Uusi asiakasvalta ja markkinaosuuksien uusjako

Asiakasta on entistä hankalampi tavoittaa juuri silloin, kun hän tekee ostopäätöksen – olipa kyseessä auton tai uuden sovelluksen hankinta. Jälkimmäinen aiheuttaa sovellustoimittajille harmaita hiuksia. Ennen valta oli myyjällä: sovelluksia ei voinut ostaa ilman lukuisia myyntikäyntejä, joissa sovellusta esiteltiin asiakkaalle. Nyt valta on asiakkaalla: asiakkaan tyypillisessä ostoprosessissa suurin osa hankinnan askelista on jo otettu siinä vaiheessa, kun myynti astuu mukaan kuvaan.

Myyjä ei voi tälle mitään. Asiakkaan ostoprosessi määrää tahdin ja tavan. Muutokseen sopeutumattomat kauppamiehet syödään aamupalaksi. Tilanteessa ei auta kuin oppia nopeasti, palvella paremmin, valita myyntikanavat tarkasti ja varmistaa oman sovelluksen löydettävyys verkossa. Sovellusten markkinointikaan ei enää ole entisellään.

Kaikki sovellustoimittajat tarvitsevat uusia markkinointitaitoja ja monet kokeilevat nyt uusia myyntikanavia. Sovellustoimittaja, joka ei pysy mukana käynnissä olevassa markkinaosuuksien uusjaossa, on pulassa.

Uusi asiakasvalta on samanaikaisesti iso uhka niille, jotka eivät ole valmiita muuttamaan omia toimintatapojaan.

Onko myyntitapasi elefantin metsästystä vai troolausta?

Sovellusten myyntitavat ja -kanavat olivat ennen kaikille tuttuja, suoramyyntiä ja kumppanitukea. Myös yrityssovellusten myynti ja markkinointi digitalisoituu vauhdilla, vaikka jotkut tätä vähättelevätkin.

Digitaalisen ajan myyntikanavamallit  voidaan ryhmitellä asiakas- ja sovellussegmenttien mukaan seuraavan nelikentän esittelemällä tavalla.

nelikentta-raesmaa@2x

Perinteinen ratkaisumyynti – eli elefantin metsästys – toimii silloin kuin kohteena ovat suuryritykset räätälöityine tarpeineen. Kaupat ovat kooltaan suuria ja asiakasta paapoo oikea ratkaisumyyjä pre-sales-hoveineen. Osalle sovelluksista ja osalle asiakkaista tämä on ainoa toimiva tapa myydä.

Jokaiselle sattuu joskus kohdalle ns. onnenkantamoiskauppa, eli vähäisellä myyntiponnistuksella saatu iso kauppa. Tässä iloisessa sattumassa voi olla takana esimerkiksi hyvä suositus. Myyntistrategiaa harva virittää onnenkantamoisten varaan.

Kaavion oikeassa alanurkassa olevaa ’Juokse karkuun!’ -mallia kassa ei kestä. Edullisen SaaS-tuotteen kauppaaminen kalliilla myyntivoimalla näivettää tuotot. Moni uusi SaaS-toimittaja ei koskaan saa myyntiä toimimaan ilman huomattavaa henkilökohtaista panosta tilanteessa, jossa hinnan määrittelee digitalisoituneita myynti- ja markkinointikanavia käyttävät tehokkaammat kilpailijat.

Kaavion vasemman alalaidan yritykset kasvavat vauhdilla, kun oikea resepti on löydetty. Digitaalinen myynti ja markkinointi on todella tehokasta silloin, kun on tunnistettu selkeä asiakasongelma ja siihen hyvä ratkaisu. Sovellus myydään suoraan verkosta, mallilla joka skaalautuu nopeammin kuin myyntitiimin kasvattaminen. Digitaalinen myynti vaatii rinnalleen vahvaa markkinointia ja tukitoimintaa verkossa. Asiakasluottamus on ansaittava, ja ilman myyntikäyntejä, tämä rooli jää markkinoinnille ja tukiorganisaatiolle.

Miten onnistut uusjaossa?

Markkinoinnin murroksissa syntyy uusia markkinajohtajia. Verkossa toimivassa B2B-sovelluskaupassa muutos on käynnissä, samaan malliin kuin kuluttajille suunnatuissa palveluissa on jo tapahtunut. B2B-sovellustoimittajilla on kuluttajistumisen ja uusien markkinapaikkojen myötä hyvä mahdollisuus kaapata uusia markkinaosuuksia ja laajentua uusille markkinoille.

Mieti mitkä ovat oman sovelluksesi vahvuudet, jotka toimivat myös uudella pelikentällä, ja panosta niihin. Samanaikaisesti tunnista miltä osin asiakkaasi odottaa uusiutumista.

