Lumia 735 – ensituntuma

Nokia Lumia 735 tuli Suomessa myyntiin 16.10., suositushinnan ollessa 290 €. Käytännössä puhelimen saa hieman edullisemmin; Elisan yritysverkkokaupassa sen hinta on paraikaa 161 € (tilanne 25.3.2015).

Lumia 735 –mallia markkinoidaan eritoten selfie- ja Skype-puhelimena, joskin siitä löytyy myös tutut Lumia-malliston herkut kuten erinomaiset kartat, navigointi ja musiikkipalvelu. Ja etukameran lisäksi tietysti kelpo takakamera viimeisimmillä kuvausalgoritmeilla ja sovelluksilla.

Erityisesti nuorisolle ja nuorille aikuisille suunnattu malli – näin kohderyhmää arvioin – on ollut käytössä nyt parisen viikkoa. Seuraavassa ensitunnelmat ja käyttökokemukset.


Kuva: Microsoft

Tekniikkaa ja ominaisuuksia

Lumia 735:n keskeiset ominaisuudet:

 • 4G-puhelin (nopeus omissa testeissä 24 Mbps sisään / 11 Mbps ulos, Elisa 4G -liittymä)
 • Prosessori: neliytiminen Qualcomm Snapdragon 400 (1.2 GHz)
 • Näyttö: 4,7 tuuman AMOLED-näyttö 720 x 1280 resoluutiolla, ClearBlack, Corning Gorilla Glass 3
 • Tallennuskapasiteetti: 8 Gt sisäinen massamuisti, SD-muistikorttipaikka (max. 128 Gt)
 • Keskusmuisti (RAM): 1 Gt
 • Pääkamera: 6.7 megapikseliä
 • Etukamera: 5 megapikseliä (selfie-kamera)
 • GPS-vastaanotin
 • Akku ja lataus: vaihdettava takakuori ja irrotettava akku (2200 mAh), langaton lataus
 • Mitat: 134.7 x 68.5 x 8.9 mm
 • Paino 134 g
 • SIM-tyyppi: nano-SIM
 • Käyttöjärjestelmä: Windows Phone 8.1 (Denim-päivitys)

Laitteisto

Tämä on ensimmäinen Lumia-malli, jossa alareunan toimintopainikkeet on toteutettu ohjelmallisesti. Ratkaisu säästää kustannuksia ja tuo ao. toimintopalkkiin säädettävyyttä. Värin lisäksi toimintopalkin näkyvyyttä voi säätää sen mukaan, haluaako sen näkyvän koko ajan vai vain alhaalta ylöspäin pyyhkäistäessä.

Yleisesti ottaen painikkeet toimivat luotettavasti ja näppäintuntuma on hyvä. Muutaman kerran Windows-painike ei ole vastannut kosketukseen vaan sitä on pitänyt napauttaa useamman kerran.

Myös kamera-näppäin on poistettu ja nyt kamera laukaistaan näytön painiketta napauttamalla. Homma toimii näinkin, mutta fyysistä kamerapainiketta jäin kaipaamaan.

Paitsi kuvan ottamisessa, kamera-sovelluksen käynnistämisessä fyysinen painike on hyvä. Nyt pitää avata kuvaukseen liittyvä kansio (oma tapani organisoida sovelluksia) ja napauttaa sieltä auki Nokia Camera- tai Lumia Selfie –sovellus.

Miten 5 megapikselin Selfie pelittää?

Koska puhelimen ensisijainen kohderyhmä lienee hieman nuoremmat kuin allekirjoittanut, pyysin perheemme nuorempaa neitiä testaamaan omakuvien toimivuutta.

Perinteisesti selfiet ovat jättäneet selkeästi toivomisen varaa, mutta tilanne on muuttunut; sekä mustavalkoinen että värikollaasi on ilahduttavan selkeä ja tasapainoinen. Kyllä näitä kuvia kehtaa taltioida ja jakaa omissa yhteisöissä.

Selfie-kuvien ottamista varten on oma Lumia Selfie –sovellus, jolla homma hoituu näppärästi. Samalla sovelluksella voi muuttaa kuvasuhdetta ja käyttää erilaisia suotimia. Tässä ote aloitusnäyttöni kuvaussovelluksista:

SD-muistikortti pitää hankkia

SD-muistikortti (max. 128 Gt) pitää muistaa hankkia puhelimen oston yhteydessä, sillä muuten tallennustila todennäköisesti loppuu kesken jo käytön alkumetreillä. Toki ihan peruskäytössä (vähän sovelluksia, kuvia ja videoita) tallennustila voi riittää, mutta vähänkin monipuolisemmassa käytössä SD-kortin hankinta on paikallaan.

