puhelimen takaosa on ihan tasainen. Toisaalta tarkkuutta on ”vain” 20 megapikseliä, mutta uskon pärjääväni sillä ihan mainiosti.


Kuva: pala kauneinta Paimiota

Musiikinkuuntelu sujuu mallikkaasti kuulokkeilla ja ilman. Ääni on puhdas ja kirkas. Sain hiljattain uuden MD-12 –kaiuttimen, jolla kuuntelukokemusta voi edelleen parantaa. Yllättävän hyvä ääni noin pieneksi laitteeksi. Lataus kestää 15 h ja mahtuu povitaskuun. Oiva kaveri terassille, mökille ja matkalle.


Kuva: Lumia 930 ja MD-12 -kaiutin

Lumia Cyan- päivitys esiasennettuna

Lumia 930 toimitetaan uusimmalla Lumia Cyan –päivityksellä, joka tuo uudistuneen Windows Phone 8.1 –käyttöjärjestelmän ja viimeisimmät Lumia-kohtaiset päivitykset. Voit lukea täältä uuden WP 8.1 –version lukuisista uudistuksista.

Uusi WP 8.1 jaetaan myös kaikkiin Windows Phone 8 –puhelimiin ja päivitykset alkavat ihan näinä aikoina. Lumia 925 –puhelimen omistajat saivat tuon päivityksen ennakkoon osana Microsoftin pilottia ja ovat siten päässeet jo nauttimaan uusista ominaisuuksista.

Asentamisen helppous

Asentaminen on selkeää ja nopeaa, vaikka lähtisi ihan puhtaalta pöydältä. Lumia 930:n asennus oli tavanomaista helpompaa kun pystyin hyödyntämään käytössä olleen Lumia 1020 –puhelimen varmuuskopiota. Alla kuva, jossa asennus kysyy, mitä varmuuskopiota tulisi käyttää.

Koska olin asentanut Lumia 1020 –puhelimeen Windows Phone 8.1 Developer Preview –päivityksen, myös aloitusnäytön ruudut ja niiden asettelut palautuivat automaattisesti 930-puhelimeen. Aloitusnäytönhän on aiemmin joutunut säätämään käsin uuden puhelimen käyttöönotossa tai vanhan uudelleenasennuksessa.

Jatkossa Lumia Cyan- päivityksen myötä myös aloitusnäyttö varmuuskopioituu käyttäjän OneDrive-pilveen ja on sieltä kätevästi palautettavissa.

Mitä puuttuu?

SD-muistikorttipaikkaa ei ole, mutta sen puuttuminen ei ainakaan itselle ole ongelma. 32 Gt:n sisäinen massamuisti riittää vallan mainiosti, vaikka vähän aktiivisemminkin taltioisi arjen monia tapahtumia. Tosin nyt kun sovelluksetkin voi Lumia Cyan –päivityksen myötä asentaa ja siirtää SD-muistikortille, joku saattaa sitä kaivata.

Vilkaisunäyttöä ei ole ja sitä kyllä kaipaan. Saa nähdä, miten sopeudun mustaan näyttöön kun on tottunut yhdellä vilkaisulla näkemään kellonajan ja saapuneen viestiliikenteen.

Lopuksi

Lumia 930 on upea laite ulkoa ja sisältä. Erityisesti pidän alumiinikuoren ja värillisen takakannen yhdistelmästä, joka on toteutettu erittäin laadukkaasti. Puhelin näyttää ja tuntuu hyvältä. Uudet värit (oranssi ja vihreä) ovat raikkaat ja hyvännäköiset.

Lumia 930 on erittäin nopea ja vastaa komentoihin kaikissa tilanteissa viipymättä. 5 tuuman koko on ainakin itselle juuri oikea ja sopiva kompromissi käytettävyyden ja kannettavuuden suhteen.


Kuva: Lumia 930, Lumia 1520, Lumia 1020

WPCentral-sivuston päätoimittaja Daniel Rubino totesi, että hänen ykköspuhelin Lumia 1520 on 6 tuuman koollaan oiva keskustelun herättäjä terasseilla ja toreilla.

Itse ajattelin tänään kokeilla samaa vihreällä Lumia 930:lla.

– Timo

PS. Onko käytössäsi Windows Phone 8 -puhelin? Olethan jo ladannut Appelsiini Media -sovelluksen Windows Kaupasta? Sillä voit kätevästi lukea viikon vinkit ja jakaa niitä myös kavereille. Samalla saat itsellesi taskukokoisen tietopankin, josta voi nopeasti löytää avun arjen tietoteknisiin haasteisiin.

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa Aktiivikäyttäjät, OldBlog, Teknologiat, Windows Phone / Lumia Merkitty: , , , , ,

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>