Lumia & WP 8.1: uusi pyyhkäisynäppäimistö

Windows Phone 8 uudisti kirjoittamisen ja toi ennustavan tekstinsyötön, joka lauseyhteyden ja käyttöhistorian perusteella ennakoi, mitä seuraavaksi kirjoitetaan. Lisäksi puhelin oppi käyttäjän sanastoa ja sanontoja, mikä teki siitä vieläkin paremman. Tässä Windows-blogin artikkeli aiheesta.

Kirjoita pyyhkimällä näppäilyn sijaan

Nyt Lumia Cyan päivitys (ja sen mukana tuleva Windows Phone 8.1 –versio) tuo taas uutta: voit näppäilyn sijasta pyyhkiä kirjaimesta toiseen, jolloin sovellus päättelee oikean sanan:

Ensi alkuun epäilin toimivuutta, mutta turhaan: sanojen tunnistettavuus on yllättävän hyvä ja pienen harjoittelun jälkeen kirjoittaminen on sujuvaa ja nopeaa. Välilyöntejä ei tarvitse syöttää ja väärin tulkitun sanan voi yhdellä korjausnäppäimen painalluksella poistaa.

Katso tästä WPCentral-sivuston video pyyhkäisynäppäimistön käytöstä.

Pyyhkäisynäppäimistön käyttö

Kun kirjoitat pyyhkimällä, älä nosta sormea näytöltä ennen kuin sana on valmis: vedä vain kirjaimesta toiseen vaikka ne ovatkin ihan eri puolilla näppäimistöä. Sovellus osaa katsoa, minkä kirjaimien kohdalla sormi pysähtyi ja muodostaa siten oikean sanan.

Saat näppäimistön yläpuolelle sanaehdotuksia kuten ennenkin ja tarjolla on jopa hymiöitä. Yhdyssanat ja erikoistermit eivät aina mene oikein, mutta normisanasto onnistuu hyvin. Usein riittää, että pyyhkii edes sinne päin ja lopputulos on ihan oikein.

Erityisesti liikkeessä ja huonossa asennossa pyyhkäisytekniikka on hyvä. Kun tarkka näppäily ei onnistu, voi pyyhkiä ”vähän sinne päin” ja tekstiä syntyy kuin itsestään.

Suomi ja englanti ovat nyt tuettuna, mutta ruotsin kieltä saamme vielä odottaa.

Miinuksena todettakoon, että pyyhkimällä ei voi hyödyntää ennustavaa tekstinsyöttöä. Sana tulee kirjoittaa kokonaan ja sen jälkeen katsastaa lopputulos + ehdotukset. Lisäksi sormi on välillä vähän edessä ja estää näkemästä seuraavaa kirjainta.

Sekakäyttö on ok

Pyyhkäisynäppäimistön kiva puoli on, että sitä voi käyttää tai olla käyttämättä. Itse teen molempia sekaisin; välillä pyyhkimällä ja välillä näppäilemällä.

Pyyhkäisyominaisuuden voi toki ottaa kokonaan pois päältä, jos haluaa:

  1. Valitse Asetukset, Näppäimistö.
  2. Napauta kieltä, jota haluat säätää (esim. suomi). Lisää tarvittaessa kieliä Lisää näppäimistöjä –valinnalla.
  3. Ota rasti pois kohdasta Kirjoita, kun sipaisen kirjaimia.

Pilkkunäppäimen palautus

Lumia Cyan –päivityksessä pilkku on harmillisesti piilotettu näppäimistöstä. Pilkun saa toki näkyviin kun painaa pistettä pitkään:

Koska käytän pilkkua paljon (kuten varmaan moni muukin), haluan sen näkyvän koko ajan. Palauta pilkku omalle paikalleen näin:

  1. Valitse Asetukset, Näppäimistö.
  2. Napauta Lisäasetukset-painiketta.
  3. Laita rasti kohtaan Näytä pilkkunäppäin, kun se on mahdollista.

Lumia Cyan –päivitys saatavilla nyt kaikkiin WP8-laitteisiin

Lumia Cyan –päivitys on nyt jakelussa kaikille WP8-laitteille ja tuo Windows Phone 8.1 –version lisäksi myös Lumia-kohtaisia päivityksiä. Puhelin tarjoaa päivitystä automaattisesti, mutta voit myös itse tarkistaa / ladata sen seuraavasti:

  1. Valitse Asetukset, Puhelimen päivitys.
  2. Napauta Tarkista päivitysten saatavuus –painiketta.
  3. Seuraa asennuksen ohjeita. Varmista, että akun varaustila on yli 50% tai laita puhelin lataukseen.

Hiljattain myyntiin tulleissa Lumia 630-, Lumia 635- ja Lumia 930 –malleissa Lumia Cyan –päivitys on jo esiasennettuna ja siten uudet WP 8.1 –ominaisuudet heti käytettävissä.

– Timo

PS. Onko käytössäsi Windows Phone 8 -puhelin? Olethan jo ladannut Appelsiini Media -sovelluksen Windows Kaupasta? Sillä voit kätevästi lukea viikon vinkit ja jakaa niitä myös kavereille. Samalla saat itsellesi taskukokoisen tietopankin, josta voi nopeasti löytää avun arjen tietoteknisiin haasteisiin.

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa Aktiivikäyttäjät, OldBlog, Viikon Vinkki, Vinkit, Windows Phone / Lumia Merkitty: , , , , , , ,

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>