Lumia & WP 8.1: aloitusnäytön taustakuva ja läpinäkyvät ruudut

Haluatko personoida Lumian aloitusnäyttöä valokuvalla?

Tätä ovat monet toivoneet ja nyt se on mahdollista. Juuri jakelussa olevan Lumia Cyan –päivityksen (katso päivitystilanne) yksi mielenkiintoisimmista uudistuksista on aloitusnäytön taustakuva ja sen myötä läpinäkyvät sovellusruudut.

Lue seuraavasta, miten voit tehdä Lumiastasi entistä tyylikkäämmän ja persoonallisemman.

Taustakuvan lisääminen aloitusnäyttöön

Ota taustakuva käyttöön näin:

 1. Valitse Asetukset, Aloitusnäyttö + teema.
 2. Napauta Valitse valokuva –painiketta.
 3. Valitse albumi ja sieltä edelleen sopiva kuva. Huomaa, että päivityksenä mukana on tullut Taustat-albumi, jossa on useita hyviä vaihtoehtoja.
 4. Kun olet valinnut kuvan, liikuta sitä tarvittaessa vaakasuunnassa, ja paina OK/Rajaa-painiketta.
 5. Siirry aloitusnäyttöön ja ihaile lopputulosta. J

Kun otat taustakuvan käyttöön, sovellusruudut muuttuvat automaattisesti läpinäkyviksi. Osa ruuduista ei ehkä muutu läpinäkyviksi, mikä johtuu siitä, että ao. sovellus ei vielä tue läpinäkyvyyttä.

Tulevissa sovelluspäivityksissä tilanne saattaa kuitenkin muuttua ja siksi onkin tärkeää, että päivität aina sovellukset uusimpaan versioon. Sovelluspäivityksiä odotellessa voi ruutuja sopivasti asemoimalla saada taustakuvan nytkin näkymään aika mukavasti.

Voit poistaa taustakuvan napauttamalla Poista-linkkiä. Tuolloin aloitusnäyttö palautuu käyttämään teemaväriä.

Hyviä taustakuvia valokuvaamalla

Valmiiden taustakuvien lisäksi voit luoda omia valokuvaamalla. Edullisimmissakin Lumia-malleissa on vähintään kohtuullinen kamera, ja kalliimman hintaluokan malleissa saa sitten jo ihan loistavia otoksia. Etenkin näin kesäaikaan hyvässä valaistuksessa otetut kuvat näyttävät aloitusnäytön taustalla upeilta.

Arjen (ja etenkin juhlan) eri tilanteet ovat aina hyviä kuvaushetkiä ja kohteita. Lisäksi olen huomannut, että luonto tarjoaa aivan erinomaisia pintoja ja värimaailmoja ikuistettavaksi ja aloitusnäyttöön laitettavaksi.

Kamerahan on aina taskussa; sitä pitäisi vaan muistaa käyttää kun hetki on käsillä. Itselläni on tässä kohdin selkeästi petrattavaa.

Esimerkkejä taustakuvan käytöstä

Tässä muutamia esimerkkejä omista aloitusnäytöistäni (Lumia 930 ja Lumia 1520). Koska taustakuvan vaihtaminen on nopeaa, vaihdan sitä aika ajoin fiiliksen ja uusien otosten mukaan.

———

———

———

———

———

———

———

Teemavärit edelleen käytettävissä

Voit toki edelleen käyttää aloitusnäytössä teemavärejä, joita on 20 erilaista kuten aiemminkin. Yhtenä uutena lisävärinä saattaa olla puhelimen kuoren värin mukainen sävy, joka uudessa Lumia 930 –mallissani on vihreä (viimeinen ruutu):

20 (+1) teemaväriä on hyvä perusvalikoima, mutta olisi hienoa, jos värin voisi vapaasti valita. Siten jokainen saisi juuri haluamansa sävyn ja esim. oman yrityksen värin valitseminen olisi mahdollista. Windows Phone –alustaa kehitetään paraikaa voimakkaasti ja uskon vapaan värivalinnan tulevan seuraavissa päivityksissä.

Taustakuvien luominen sovelluksilla

Taustakuvien luomiseen on myös useita hyviä sovelluksia. Tässä muutama kokeiltavaksi:

Lopuksi

Lumia Cyan –päivityksen ja Windows Phone 8.1 –version myötä Lumiasta tuli entistä persoonallisempi. Ota aloitusnäytön taustakuvat käyttöön ja tee puhelimesta aivan oman näköisesi.

Ensi viikolla uudet vinkit ja lisää Lumia Cyan –päivityksen uutuuksista. Toivottavasti päivitykset etenevät ripeästi ja kaikki Lumia-käyttäjät saavat Lumia Cyan –ominaisuudet pikaisesti käyttöön.

– Timo

PS. Onko käytössäsi Windows Phone 8 -puhelin? Olethan jo ladannut Appelsiini Media -sovelluksen Windows Kaupasta? Sillä voit kätevästi lukea viikon vinkit ja jakaa niitä myös kavereille. Samalla saat itsellesi taskukokoisen tietopankin, josta voi nopeasti löytää avun arjen tietoteknisiin haasteisiin.

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa Aktiivikäyttäjät, OldBlog, Viikon Vinkki, Vinkit, Windows Phone / Lumia Merkitty: , , , , , , , ,
2 comments on “Lumia & WP 8.1: aloitusnäytön taustakuva ja läpinäkyvät ruudut
 1. 4.11.2014 klo 13:19 Jukka sanoi:

  Terve, kiitos artikkelista. Minulla olisi yksi kysymys: vaikka uusi 8.1 näyttö vaikuttaakin hienolta, niin onko asetuksissa mahdollista valita vanha 8.0 aloitusnäyttö, jossa siis isoja tiiliä vaakatasossa kolmen sijasta kaksi? Ja pikkutiilet olisivat isommat. Menee vähän hankalaksi nähdä niin pientä.
  Kiitos!

  • Timo Läpinen
   4.11.2014 klo 13:45 Timo Läpinen sanoi:

   Moi Jukka,
   Puhelinmallista riippuen voit mahdollisesti valita, näytetäänkö aloitusnäytössä kaksi vai kolme saraketta (keskikokoisia) ruutuja. Samalla ruutujen koko kasvaa tai pienenee valinnasta riippuen. Valitse Asetukset, Aloitusnäyttö + teema, ja vieritä näyttöä ylöspäin. Jos näet valinnan ”Näytä lisää ruutuja”, niin ota valinta pois päältä. Näin voit palata kahden sarakkeen käyttöliittymään.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>