Lumia: päivitä sovellukset automaattisesti

Päivitätkö Lumia-puhelimesi sovellukset aina uusimpaan versioon kun päivityksiä on tarjolla? Jos et, niin miksi?

Olen viime aikoina törmännyt siihen, että kaikki eivät jostain syystä päivitä älypuhelimensa sovelluksia. Keskusteluissa on tullut esiin seuraavaa:

 • Päivitys on manuaalinen toimenpide, joka vaatii hieman aikaa ja vaivaa.
 • Päivitystä ei halua tehdä tien päällä (matkapuhelinverkon datayhteydellä) vaan kotona tai töissä, jossa langaton lähiverkko (WLAN/WiFi) on saatavilla.
 • Osa päivityksistä koskee sovelluksia, joita ei aktiivisesti käytä ja siten niiden päivitys tuntuu turhalta.
 • Nykyinen versio toimii ok eikä päivitykselle tunnu olevan tarvetta.

Sovellukset kannattaa aina päivittää

Oli syy mikä tahansa, sovellukset kannattaa kuitenkin aina päivittää. Uusi versio tuo yleensä lukuisia parannuksia sovelluksen toimintaan ja voi vaikuttaa myönteisesti koko puhelimen käyttökokemukseen.

Uusi versio voi:

 • Sisältää uusia ominaisuuksia.
 • Parantaa ulkoasua ja käytettävyyttä.
 • Korjata mahdollisia virheitä (bugeja).
 • Nopeuttaa sovellusta ja parantaa sen vakautta.
 • Vähentää sovelluksen virrankulutusta, jolloin akku kestää pidempään.
 • Optimoida datayhteyden käyttöä, jolloin datapaketti kestää pidempään.

Kuten yllä olevasta listasta voi todeta, sovellusten päivittämiseen on paljon hyviä syitä ja siksi se kannattaakin aina tehdä. Lähtökohtaisesti kaikki sovellukset kannattaa päivittää, vaikka joitain ei aktiivisesti käyttäisikään. Monet sovellukset sisältävät taustatehtäviä ja usein päivitysten myötä myös niiden toiminta tehostuu.

Päivitä sovellukset näin

Päivitä puhelimesi sovellukset näin: (huomaa, että ohjeet ja kuvat viittaavat uuteen WP 8.1 –versioon, joka poikkeaa aiemmasta jonkin verran)

 1. Siirry aloitusnäyttöön ja katso, onko Kauppa-sovellusruudussa tarjolla päivityksiä (kuva alla, yksi päivitys tarjolla). Kauppa-sovellus löytyy myös sovelluslistasta nimellä Kauppa tai Store. Kauppa-sovellus kannattaa kiinnittää aloitusnäyttöön, jotta voi helposti nähdä kun uusia päivityksiä on tarjolla.
 2. Napauta Kauppa-ruutua, jolloin Kauppa-sovellus avautuu ja näyttää pienessä ruudussa päivitettävien sovellusten määrän (kuvassa yksi päivitettävä sovellus).
 3. Napauta oikean yläkulman ruutua, jolloin Lataukset-sivu aukeaa.
 4. Voit päivittää sovellukset yksi kerrallaan sovellusta napauttamalla, tai napauttaa Lataa kaikki –painiketta, jolloin kaikki päivitykset ladataan vuoron perään automaattisesti.
 5. Tässä olen napauttanut sovellusta ja siten käynnistänyt sen päivityksen:
 6. Voit halutessasi tarkistaa Kaupan Historia-näkymästä, milloin sovellukset ovat viimeksi päivittyneet:

Windows Phone 8.1 ja automaattipäivitys

Pian saapuvan Windows Phone 8.1 –päivityksen myötä tulee mahdollisuus päivittää sovellukset automaattisesti. Itse asiassa tuon 8.1-päivityksen jälkeen sovellusten automaattipäivitys on oletuksena päällä ja siten sovellukset päivittyvät automaattisesti sitä mukaan kun päivityksiä on saatavilla. Näin ollen käyttäjän ei tarvitse tehdä mitään ja sovellukset ovat aina up-to-date.

Itse en käytä automaattipäivitystä, koska haluan nähdä päivittyvät sovellukset ja niiden muutokset. Näin pystyn hyvin seuraamaan päivityksiä, mutta haittapuolena on, että joudun ajamaan päivitykset manuaalisesti. Tosin vaiva ei ole kovin suuri kun kaikki tarjolla olevat päivitykset voi ladata yhdellä napautuksella.

