Windows 9:n esiversio tulossa

Ennakkotietojen mukaan Microsoft julkaisee Windows 9:n esiversion syys-/lokakuun vaihteessa. Koodinimeä Threshold (Windows Threshold Enterprise Tech Preview) totteleva uusi versio saattaa hyvin tulla ladattavaksi jo 30.9., jolloin Microsoft pitää Windows 9:n julkistustilaisuuden.


Kuva: uusi Käynnistä-valikko, ComputerBase-sivusto

Kyseessä on merkittävä Windows-päivitys, joka julkaistaneen keväällä 2015. Hinta on vielä arvoitus, mutta pois suljettu ei ole sekään vaihtoehto, että päivitys olisi ilmainen. Keväällä Microsoft muutti jo hinnoittelua siten, että kaikille alle 9-tuumaisille laitteille Windows-lisenssi on 0 €.

Windows-versioista

Windows 8 päivittyi ensin 8.1-versioon ja sen perään jaettiin keväällä Update 1 -päivitys. Ennen ensi vuoden Windows 9 -julkaisua Windows 8 saattaa saada vielä Update 2 -päivityksen tai päivittyä Windows 8.2 -versioon, mutta siitä ei ole tässä vaiheessa varmuutta.

Microsoft on jo jonkin aikaa tehnyt töitä käyttöjärjestelmäversioiden yhdistämiseksi. Windows- ja Windows Phone -käyttöjärjestelmien yhteinen koodipohja on jo nyt varsin suuri ja jatkossa saatamme nähdä yhden käyttöjärjestelmän, joka taipuu useille erinäköisille ja -kokoisille laitteille.

Jotain viitteitä tästä antanee myös se, että Microsoft ilmoitti viime viikolla nimeävänsä puhelimet uudelleen: Nokia Lumia on jatkossa Lumia, ja Windows Phone -nimestä jää Phone-osa pois.

Jatkossa tulemme näkemään siis Lumia-nimisiä Windows-puhelimia. Muutos astunee voimaan jo tänä syksynä ja siten Lumia 830 ja Lumia 735 voivat jäädä viimeisiksi Nokia Lumia -puhelimiksi.

Keväällä Microsoft esitteli Universal Apps -konseptin, jossa yksi ja sama sovellus käy sekä Windowsille että Windows Phonelle. Käyttöliittymä vaatinee jonkin verran alustakohtaista säätöä, mutta muuten pärjätään yhdellä koodausprojektilla.


Kuva: virtuaalityöpöydät, ComputerBase-sivusto

Mitä uutta Windows 9:ssä?

Windows 9:n odotetaan sisältävän seuraavia uudistuksia ja muutoksia:

 • Uusi Käynnistä-valikon miniversio (mini Start Menu)
 • Ilmoituskeskus
 • Charms Barin poistaminen (oikean reunan toimintopalkki, Win+C)
 • Useita käyttöliittymämuutoksia
 • Mahdollisuus ajaa Metro-tyylisiä sovelluksia työpöydän ikkunoissa
 • Virtuaalityöpöydät
 • Cortana-virtuaaliassistentti (puheohjaus)
 • Uusia varmuuskopiointitapoja / -tekniikoita

Tältä näyttää Windows 9

 • Uuden Käynnistä-valikon toiminta, katso video.
  Lähde: WinFuture.de
 • Käynnistä-valikko ja elävät ruudut (Live Tiles), katso video.
  Lähde: WinFuture.de
 • Uudet virtuaalityöpöydät, katso video.
  Lähde: WinFuture.de
 • Ilmoituskeskus, katso video.
  Lähde: WinFuture.de

Julkistus lähestyy

Windows 9:n julkistukseen on aikaa parisen viikkoa. Seuraamme Appelsiinissa tiiviisti ennakkotietoja ja tietysti itse julkistustilaisuutta 30.9. Otamme myös Windows 9 -esiversion testiin heti kun bitit ovat saatavilla.

Kokemukset jaamme luonnollisesti blogissamme, joten kannattaa pysyä linjoilla!

– Timo

PS. Onko käytössäsi Windows Phone 8 -puhelin? Olethan jo ladannut Appelsiini Media -sovelluksen Windows Kaupasta? Sillä voit kätevästi lukea viikon vinkit ja jakaa niitä myös kavereille. Samalla saat itsellesi taskukokoisen tietopankin, josta voi nopeasti löytää avun arjen tietoteknisiin haasteisiin.

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa Aktiivikäyttäjät, OldBlog, Teknologiat, Windows Phone / Lumia Merkitty: , , , , , ,
3 comments on “Windows 9:n esiversio tulossa
 1. 18.9.2014 klo 16:43 Jonas Lindström sanoi:

  Mahtavia juttuja. En malta odottaa, että pääsen kokeilemaan virtuaalityöpöytiä, ilmoituskeskusta ja Cortanaa. Metro-tyylisten sovellusten ikkunointi on myös aika jees. Windows returns to windows! 🙂

  Vaikuttaa lievemmältä versiolta Vista -> 7 -evoluutiosta, jossa Vistassa uudistettiin Windowsia rankalla kädellä ja 7:ssä korjailtiin mokia ja hinkattiin käyttökokemusta. Toinen ottaa ison riskin, toinen on turvallisempi päivitys.

  Windows 7->8 Uudistus ei ollut yhtä merkittävä kuin XP -> Vista, mutta sanoisin että Vista->7 ja 8->9 ovat hyvin samankaltaiset julkaisut. Ei rikota reseptiä kokonaan vaan hiotaan ja jatkokehitetään.

  Tästä tulee hyvä julkaisu, haistan sen. 🙂 Windows 9:n myötä otan itsekin ehkä vihdoin Metro-appseja käyttöön. Tähän asti olen joutunut vain poistamaan ne kaikki, kun appsit valtaavat koko ruudun eikä desktop- ja metro -appsien yhteiskäyttö ole sujunut yhtään.

  • Timo Läpinen
   19.9.2014 klo 10:43 Timo Läpinen sanoi:

   Sama fiilis, hyviä juttuja tulossa. 30.9. on tärkeä ja mielenkiintoinen päivä; tosin eivät striimaa tilaisuutta, joten ei pääse livenä näkemään. Cortanan edelleen kehittymistä ja tuloa työpöytäversioon odotan innolla; ele- ja puheohjauksesta voi tulla suurta ja arkea mullistavaa. Toivotaan, että suomen kieli on Roadmapilla.

   • 19.9.2014 klo 12:09 Jonas Lindström sanoi:

    Joo, todellakin. Älypuhelimet ja kosketuskäyttöliittymät olivat yksi merkittävä askel eteenpäin tietotekniikassa. Puhe- ja eleohjaus on varmasti seuraava mullistava askel. Mitä tarkoittaa laitteiden näkökulmasta, kun hallintaan ei enää tarvita näyttöä? Mitä se tarkoittaa työn ja arjen näkökulmasta?

    Erilaiset muistutukset ovat varmasti kaikkein suurimpia mullistajia. Nyt muistutuksia syötetään kalenteriin tietokoneelta, kalenteriin puhelimesta, erilaisiin tasklist-appseihin. Lisäksi meitä muistuttelevat lukuisat järjestelmät: yammer tai muu viestintäratkaisu, projektinhallinta, crm, tiketöinti jne. Näiden managerointi on valtava haaste kaikilla nykyisillä apuvälineilläkin.

    Jos oma virtuaalinen assistentti voi auttaa tässä…

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>