Lumia: jaa Internet-yhteys kaverille

Tiesitkö, että voit tehdä puhelimestasi WLAN/WiFi-tukiaseman ja jakaa siten Internet-yhteytesi kaverille? Oletko ollut tilanteessa, jossa tarvitaan WLAN-tukiasemaa, mutta sellaista ei ole saatavilla – ainakaan vapaasti käytettävää?

Ei hätää, voit itse ryhtyä sellaiseksi käden käänteessä. Ideaali tilanne lienee se, että käytössäsi on rajaton mobiilidata (eli kk-rajaa käytölle ei ole) ja nopeus on parasta 4G LTE –luokkaa. Hitaammallakin yhteydellä toki pärjää ja monesti kk-rajalliset datapaketit ovat aika isoja.

Tukiasemaksi ryhtyminen ja Internet-yhteyden jakaminen

Voit luoda puhelimestasi WLAN-tukiaseman seuraavasti:

 1. Valitse Asetukset, Internet-yhteyden jakaminen.
 2. Valitse Jakaminen-kohdassa Käytössä.

Jakaminen on nyt käytössä. Näytön alaosassa näkyy tukiaseman nimi ja salasana. Voit halutessasi vaihtaa kumpaakin napauttamalla alareunan Määritä asetukset –painiketta.

Jakotapa on oletuksena WLAN, mutta voit vaihtaa sen myös Bluetooth-tyyppiseksi Jakotapa-valinnalla.

Internet-yhteyden jakaminen –toiminto kytkeytyy automaattisesti pois päältä kun sitä ei ole muutamaan minuuttiin käytetty. Siten ei tarvitse murehtia sen pois päältä kytkemisestä.

Internet-yhteyden jakaminen kuluttaa akkua, mikä tulee huomioida sen käytössä.

Puhelimen WLAN-tukiasemaan liittyminen

Puhelimen WLAN-tukiasemaan liittymisessä ei ole mitään erikoista; siihen liitytään kuten mihin tahansa WLAN-tukiasemaan:

Lumia-puhelimella

 1. Valitse Asetukset, WLAN. Puhelin hakee hetken aikaa saatavilla olevia verkkoja.
 2. Napauta ao. verkon nimeä, jolloin puhelimesi kytkeytyy siihen. Voit nyt käyttää tukiasemaa ja Internet-yhteyttä normaalisti.

Kannettavalla tietokoneella (Windows 7 / 8.1)

 1. Napauta oikean alakulman Verkot-painiketta.
 2. Napauta nimeä, jolla puhelimen Internet-yhteys on jaettu.
 3. Valitse Yhdistä (Connect).
 4. Anna salasana, jonka yhteyden jakaja on määritellyt. Paina Seuraava (Next).
 5. Valitse, haluatko tässä verkossa nähdä ja yhdistyä muihin laitteisiin (Kyllä/Ei).

Lumia-puhelimen jaetussa Internet-yhteydessä voi olla jopa 8 vierasta samaan aikaan kiinni.

Oletko asentanut Lumia Cyan –päivityksen?

Lumia Cyan –päivitys on paraikaa jakelussa kaikille WP8-laitteille ja tuo runsaasti uudistuksia ja Lumia-kohtaisia päivityksiä. Puhelin ehdottaa sitä automaattisesti ja se kannattaa ehdottomasti asentaa.

Voit tarkistaa päivitystilanteen seuraavasti:

 1. Valitse Asetukset, Puhelimen päivitys.
 2. Napauta Tarkista päivitysten saatavuus –painiketta.
 3. Seuraa asennuksen ohjeita.
 4. Varmista, että akun varaustila on yli 50% tai laita puhelin lataukseen.

Hiljattain myyntiin tulleissa Lumia 630-, Lumia 635- ja Lumia 930 –malleissa Lumia Cyan –päivitys on jo esiasennettuna ja siten uudet WP 8.1 –ominaisuudet heti käytettävissä.

2.10. myyntiin tulleessa Lumia 830 -mallissa on jo seuraava eli Lumia Denim -päivitys esiasennettuna, joka tulee pikku hiljaa jakeluun myös muille WP8-laitteille. Samoin 16.10 myyntiin tulevassa Lumia 735 -mallissa on Lumia Denim esiasennettuna.