Tilan loppuminen voi näkyy mm. siten, että

 • Sovelluksia ei voi asentaa
 • Sovelluksia ei voi päivittää
 • Käyttöjärjestelmän päivitystä ei voi asentaa
 • Kuvia ja videoita ei voi tallentaa

Itselleni kävi juuri hassusti kun piti taltioida nuorison hieno musiikkiesitys; video jäi kesken kun sain ilmoituksen tallennustilan vähyydestä. L Olen aiemmin käyttänyt Transcend 32GB microSDHC –muistikorttia, joka nopeusluokan 10 korttina on toiminut mainiosti. Nyt sellainen on tässäkin puhelimessa ja homma toimii taas nätisti.

Alla olevassa kuvassa on ote Lumia 735 –puhelimeni todellisesta muistinkäytöstä. Kuten vasemmanpuoleisen kuvan yläreunasta näkyy, vapaata tilaa on vain 150 Mt. Jotta käyttö sujuu ongelmitta, vapaata tilaa tulisi olla mielellään ainakin 1-2 Gt.

On hyvä muistaa, että nykyään lähes kaiken voi tallentaa SD-muistikortille ja siten säästää massamuistin tallennustila käyttöjärjestelmälle. Voit siirtää sovellukset muistikortille seuraavasti:

 • Avaa Tallennusseuranta-sovellus.
 • Napauta Puhelin-kohtaa, jolloin sovellus näyttää puhelimen tilankäytön.
 • Napauta Sovellukset + pelit –kohtaa.
 • Napauta sovellusta ja valitse Siirrä SD-kortille. Huomaa, että voit ensin valita useita tai kaikki sovellukset ja siirtää ne sitten SD-kortille tai poistaa kokonaan.

Tärkeimmät sovellukset voi olla hyvä pitää massamuistilla suorituskyvyn takia. Sitäkin kannattaa testata; jos sovelluksen käyttö SD-muistikortilta pelaa ok, niin sitä on turha pitää massamuistissa.

Etenkin käyttöjärjestelmäpäivitykset vaativat välillä runsaasti tyhjää tilaa ja siksi kaikki mahdollinen sisältö kannattaa sijoittaa SD-muistikortille.

Tallentamista ja muistin käyttöä voit hallita Tallennusseuranta-sovelluksen pääsivulla:

Entä verrattuna Lumia 830 –malliin?

Lumia 735:n hinta-laatu –suhde on erittäin hyvä. 250 eurolla saa aidon älypuhelimen, joka suoriutuu mainiosti kaikista keskeisistä tehtävistä. Puhelimen käyttämä Windows Phone 8.1 –käyttöjärjestelmä on moderni, vakaa ja nopea, mikä yhdessä laadukkaan laitteen kanssa tarjoaa varsin miellyttävän käyttökokemuksen.

Koska Lumia 830 Microsoftin edullisena lippulaivapuhelimena painii kuitenkin vielä pykälää ylemmässä sarjassa, kysymys kuuluukin, kannattaako laittaa satanen lisää? Lumia 830:n saa Verkkokaupasta tällä hetkellä 364 euron hintaan.

Jos budjetti ei ole ehdottoman tiukka, voisin itse harkita satasen lisäpanostusta 830-malliin seuraavista syistä:

 • 830-mallissa on alumiinikehys, joka yhdessä värikkään (ja vaihdettavan) takakuoren kanssa tarjoaa upean ulkoasun ja muotoilun.
 • 830-mallissa on massamuistia 16 Gt (735:ssa 8 Gt)
 • 830-mallissa on 10 megapikselin takakamera (735:ssa 6,7 mpxl)
 • 830-malli on 5-tuumaisen vähän isompi (735 on 4,7 tuumaa)
 • 830-mallissa on fyysinen kamerapainike ja fyysiset alareunan toimintopainikkeet
 • Yleisesti ottaen 830 tuntuu vähän nopeammalta kuin 735, vaikka molemmissa on sama prosessori (Quad-core 1.2 GHz Cortex-A7, Qualcomm Snapdragon 400) ja keskusmuistin määrä (1 Gt)

Lopuksi

Lumia 735 on 4,7-tuumaisena reilun kokoinen, mutta samalla vielä yhdellä kädellä käytettävä. Sen polykarbonaattikuori on miellyttävä kädessä ja samalla kestävä materiaali. Vaihdettava takakuori nivoutuu runkoon ja näyttöön niin saumattomasti, että luulin alkuun puhelimen olevan yhtä puuta.