Yleisesti suosittelen kuitenkin automaattipäivityksen käyttöä kaikille sen vaivattomuuden ja kätevyyden takia.

Kaupan asetuksissa voi automaattipäivityksen lisäksi valita, ladataanko päivitykset vain WLAN-yhteyden yli. Itselläni on rajoittamaton datapaketti ja siksi tuo asetus ei ole päällä (kuva alla).

Uutena WP 8.1 –versiossa on myös Tarkista päivitysten saatavuus –painike, jolla voi tarkistaa, onko uusia sovelluspäivityksiä saatavilla. Päivitykset näkyvät Kauppa-sovelluksen ruudussa pienellä viiveellä ja siten tällä painikkeella voi saada tärkeän päivityksen vähän nopeammin ladattavaksi.

On totta, että joskus päivitys rikkoo tai heikentää sovelluksen toimintaa. Sitä tapahtuu kuitenkin aika harvoin ja niinpä parempi strategia onkin päivittää aina kaikki sovellukset uusimpaan versioon. Isompi haitta tulee siitä, että sovellukset jäävät päivittämättä ja eivät siten toimi parhaalla mahdollisella tavalla.

– Timo

PS. Onko käytössäsi Windows Phone 8 -puhelin? Olethan jo ladannut Appelsiini Media -sovelluksen Windows Kaupasta? Sillä voit kätevästi lukea viikon vinkit ja jakaa niitä myös kavereille. Samalla saat itsellesi taskukokoisen tietopankin, josta voi nopeasti löytää avun arjen tietoteknisiin haasteisiin.

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa Aktiivikäyttäjät, OldBlog, Viikon Vinkki, Vinkit, Windows Phone / Lumia Merkitty: , , , , , ,
4 comments on “Lumia: päivitä sovellukset automaattisesti
 1. 29.10.2014 klo 16:35 Leksa sanoi:

  Jos en halua kaupan sovelluksien päivityksiä miten hylkään ne?
  Ei kaikki halua naamakirjoja, iltasanomia, pivoja yms.

  • Timo Läpinen
   29.10.2014 klo 16:53 Timo Läpinen sanoi:

   Moi Leksa,
   Yleisesti ottaen suosittelen kaikkien käytössä olevien sovellusten automaattista päivittämistä. Olen käsitellyt sovellusten päivittämistä tässä artikkelissa: http://windows8yrityksille.fi/lumia-paivita-sovellukset/

   Mikäli joitain (esiasennettuja) sovelluksia ei halua päivittää, ne kannattaa poistaa puhelimesta. Siten niihin ei enää tule päivityksiä eivätkä ne vie turhaan tallennustilaa puhelimen massamuistista. Ja toisaalta, jos sovellusta haluaa taas käyttää, se on helppo etsiä ja asentaa Kaupasta.

 2. 17.10.2014 klo 11:57 Make sanoi:

  Ohjelmien automaattisesta päivityksestä.
  Jos ohjelmat päivittyvät automaattisesti, niin silloin ei saa tietoonsa mitä uusia ominaisuuksia ohjelman päivitys tuo tullessaan.
  Itse menettelen niin, että ennen päivityksen asentamista otan kuvakaappauksen päivityksen sisältönäkymästä ja sen jälkeen asennan ohjelman.
  Silloin voin jälkeenpäin käydä lukemassa kuvakaappauksesta uudet ominaisuudet ja testata niitä päivittyneessä ohjelmassa. Näin uusia ominaisuuksia muistaa paremmin hyödyntää ohjelmaa käytyäessään.

 3. Timo Läpinen
  22.10.2014 klo 11:54 Timo Läpinen sanoi:

  Moro Make,
  Jos käytät sovellusten automaattipäivitystä, voit katsoa päivitetyt sovellukset ja niiden uudet ominaisuudet seuraavasti:
  1. Avaa Kauppa-sovellus.
  2. Valitse kolmen pisteen valikosta Lataukset.
  3. Pyyhkäise Historia-näkymä esille. Näet päivitetyt sovellukset aikajärjestyksessä, uusimmat ylhäällä.
  4. Napauta sovellusta nähdäksesi sen tiedot Kaupassa, mukaan lukien uusimman päivityksen muutokset (jos kehittäjä on ne listannut).

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>