Lumia Denim –päivitys tuo mukanaan seuraavia uudistuksia:

 • Live-kansiot, joiden avulla sovelluksia ja pelejä voi organisoida paremmin aloitusnäytössä. Kansiot tukevat Live Tile –ominaisuutta ja kansiossa olevien ruutujen kokoa voi säätää. Itse pidän isoista ruuduista, jotka näyttävät enemmän tietoja ja joita on helppo käsitellä.
 • Apps Corner –sovellus, jonka avulla voi luoda mukautetun aloitusnäkymän
 • Tekstiviestien yhdistäminen ja edelleen lähetys
 • Herätyskellon säädettävät torkkuajat

– Timo

PS. Onko käytössäsi Windows Phone 8 -puhelin? Olethan jo ladannut Appelsiini Media -sovelluksen Windows Kaupasta? Sillä voit kätevästi lukea viikon vinkit ja jakaa niitä myös kavereille. Samalla saat itsellesi taskukokoisen tietopankin, josta voi nopeasti löytää avun arjen tietoteknisiin haasteisiin.

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa Aktiivikäyttäjät, OldBlog, Viikon Vinkki, Vinkit, Windows Phone / Lumia Merkitty: , , ,
4 comments on “Lumia: jaa Internet-yhteys kaverille
 1. 29.10.2014 klo 12:34 Eero Immonen sanoi:

  Tämä toi esiin ongelman, joka on Lumia 1020’ni vaivannut n viikon: se ei enää osaa jakaa internettiä. Sekä W7 läppäri että Android tabletti toimivat aika hyvin Lumian internet-jaolla (välillä katkesi mutta palautui taas ja toimi hyvin), kunnes viime torstaina taas sitä maalla koettaessani ei toiminut. Virran katkaisu tai perusteellinen uudelleen käynnitys ei auta, yhteys on erinomainen ja itse puhelin toimii netissä hyvin mutta ei jaa nettiä.
  En ole vielä kokeillut tehdasasetusten palautusta. Operaattori (Elisa) väittää ettei ole heidän asetuksiensa vika. Löysin netistä keskusteluja n vuosi sitten jolloin Lumioissa näytti olleen tätä ongelmaa enemmänkin.
  Mikähän mättää?

 2. 4.1.2015 klo 12:41 anni sanoi:

  Heippa! Ostin itselleni hiljattain uuden Lumia 735:sen, joka on tähän asti toiminut täysin moitteita. Tänään olen yrittänyt kuitenkin tuota netin jakamista ja kappas, ongelmia syntyy taas. Puhelin itse väittää, että yhteys on jaettu, mutta jostakin syystä kone ei suostu löytämään verkkoa! Ennemmin vanhemman mallini (Lumia 900) tällaisia ongelmia ei ollut – netin jakaminen onnistui nimittäin vaivoitta. Onkohan vika siis puhelimessa vai koneessa? Mitä voin tehdä asian hyväksi?

  • Timo Läpinen
   5.1.2015 klo 11:08 Timo Läpinen sanoi:

   Moi Anni,
   Kokeile käynnistää uudelleen sekä puhelin että tietokone. Jos ei edelleenkään toimi, ongelma voi johtua liian hitaasta datayhteydestä; itselläni nopeuden nosto ratkaisi aiemmin vastaavan tilanteen. Toisaalta, jos samalla datayhteyden nopeudella on toiminut ok Lumia 900 -mallin kanssa, niin pitäisi toki toimia myös 735:lla.

   Tyttärelläni on Lumia 735 ja netin jakaminen toimii hyvin. Itsekin olen eri Lumia-malleilla jakanut Internet-yhteyttä ja hyvin on toiminut.

   Jos mahdollista, niin kokeile puhelimessa toista SIM-korttia, jonka tiedät toimivan netin jakamisessa. Siten voisi sulkea pois datayhteyden ongelmanratkaisussa. Jos mahdollista, kokeile laittaa SIM-korttisi toiseen puhelimeen ja laita netin jako päälle. Jos sitten toimii ok, vika lienee 735-laitteessa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>