EuroSkills 2014, osa 3

Nyt olisi sitten viimeisen EuroSkills -blogin aika. Kisat on nyt takana ja muistot ajan mullattavina. Kyllähän tästä loppujen lopuksi ihan hyvät fiilikset jäi käteen. Käteen jäi vähän muutakin: sijoituimme omassa lajissa todella niukasti toiseksi ja meidät valittiin myös Best of Nation –kilpailijoiksi. Eli saimme Suomen joukkueesta eniten pisteitä. Suomella kisat menivät todella hyvin ja sijoituimme mitalipisteissä kolmanneksi Itävallan ja Ranskan jälkeen. Kultaa tuli elektroniikasta ja kauneudenhoidosta. Hopeaa muun muassa kokkauksesta, yrittäjyydestä ja meidän lajista.

Huolimattomuutta, korruptiota, helpottuneisuutta

Kolmas kisapäivä meni todella huonosti siihen nähden, miten se olisi voinut mennä. Pienen aivojäädytyksen takia ei tajuttu topologiaa täysin, ja tästä syystä remote siten 802.1x ei lähtenyt toimimaan. Lopussa paniikissa koitettiin sitten saada pisteitä irti mistä voitiin ja kiiressä todennäköisesti hajotettiin vain lisää. Tehtävän jälkeen kuultiin myös että edellisen päivän Squid + Active Directory autentikaatio, joka toimi vielä silloin kuin testattiin, oli lahonnut käsiin. Tällöin mitalitoiveet alkoivat haihtua silmissä.

Päättäjäistilaisuudessa Saksan ICT-asiantuntijat istuivat takanamme ja kertoivat että Unkari olisi huijannut ja diskattu kisasta. Myöhemmin sitten selvisi että he olivat todellakin huijanneet. Kun expertit olivat tarkistamassa unkarilaisten työtä, huomattiin, että kahdessa reitittimessä oli täysin samat konfiguraatiot. Tehtävässä ne pitivät olla toistensa vastaparit. Muut expertit paitsi Unkarin expertti menivät äänestämään, mitä tehtäisiin. Äänestyksen tuloksena oli, että mitään ei tehdä ja työ arvioidaan normaalisti. Kuitenkin takaisin tullessaan toisen reitittimen konfiguraatio oli mystisesti muuttunut oikeaksi. Asia vietiin pitkälle ja ylimmältä taholta tuli seuraavana aamuna päätös, että koko työ pitäisi arvioida uudestaan niin kuin se oli löydetty. En ole varma yksityiskohdista, mutta edellä mainittu päätös ei toteunut niin kuin sen olisi pitänyt, unkarilaiset saivat pisteet ja voittivat kilpailun.

Mukavana yllätyksenä tuli että kilpailun taso ei ollutkaan niin kova kuin olimme luuleet. Eroa voittajiin oli n. 3-4 pistettä. Saksa tuli kolmanneksi melko kaukana meistä 16 pisteen erolla. Kyllä se vähän harmittaa, että muutamat asiat, jotka olivat hallussa levisivät käteen ja menetimme paljon pisteitä. Päätöstilaisuuden jälkeisessä after-partyssä törmäsimme lajimme pääexperttiin portugalilaiseen Daniel Medeirokseen. Hän sanoi meille: ”Kun katsotte kaulassa roikkuvia hopeamitaleita, muistakaa että ne eivät ole hopeaa, ne ovat kultaa.”

Päätössanat

Ennen kisoja ajattelimme, että olimme valmistautuneet hyvin ja homma olisi hanskassa. Ei se näin kuitenkaan ollut. Yhdessä olisi pitänyt treenata enemmän ja ainakin kerran simuloida kisatilanne kunnolla tehden kaikki kolme tehtävää eri päivinä alusta loppuun saakka. Jotta olisimme välttyneet esimerkiksi toisen päivän Squidin hajoamiselta, joka ihme ja kyllä pari tuntia myöhemmin toimi taas, olisi pitänyt ottaa selvää miten asiat tehdään kunnolla Best Practicen mukaisesti. Ei se purkka aina pidä ilmoja renkaissa.

Kaikesta huolimatta olen tyytyväinen suoritukseemme. Onhan toinen sija euroopan-mestaruuskilpailuissa huikea asia. Tästä kokemuksesta on ihan älyttömästi hyötyä ensi vuonna pidettäviin WorldSkills 2015 kisoihin, jos sinne päätän lähteä.

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa Teknologiat, Yleinen Merkitty: ,