Lumia & WP 8.1: uusi toimintokeskus (Action Center)

Haluatko nähdä kätevästi yhdessä paikassa uusimmat tapahtumat? Puhelut, tekstiviestit, WhatsApp-viestit, Wilma-viestit, Facebookit ja muut?

Lumia Cyan –päivitys tuo tukun loistavia ominaisuuksia ja Toimintokeskus (Action Center) on yksi niistä. Tai oikeammin Toiminto- ja Ilmoituskeskus.

Pyyhkäiset vain yläreunasta alaspäin ja näet viimeisimmät viestit yhdellä silmäyksellä:

Napauta kohdetta ja se avautuu välittömästi. Käsittele viesti ja palaa aloitusnäyttöön Windows-painikkeella. Helppoa ja nopeaa.

Ominaisuus vaatii Lumia Cyan –päivityksen (sisältää Windows Phone 8.1 -version), joka on paraikaa jakelussa kaikille Windows Phone 8 –laitteille (katso päivitystilanne).

Hiljattain myyntiin tulleissa Lumia 630-, Lumia 635- ja Lumia 930 –malleissa Lumia Cyan –päivitys on esiasennettuna ja siten myös Toimintokeskus käytettävissä.

Toimintokeskuksen ilmoitukset

Toimintokeskuksessa voit nähdä:

 • Vastaamattomat puhelut
 • Lukemattomat sähköpostit
 • Lukemattomat tekstiviestit
 • Lukemattomat WhatsApp-viestit
 • Facebook-ilmoitukset
 • Wilma-viestit
 • Päivitetyt sovellukset (jos automaattipäivitys on päällä)
 • Messenger-viestit
 • Muita ilmoituksia sen mukaan kuin sovellukset niitä tukevat

Jos et halua avata viestiä tai ilmoitusta, voit poistaa sen näytöstä vetämällä kohteen oikealle:

Voit poistaa kaikki ilmoitukset Tyhjennä kaikki –painikkeella.

Pikatoimintojen painikkeet

Toimintokeskuksen yläreunassa on pikapainikkeet, joilla voit nopeasti muuttaa tärkeimpiä asetuksia. Bluetooth ja WLAN tulee välillä kytkettyä pois, mikä on kätevää tätä kautta.

Näytön suunnan lukitus on kiva laittaa päälle kun heittäytyy pitkälleen ja käy läpi päivän uutisia. Ja tuleehan sitä välillä luettua e-kirjojakin.

Painikkeita on yleensä neljä, mutta suuremmalla näyttökoolla niitä voi olla viisi. Alla Lumia 930 (5 tuumaa, 4 painiketta) ja Lumia 1520 (6-tuumaa, 5 painiketta):

Kaikki asetukset –painikkeella voit säätää pikapainikkeiden asetuksia; valitse Asetukset-näkymässä Ilmoitukset + toiminnot.

Huomaa rasti ruutuun –valinta, jossa otat kantaa ilmoitusten näkyvyyteen kun puhelin on lukittu. Ota rasti pois päältä, jos haluat ilmoitusten näkyvän vain kun lukitus on avattu. Näin ulkopuoliset eivät pääse vilkaisemaan viestiliikennettäsi.

Tilatiedot

Yläreunan tilatiedoissa voit nähdä seuraavat tiedot:

 • Verkon nopeus ja signaalin voimakkuus
 • Operaattori
 • Kellonaika ja päivämäärä
 • Akun varaustila graafisesti ja prosentteina

Akun varaustilan näkeminen prosentteina on pieni, mutta tervetullut uudistus. Nyt ei enää välttämättä tarvitse Akku-sovellusta, joka näyttää akun varaustilanteen:

Toimintokeskuksen avaaminen osittain

Huomaa, että voit avata toimintokeskuksen vain osittain, jos haluat tarkistaa tilatiedot tai käyttää pikapainikkeita:

 • Pyyhkäise ylhäältä siihen saakka, että pikapainikkeet näkyvät tai
 • Pyyhkäise ylhäältä tarvittava määrä pitäen koko ajan sormi näytöllä. Pyyhkäise lopuksi takaisin ylös.

