EuroSkills 2014, osa 1

Tässä on ensimmäinen bloggaus, jonka kirjoitan tulevista Ranskassa järjestettävistä euroopanmestaruuskilpailuista sekä miten sinne on päädytty. Lajina on Enterprice ICT Team Challenge, eli nimensä mukaan tiimilaji. Täh – IT-hommia kimpassa? Ilman projektipäällikköä??

Enterprice ICT Team Challenge on kolmen hengen laji, jossa yksi ihminen vastaa Ciscosta, yksi Microsoftista, ja yksi open sourcesta. Mitään sääntöjä näiden välille ei ole, joten kaikki saa tehdä kaikkea ristiin parhaan tuloksen ja yhteistyön saavuttamiseksi.

Mikä EuroSkills?

”EuroSkills is centered on the performance of hundreds of European talents, selected through skills competitions in their own countries.”

EuroSkills on nimensä mukaan ammattitaidon EM-kilpailu, johon osallistuu 25:stä Euroopan maasta noin 460 nuorta osaajaa 42:een eri lajiin. Lajeja on yksilölajeja sekä ryhmälajeja tienrakentamisesta yrittäjyyteen ja kyllä tämä meidänkin ihmeellinen ala on sinne mahtunut.

Kisat järjestetään joka toinen vuosi ja tänä vuonna ne järjestetään Pohjois-Ranskassa Lillen kaupungissa. Suomesta kisaamaan lähtee 34 kilpailijaa ja 23 eksperttiä 24:ään eri lajiin.

Enterprise ICT Team Challenge

” The competition has a fixed start and finish time. You must decide how to best divide your time. All devices are rebooted before marking. Do not bring any materials with you to the competition. Mobile phones are not to be used.”

Kilpailu koostuu yhdestä tehtävästä, joka laajenee kolmen päivän ajan. Esimerkiksi kaksi eri yritystä, joille rakennetaan ensimmäisenä päivänä yksinkertainen ympäristö. Toisena päivänä nämä yritykset ovatkin yhdistyneet ja nyt rakennetaan VPN tunnelia ja suunnitellaan uudet verkkoalueet. Kilpailussa käytetään Vmwarea virtualisointiin, jonka päälle asennetaan Linux- ja Windows palvelimia. Verkot toteutetaan Ciscon reitittimillä, kytkimillä ja palomuureilla.

Mitään apuvälineitä ei saa käyttää. Ei Googlea eikä omia mustiinpanoja. Eli teknologiat on syytä oikeasti ymmärtää hyvin. Mahdolliset ongelmat pitää selvittää ohjelmistojen omia dokumentaatioita ja debugia hyödyntäen. Tehtävä arvioidaan pääasiassa toiminnallisuuden kannalta. Purkkaa saa ja kannattaakin vääntää parhaan tuloksen saamiseksi. Esimerkkinä arvioinnista on vaikka semmoinen, että pingataan reittitimen ulkoista IP osoitetta ja tarkistetaan tuomarin sähköpostilaatikosta onko tullut sähköposti. Kädet ovat vapaat tämän toteuttamiseen.

Omat taustat

Olen kotoisin Liedosta ja suoritin tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkinnon Turun ammatti-instituutissa. Siellä palvelin- ja verkkotekniikkaa opettava Marianna Virtanen toimii myös ICT-Academyn puheenjohtajana sekä lajipäällikkönä WorldSkills, EuroSkills sekä Taitaja –kilpailuissa. Marianna vinkkasi minulle näistä kilpailuista ja kolmannen vuoden talvella osallistuin Taitaja 2012 Tietokoneet ja verkot lajin semifinaaliin, josta pääsin kahdeksan parhaan joukossa finaaliin.

Keväällä 2012 Taitaja –kilpailujen jälkeen liityin ICT-Academyn valmennusrinkiin tähtäimenä tulevat EuroSkills kilpailut. Samaan aikaan aloitin työt Appelsiinissa lähituen järjestelmä-asiantuntijana, jossa vielä tänäkin päivänä olen.

Syksyllä 2013 tuli aika valita joukkue, joka lähtisi vuoden kuluttua Ranskaan. Tungosta mukaan ei ollut ja meidän piti etsiä kolmatta kilpailijaa. Vaikka kilpailijoita meidän lajiin ei ole koskaan ollut paljon, on Suomi silti menestynyt hyvin. Suomi on kaksi kertaa lähettänyt joukkueen kilpailemaan Enterprise ICT Team challenge –lajiin; 2008 Rotterdamiin ja 2010 Lissaboniin. Molemmilla kerroilla tuloksena on ollut kultaa.

Kilpailuun valmistautuminen

Olen valmistautunut kilpailuun ensin opiskelemalla Cisco Certified Network Associate: Routing & Switching materiaalin perusteiden saavuttamiseksi. Tämän jälkeen lajin technical outlinessa olevia asioita, jotka eivät ole vielä hallussa, kuten Ipsec VPN tunneleita, IPv6 -perusteita ja MPLS (Multiprotocol Label Switching) -perusteita. Sitten julkaistiinkin jo kilpailun esitehtävä, jota ollaan yhdessä harjoiteltu etu- ja takaperin, sekä mietitty mahdollisia muutoksia. Lopullista kilpailutehtävää voidaan muuttaa 30% esitehtävästä.

Pääosa teknillisistä asioista harjoitellaan omalla vapaa-ajalla virtualisointia ja emulointia hyödyntäen. Esimerkiksi GNS3 (Graphical Network Simulator) simuloi kisassa käytettäviä Ciscon reitittimiä lähes täydellisesti ja se voidaan yhdistää Hyper-V:n virtuaaliseen verkkoon. Tietenkin kaikkia asioita ei voida tehdä virtuaalisesti, joten oikeitakin verkkolaitteita tarvitaan.

Noin kerran parissa kuukaudessa olemme tiimin kanssa kokoontuneet yhteen ICT-Academyn järjestämille valmennusleireille Turkuun, jossa olemme harjoitelleet yhteistyötä ja simuloineet kilpailutapahtumia tekemällä edellisten EuroSkills kisojen tehtäviä sekä esitehtävää. Näistä valmennusleireistä on ollut ihan älyttömästi hyötyä ja joka kerta huomaa asioita ja ongelmia, mitä ei ikinä olisi tajunnut yksin treenatessa.


Ongelmia ratkoessa


Tiimihenkeä rakentamassa

Tämänhetkiset tunnelmat

Kirjoittaessani tätä kilpailuihin on enää muutama päivä. Kuluvalla viikolla on tehty muutamia viimehetken viilauksia, ei muuta. Fiilikset ovat odottavat ja innostuneet. Esitehtävä on hanskassa ja tiimityö toimii hyvin. Eiköhän tästä vielä jotain tule.

Kiinnostuneille kokosin hieman linkkejä lajin technical outlineen sekä esitehtäviin

http://opiskelu.businesscollege.fi/katta/tvt/tkv/es2014%20to%20enterprise%20ict%20team%20challenge%201.0.pdf

http://www.ict-academy.fi/index.php?title=Vanhat_kisatehtavat

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa Teknologiat, Yleinen Merkitty: , , ,