Kokeile uusia myyntitapoja, tuotteista fiksusti ja kuuntele asiakasta. Tervetuloa epämukavuusalueelle! Digitaalisen myynnin opettelu vaatii ponnisteluja kaikilta.

Kaino ehdotus: ota seuraavassa myynnin strategia -mietinnässäsi Excelin, Alex Osterwalderin Business Model Canvaksen ja muiden hienojen työkalujen rinnalle oheinen yksinkertainen myyntimalli-nelikenttä. Bisneksen voi rakentaa joko vasemman ala- tai oikean ylänurkan varaan, niissä panos-tuotos-laskurisi jää plussalle.

 

Riitta Raesmaa

Senior Advisor, viestintästrategi, yrittäjä

Konsultti-yrittäjä, jonka intohimona ovat markkinointiviestintä & sosiaalinen media, SaaS-liiketoimintamallin salat sekä pilvipalvelut. Toimin myös softa-alan puolestapuhujan Ohjelmistoyrittäjät ry:n hallituksessa. Kirjoitan Elisa Appelsiinin blogissa sovellustoimittajien muuttuneesta pelikentästä ja uudesta toimintadynamiikasta.

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa Palvelut, Pilvipalvelut, Sovelluskehitys, Teknologiat, Yleinen Merkitty: , , , , , , ,
2 comments on “Uusi asiakasvalta ja markkinaosuuksien uusjako
 1. 30.10.2014 klo 12:35 Antti Pietilä sanoi:

  Juuri näin!

  Onnenkantamoinen on mahdollinen myös vahvalla suorituksella volyymiboksissa. Yhä useampi Enterprise-kauppa tippuu tunnetuille ja kovaa eteneville volyymikauppiaille kuin manulle illallinen, ilman outbound-myyntiä. Toki kyseessä ei silloin välttämättä ole miljoonadiili, mutta silti. Enterprise-asiakaskin haluaa usein ostaa, ei tulle myydyksi.

  Pelkään pahoin, että moni suomalainen SaaS-toimittaja on nyt jossain Juokse Karkuun ja Isot kaupat boksien välimaastossa. Kyvykkyydet eivät riitä Enterprise-kauppoihin, ja hintakin on usein turhan lähellä Juokse karkuun -boksin luukuttamista. Tehokkaalla myyntityöllä tuossakin nurkassa voi elää. Kannattaako, se onkin jo eri kysymys. Myynnin kustannus on nimittäin erittäin korkea kauppaan nähden. Ja volyymiboksissa olevalla kilpailijalla ei tätä kustannusta välttämättä ole.

  Jos sitten ajatellaan online-myyntiä, eli volyymibusinestä, niin kyvykkyyksissä onkin suuria haasteita. Volyymibusiness edellyttää edullista hintatasoa, helppoa käyttöönottoa sekä uudenlaisia asiakashankintataitoja, joihin ei kuulu puhelin, myyjä eikä asiakastapaamiset.

  Kuten Riitta esityksessäsi totesit, kannibaaliksi on softayrityksen ryhtyminen, jos haluaa busineksessä jatkossa olla. Volyymibusineksen valinnut kilpailija pyyhkii Juokse karkuun -nurkkaan jääneet aamiaiseksi, murto-osahinnalla. Ja tuo hintataso onkin ehkä se kovin haaste. Haluaako asiakas laadukkaamman, helpomman tuotteen pienemmällä hinnalla helposti itsepalveluna, vai onko hän valmis maksamaan moninkertaisesti enemmän vähemmän viilatusta, paljon manuaalista myynti- ja implementointityötä vaativasta tuotteesta. On, jos työ tuo lisäarvoa. Mutta tuon lisäarvon edun volyymikilpailija pyrkii toki kehitystyöllään poistamaan. Tuomaan koulutuksen ilmaiseksi verkkoon. Tarjoamalla ilmaiset avoimet API-rajapinnat ja integraatiot tunnetuihin ohjelmistoihin. Antamalla ensimmäisen kuukauden ilmaiseksi, tai rajoitetun version rajoittamattomaksi ajaksi ilmaiseksi.

 2. 30.10.2014 klo 13:38 Riitta Raesmaa sanoi:

  Tuhannet kiitokset pitkästä kommentistasi, Antti! Jaan näkemyksesi tilanteesta. Erittäin hyvin avaat tilannetta, mutta tosiaan harmaan sävyjä mahtuu nelikentän laidoille. Ihan näin mustavalkoinen ei myynninkään maailma ole 🙂 Erittäin mielenkiintoista seurata miten toisaalta perinteisen lisenssikaupan osaajat ja toisaalta nuoret SaaS-yritykset saavat myynti- ja markkinointimallinsa viritettyä. Mielessä on monia onnistuneita, mutta myös epäonnistumisia. Kiitos vielä!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>