Lopuksi

Toimintokeskus tuo tärkeän lisän ilmoitusten ja viestien hallintaan. Aiemmin on voinut hyödyntää Live Tile –ruutuja ja yläreunan ilmoituksia (notifications); nyt uutena mukaan tulee siis Toimintokeskus.

Nyt voikin olla sopiva hetki miettiä,

 • mitkä asiat/tapahtumat haluat nähdä välittömästi (yläreunan ilmoitukset / notifications)
 • mitä asioita seuraat Live Tile –ruutujen kautta
 • mitkä ilmoitukset haluat nähdä Toimintokeskuksessa

Osa edellä mainituista voi ja saakin mennä päällekkäin, koska esim. Toimintokeskuksesta poistetut sähköpostit eivät enää näy Live Tile –ruudussa lukemattomina kohteina. Toisaalta Toimintokeskus ratkaisee sen ongelman, että ilmoitus/notification jäi huomaamatta ja siten kokonaan näkemättä.

Aina kun tartun puhelimeen, katson ensimmäiseksi Toimintokeskuksen ilmoitukset. Siitä on tullut hyvä tapa, joka auttaa pysymään tilanteen herrana. Kunhan tavaraa ei tule liikaa ja oma ATK ylikuormitu.

On hyvä muistaa, että Toimintokeskus on omissa käsissä. Voit itse päättää, mitkä sovellukset raportoivat asioita ja mitkä eivät. Esim. tässä olen asetuksissa (Asetukset, Ilmoitukset + toiminnot) valinnut, että viestit eivät siellä näy:

Ensi viikolla lisää Lumia Cyan –uutuuksia. Aiheena uudistunut kalenterisovellus, jossa mm. paljon pyydetty viikkonäkymä.

– Timo

PS. Onko käytössäsi Windows Phone 8 -puhelin? Olethan jo ladannut Appelsiini Media -sovelluksen Windows Kaupasta? Sillä voit kätevästi lukea viikon vinkit ja jakaa niitä myös kavereille. Samalla saat itsellesi taskukokoisen tietopankin, josta voi nopeasti löytää avun arjen tietoteknisiin haasteisiin.

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa Aktiivikäyttäjät, OldBlog, Viikon Vinkki, Vinkit, Windows Phone / Lumia Merkitty: , , , , , , ,
4 comments on “Lumia & WP 8.1: uusi toimintokeskus (Action Center)
 1. 14.12.2014 klo 11:01 suppo sanoi:

  Miten hallitaan mitä ilmoituskeskusta? Haluaisin esim. Veikkauksen ilmoitukset kuten kaverilla. Mulla ei löydy veikkausta ilmoituskeksuksen listasta. Poistin veikkauksen ja asensin uudestaan, ei ilmestynyt siltikään listaan. Miten siis lisätään sovelluksia ilmoituskeskukseen kun ne ei siellä listassa näy? Kaverin puhelimessa näkyy, esim. juuri tuo veikkaus.

  • Timo Läpinen
   15.12.2014 klo 10:54 Timo Läpinen sanoi:

   Hei,
   Windows Phone 8.0 ja 8.1 –versioissa sovellus ilmestyy Toimintokeskuksen asetuslistalle vasta sovelluksen ensimmäisen ilmoituksen jälkeen. Huomaa, että oletuksena kaikki viestit menevät Toimintokeskukseen. Eli kun laitat Veikkaus-sovelluksessa ilmoitukset päälle, ne näkyvät Toimintokeskuksessa siihen asti, kunnes kiellät ne erikseen asetuksista.

 2. 29.6.2016 klo 22:41 Teemu sanoi:

  Onko mahollista avata toimintokeskus jollakin muullakin tavalla kuin pyyhkäisemällä näytön yläreunaa? lumia 920:ssäni ei näytön yläreuna ole toiminut enää vuosiin, aattelin vaan et jos pystyis kiertämään ongelman 🙂

  • Timo Läpinen
   30.6.2016 klo 13:44 Timo Läpinen sanoi:

   Moi Teemu,
   Valitettavasti Toimintokeskuksen avaamiseen ei ole muuta tapaa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>