Excel: nopein tapa siirtää rivejä ja sarakkeita

Rivejä ja sarakkeita pitää Excelissä siirrellä aika ajoin, eikö totta? Mutta mikä on nopein ja helpoin tapa tehdä se?

Sarakkeen (tai rivin) valitseminen ja raahaaminen uuteen kohtaan ei heittämällä onnistu. Excel näkee, että kohdesarakkeessa on jo sisältöä ja kysyy, haluanko korvata kohdesisällön:

Moni ratkaisee tilanteen toimimalla seuraavasti:

  1. Lisää tyhjä sarake haluttuun kohtaan.
  2. Valitse siirrettävä sarake (napauta sarakkeen kirjaintunnusta).
  3. Ota valitun sarakkeen reunasta kiinni ja raahaa se uuteen, tyhjään kohtaan.
  4. Valitse OK, jolloin sarake siirtyy uuteen kohtaan.

Jos olet muotoillut taulukon Excel-taulukoksi (Excel Table), Excel saattaa esittää ”Haluatko korvata” –kysymyksen, koska tyhjässä sarakkeessa on otsikko (esim. ”Sarake 1”).

Tämä tuottaa oikean lopputuloksen ja on sinänsä ihan ok. On kuitenkin olemassa helpompikin tapa siirrellä rivejä ja sarakkeita.

Ota Shift (Vaihto)-näppäin avuksi

Shift-näppäin on tässä kohtaa taikasana, jonka avulla voit pudottaa sarakkeen/rivin mihin tahansa väliin. Tee näin ja homma muuttuu todella helpoksi ja nopeaksi:

  1. Valitse (koko) siirrettävä sarake.
  2. Paina Shift-näppäin pohjaan.
  3. Ota valitun sarakkeen reunasta kiinni (hiiri muuttuu nelipäiseksi nuoleksi) ja raahaa se haluttuun kohtaan. Pidä Shift koko ajan pohjassa.
  4. Huomaa, että siirron aikana näet vahvan pystyviivan merkkinä siitä, mihin kohtaan sarake on siirtymässä (kuva alla).
  5. Vapauta hiiri, jolloin sarake putoaa valittuun kohtaan.


Kuva: tilanne ennen hiiren vapauttamista


Kuva: tilanne hiiren vapauttamisen jälkeen

Entä rivien siirtäminen?

Rivien kanssa homma toimii ihan samalla tavalla. Valitse rivi, pidä Shift-näppäin pohjassa ja raahaa rivi haluttuun kohtaan. Se on siinä.

Kuvattu tekniikka on nopea ja turvallinen. Se toimii luotettavasti sekä tavallisissa taulukoissa että niin sanotuissa Excel-taulukoissa (Excel Table). Excel-taulukko syntyy kun valitset taulukon ja muotoilet sen Format As Table (Muotoile Taulukoksi) –komennolla.

Suosin itse Excel-taulukoita, koska niiden ulkoasu on havainnollinen, niissä on tiettyä automatiikkaa ja niihin saa lisättyä helposti laskentaa.

Entä kopioiminen?

Voisi kuvitella, että Ctrl-näppäimen mukaan tuominen kopioisi rivin/sarakkeen haluttuun väliin, mutta näin ei ole. Sen sijaan Ctrl+Shift –siirto antaa virheilmoituksen.

Pelkkä Ctrl-näppäimen käyttö kyllä toimii, mutta kopioi valitun rivin/sarakkeen toisen päälle, mitään varoittamatta. Kannattaa siis olla tarkkana Ctrl + siirrä –operaatioissa.

Mikä on sinun tekniikkasi?

Miten olet muokannut Excel-taulukoiden rakennetta? Oletko toiminut perinteisesti vai onko Shift-tekniikka tuttu juttu? Vai onko sinulla kenties vielä parempi tekniikka, jonka voisit jakaa muille Excel-käyttäjille?

– Timo

PS. Onko käytössäsi Windows Phone 8 -puhelin? Olethan jo ladannut Appelsiini Media -sovelluksen Windows Kaupasta? Sillä voit kätevästi lukea viikon vinkit ja jakaa niitä myös kavereille. Samalla saat itsellesi taskukokoisen tietopankin, josta voi nopeasti löytää avun arjen tietoteknisiin haasteisiin.

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa Excel, Viikon Vinkki, Vinkit Merkitty: , , , ,

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>