Lumia 830 – muotoilun mestarinäyte

Edullinen lippulaiva – kuten Microsoft uutta Lumia 830 –mallia tituleeraa – on ollut käytössä kuukauden päivät. Seuraavassa ensitunnelmat ja käyttökokemukset.


Kuva: Microsoft

Hieno peli

Lumia 830 on komea laite edestä ja takaa. Muotoiluun ja yksityiskohtiin on selvästi laitettu paukkuja ja se näkyy. Ja kun suorituskykykin on vähintään riittävä, tässä on varteenotettava vaihtoehto seuraavaksi älypuhelimeksi.

Puhelin on kevyt, ohut ja reunoiltaan hieman pyöristetty. Laite on samaan aikaan sekä särmä että miellyttävän pehmeä käsitellä.

Vaihdettava polykarbonaattikuori on todella kevyt – jopa hentoisen oloinen – mutta yhdistyy yllättävän jämäkästi ja tiukasti alumiinikehykseen. Näytön lasi ja alumiinikehys ovat kuin yhtä puuta, antaen todella pehmeän ja miellyttävän käyttötuntuman.

USB-portti on siirretty alhaalta vasempaan yläkulmaan. Kuulokeliitäntä on tutulla paikallaan ylhäällä keskellä. Liitännät ovat erittäin jämäkät, mikä tekee käytöstä selkeää ja sujuvaa.

Oikeassa reunassa on vakiopainikkeet eli äänenvoimakkuus, virtanäppäin ja kameran laukaisin. Ne tulevat hieman vähemmän ulos kuin Lumia 930 –mallissa, mikä voi olla hyvä tai huono asia, käyttäjästä riippuen. Itse olen sinut molempien ratkaisujen kanssa.

10 megapikselin kamera nousee aavistuksen ylös takakannesta. Kohouma on kuitenkin vain millin tai kahden luokkaa eikä sitä käytännössä huomaa lainkaan.

Edullinen hinta ja hyvä suorituskyky

Nokia Lumia 830 tuli Suomessa myyntiin 2.10., suositushinnan ollessa 390 €. Todellisuudessa hinta on hieman alhaisempi, ollen nyt Elisan yritysverkkokaupassa 240 € (tilanne 25.3.2015).

Ominaisuuksien ja käyttökokemuksen perusteella sanoisin, että ”edullinen lippulaiva” –tittelille on katetta: hinta on selvästi lippulaivamallistoja alhaisempi ja silti ominaisuuksista on tingitty vain vähän (verrattuna Lumia 930 –lippulaivaan):

 • Näyttö on 720 x 1280 resoluutiolla (Lumia 930: Full HD eli 1080×1920)
 • Pääkamera on 10 mpxl (Lumia 930: 20 mpxl)
 • Massamuistia on 16 Gt (Lumia 930: 32 Gt). Toisaalta 830 tukee SD-muistikorttia (max. 128 Gt)
 • Prosessori on neliytiminen Qualcomm Snapdragon 400, 1.2 GHz
  (Lumia 930: neliytiminen Qualcomm Snapdragon 800, 2.2 GHz)
 • LED-salama (Lumia 930: LED-kaksoissalama)

Vaikka ruutia on vähän säästelty kustannusten vähentämiseksi ja hinnan alentamiseksi, käyttökokemus on sujuva ja varsin nopea. Minkäänlaista pätkimistä tai takkuamista en ole havainnut. Ja toisin kuin Lumia 930:ssä, 830-mallissa on mukana Glance Screen eli vilkaisunäyttö.

Yksi syy napakkaan toimintaan on luonnollisesti Windows Phone 8.1 –käyttöjärjestelmä, joka ei vaadi hurjaa rautaa toimiakseen ripeästi. Ja mikä parasta, alusta on hyvin vakaa. Jos jotain kuitenkin sattuu, niin näillä lääkkeillä olet taas mukana pelissä.


Kuva: vasemmalla Lumia 830, oikealla Lumia 930


Kuva: vasemmalla Lumia 830, oikealla Lumia 930

Keskeiset mitat ja ominaisuudet

 • 4G-puhelin (nopeus omissa testeissä 30-45 Mbps sisään / 10-13 Mbps ulos, Elisa 4G -liittymä)
 • Prosessori: neliytiminen Qualcomm Snapdragon 400 (1.2 GHz)
 • Näyttö: 5 tuuman IPS LCD –näyttö 720 x 1280 resoluutiolla, ClearBlack, Corning Gorilla Glass 3
 • Tallennuskapasiteetti: 16 Gt sisäinen massamuisti, SD-muistikorttipaikka (max. 128 Gt)
 • Keskusmuisti (RAM): 1 Gt
 • Pääkamera: 10 megapikseliä
 • Etukamera: HD 0,9 MP laajakulma, etukameran videokuvan tarkkuus: 720p (HD, 1280 x 720)
 • Päävideokamera: tarkkuus: 1080p (Full HD, 1920 x 1080), kuvanopeus: 30 fps
 • GPS-vastaanotin
 • Akku ja lataus: vaihdettava takakuori ja irrotettava akku (2200 mAh), langaton lataus
 • Mitat: 139.4 x 70.7 x 8.5 mm
 • Paino 150 g
 • SIM-tyyppi: nano-SIM
 • Käyttöjärjestelmä: Windows Phone 8.1 (viimeisin Denim-päivitys asennettuna)
 • Vaihdettavan takakuoren värit: oranssi, vihreä, valkoinen ja musta

Lopuksi

Lumia 830 on tyylikäs ja suorituskykyinen laite, jonka hinta on onnistuttu painamaan yllättävän alas ominaisuuksiin nähden. Koko on pitkälti makuasia, mutta itse olen viime aikoina lukittunut 5 tuumaan; juuri sopiva kompromissi kannettavuuden ja käytettävyyden suhteen.

16 Gt sisäisellä massamuistilla pääsee hyvin liikkeelle, vaikka olisi vähän aktiivisempikin käyttäjä. SD-korttituki (max. 128 Gt) on kuitenkin erinomainen lisä ilmaiseen OneDrive-pilvitallennustilaan yhdistettynä: näin tallennuskapasiteettia on käytettävänä yhteensä jopa 159 Gt.

Sitten mielenkiintoinen havainto Elisa Lompakko palvelun –tarrasta ja langattomasta latauksesta: kun tarran kiinnittää takakanteen (kuten itselläni Lumia 930 –mallissa), langaton lataus ei enää toimi. Ei maailman suurin juttu, mutta harmittava asia kun on kerran tottunut langattomaan lataukseen.

Onneksi Elisa Saunalahden asiakkaille tuli tähän ratkaisu tällä viikolla: Elisa tuo lähimaksamisen SIM-kortille. Tässä artikkeli aiheesta. Nyt tarran voi korvata uuden tyyppisellä SIM-kortilla.

– Timo

PS. Onko käytössäsi Windows Phone 8 -puhelin? Olethan jo ladannut Appelsiini Media -sovelluksen Windows Kaupasta? Sillä voit kätevästi lukea viikon vinkit ja jakaa niitä myös kavereille. Samalla saat itsellesi taskukokoisen tietopankin, josta voi nopeasti löytää avun arjen tietoteknisiin haasteisiin.

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa Teknologiat, Windows Phone / Lumia Merkitty: , ,

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>