Pelkistetty muotoilu ja hienosti viimeistellyt yksityiskohdat tekevät puhelimesta varsin tyylikkään.

Fyysisten painikkeiden karsiminen hieman häiritsee, joskin siihen tottuu ajan kanssa. Muuten puhelin on toiminut moitteettomasti aamusta iltaan. Koska Lumia 735 tukee langatonta latausta, en pysty arvioimaan akkukestoa; puhelin kun on vähän väliä lepäämässä latausalustalla ja sitä kautta aina latingissa.

Sikäli Lumia 735 lienee historiallinen malli, että se on luultavasti viimeinen Nokia-nimellä varustettu malli. Puhelin saaneekin vitriinissä oman, erityisen paikkansa legendaarisen valmistajan viimeisenä Lumia-mallina.

– Timo

PS. Onko käytössäsi Windows Phone 8 -puhelin? Olethan jo ladannut Appelsiini Media -sovelluksen Windows Kaupasta? Sillä voit kätevästi lukea viikon vinkit ja jakaa niitä myös kavereille. Samalla saat itsellesi taskukokoisen tietopankin, josta voi nopeasti löytää avun arjen tietoteknisiin haasteisiin.

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa Teknologiat Merkitty: , , , ,
5 comments on “Lumia 735 – ensituntuma
 1. 18.12.2014 klo 12:54 Rainer sanoi:

  Hei,
  Oletko huomannut Lumia 735 takakaiuttimesta kuuluvaa kohinaa soittoäänissä, musiikissa tai missä tahansa äänessä. Kohina on häiritsevää etenkin pienillä äänenvoimakkuuksilla. Itsellä takuuvaihtona tuli uusi kappale ja siinä myös kuuluu kohinaa. Onkohan tyyppivika vai erittäin huono tuuri?

  • Timo Läpinen
   18.12.2014 klo 15:09 Timo Läpinen sanoi:

   Moi Rainer,
   En ole itse huomannut kohinaa eikä asiasta ole tullut palautetta.

 2. 20.6.2016 klo 7:29 seppo Manninen sanoi:

  Minulla on Lumia 735 ongelma on että facebookistani hävisi kaverini nimet ja kaikki kuvat enkä saanut niitä takaisin .facebook päivitti vanhoja tietoja aikajanalla samoin ryhmät hävisi kuten profiilikuvani.muut näkee Facebook sivuni vaan minä en näe omaani .koko ajan tulee teksti meillä on ongelmia tiedon siirrossa ennenkin on ollut mutta se on palautunut.nyt ei palaudu.kaikki olen tehnyt mitä voin en ymmärrä.palautin tehdas asetuksille joudunko ja alustin jopa sd kortin onko nyt niin että vaikka varmuuskopiointi oli niin menetinkö tietoni .vai eikö tähän enää saa päivityksiä .kuitenkin kun lataan päivitykset niin puhelin ilmottaa niiden olevan ajan tasalla

  • Timo Läpinen
   20.6.2016 klo 11:07 Timo Läpinen sanoi:

   Moi Seppo,
   Näetkö Facebookin tiedot normaalisti jollain muulla laitteella, esim. kannettavalla tai pöytäkoneella? Jos näin, niin silloin ongelma lienee Facebook-tilissä, ei Lumia 735 -puhelimessa. Onko tuo ongelma myös silloin kun puhelimen verkkosignaali on hyvä tai olet wlanin piirissä?

   Windows Phone 8.1 -versio on tuettu Lumia 735:ssa 11.7.2017 saakka, minkä lisäksi Lumia 735 saa Windows 10 Mobile -päivityksen (tuki ulottuu ainakin 9.1.2018 saakka).
   https://support.microsoft.com/en-us/lifecycle

   Tässä linkki Facebookin tukisivuille:
   https://www.facebook.com/help/

   • 20.6.2016 klo 14:11 seppo Manninen sanoi:

    Menin Facebookiin toisesta älypuhelimesta ja ihan samat ongelmat.ei näyttänyt kaverilistaani vain ihmiset joita saatan tuntea ei myöskään profiili kuvaa ihan sama ongelma

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>