Matkalla kohden Asioiden internettiä.

Olin muutaman viikkoa sitten esittelemässä Etämittaus -puhelinsovellustamme eräässä SoTe -alan seminaarissa ja minulle esitettiin kysymys: ”So, is this what the Internet of Things actually means?”

Vaikka esittelemäni Etämittaus -tuotteemme astmamittaus ei ehkä edusta aivan määritelmän mukaista Asioiden internettiä (vielä!) – oli kysymys erittäin osuva. Esittelyni olisi voinut aivan yhtä hyvin olla esimerkki siitä, miksi kaiken internet on iso asia. Tai tulee olemaan, kunhan pahimmasta hypestä selvitään yli – ja sovellustoimittajat sekä kuluttajat alkavat ymmärtää, mitä se todellisuudessa mahdollistaa.

Capture

Etämittausesittelymme alkaa tavallisesti puhelimeen tulevalla hälytyksellä: muistathan tehdä puhallustestin. Muistutusta seuraavat mittaukset tehdään tavallisen mittalaitteen näköisellä langattomasti kommunikoivalla astmapiipulla, ja mittaukseen liittyvät interaktiiviset ohjeet ja tulokset näkyvät puhelimen näytöllä esittäjän puhaltaessa piippuun.

Ja kaikki osat prosessissa ammattilaisen automaattisesti päivittyvästä raportista sähköisesti piipittävään astmapiipuun asti näyttävät tietävän, mitä kukin laite tai ihminen tekee — ja missä mennään — lähes taianomaisesti.

Enemmän toimintoja, vähemmän säätöä…

Tavallisesti uudet teknologian mahdollistamat ominaisuudet ja toiminnot ovat vaikeuttaneet ja monimutkaistaneet laitteiden käyttöä. Hyvänä esimerkkinä toimii kotoani löytyvä viritinvahvistin, johon pystyy kytkemään kiinni tablettitietokoneeni ainakin kahdeksalla tavalla – joista jokainen toimii hieman eri tavoin.

Tässä kohdin tavaroiden internet tarjoaa ratkaisun, joka on samaan aikaan sekä teknisesti monimutkaisempi että käyttäjälle yksinkertaisempi kuin mikään muu noista kahdeksasta tavasta: käynnistän tablettini ja painan ”näytä televisiossa” -painiketta, joka _vain toimii_. Eikä tähän tarvittu piuhoja, kirjautumistietoja tai mitään muutakaan hankalaa. Ainoa asia, mikä minun täytyi tehdä oli painaa kaksi kuukautta sitten ”ok”, kun tabletti kysyi: Näetkö televisiossasi tämän numeron?

s4-tvhero

Googlen Chromecast , käytännön esimerkki asioiden internetistä.

Tavaroiden, esineiden tai kaiken internetissä on siis käyttäjän kannalta perimmiltään kyse siitä, että eri laitteet ja asiat keskustelevat keskenään sen sijaan, että meidän tarvitsisi enää kytkeä niitä toisiinsa tai edes aina tietää miten kommunikaatio tapahtuu. (siis tietysti jos emme kehitä sovelmia itse)

Mitä seuraavaksi?

Kaiken internet tulee tarjoamaan aivan uudenlaisia mahdollisuuksia toimijoille, jotka ovat valmiita hyödyntämään sitä. Samalla se myös vaatii paljon. Esimerkiksi käyttäjälle tarjottavien palveluiden käytettävyys ja turvallisuus ovat molemmat merkittäviä haasteita: raja intuitiivisen ja helposti väärinkäytettävän välillä on hiuksen hieno ja kaiken internetissä toimittajan vastuu käyttäjän tietojen turvasta korostuu entisestään.

yammer-blogpost

Tästä syystä Deloitten Senior Partnerin Teppo Rantasen eilen Kauppalehden Debatti -palstalla esitettämän kaltiset avaukset kaiken internetistä ovat tarpeen. Me emme vielä tiedä millä tavoin tämä muutos tulee vaikuttamaan elämäämme, mutta me tiedämme jo, että muutos on edessä. Avoin keskustelu aiheesta ja kaiken internetin mahdollisuuksien tunnistaminen veisivät sekä IT-sektoria että koko Suomea eteenpäin.

 

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa Teknologiat, Trendit ja innovaatiot, Yleinen

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>