Sovellukset ostetaan pilvestä tai ei ollenkaan

Euroopan tilastoviranomainen Eurostat kertoi hiljattain, että suomalaiset yritykset ovat ahkerimpia pilvipalveluiden käyttäjiä EU:ssa. Suomalaisyrityksistä jo 51 prosenttia käyttää pilvipalveluita. EU-maissa keskimäärin vain joka viides yritys hyödyntää pilvipalveluita. Blogikirjoitukseni otsikon takana on tutkimusyhtiö Marketvision strategiakonsultoinnin vetäjä Samuli Savo. Hän lausui alkuvuodesta Tietoviikossa, että ”fokus ei ole enää lisenssitoimitusmalleissa, vaan ohjelmistoja ostetaan yhä enemmän pilvestä tai ei ollenkaan”.

 

Mikä sovellusten hankinnassa on muuttunut?

1. Lisenssien hankinnasta joustaviin käyttöoikeuksiin
Ohjelmistojen hankkiminen palveluna (eli ns. Software-as-a-Service -malli) on yleistynyt nopeasti. Aiemmin vallalla ollut perinteinen lisensseihin perustava ohjelmistohankinta tuntuu monesta pk-yrittäjästä turhan joustamattomalta ja kalliiltakin. Pienelle ja keskisuurelle yrittäjälle kaikenlaiset joustot toiminnan kasvaessa tai pienentyessä ovat elinehto. Jos SaaS-malli ei ole sinulle tuttu, lue lisää täältä.

2. Loppuasiakkaan hyöty oltava selkeä
Mitä kuukausi- tai vuosihinnalla saa? Sen on oltava kristallinkirkasta. Hinnoittelumalli, kokeilumahdollisuus, selkeät irtisanomisehdot ja riittävä tukimalli ovat keskeisimpiä tekijöitä hyödyn varmistamisessa. Sopivan sovelluksen etsiminen voi olla työlästä ja kokeilematta hankkiminen on riskaabelia. SaaS-mallissa ilmainen kokeilujakso alkaa olla sääntö. Se kannattaa hyödyntää. Joustava hinnoittelu voi perustua esimerkiksi käyttäjien määrään ja/tai käytön laajuuteen (esimerkiksi projektien lukumäärä).

Myös sovellusten ja mobiililaitteiden yhteispeli ja paketointi sopii hyvin pk-yrittäjän arkeen ja tuo mitattavia hyötyjä. Esimerkiksi liikkuvan myyjän työtä helpottavat myynnin tukiohjelmistot moitteetta toimivassa mobiililaitteessa. Lisäksi ammattimaisilla tukipalveluilla varmistetaan se, että hankituista sovelluksista saadaan irti tavoitellut hyödyt.

3. Sovellusten hankinnan oltava aidosti aiempaa helpompaa

Ostamisen tuskattomuus liittyy moneen tekijään: luotettava myyjätaho, selkeästi etenevä ostamisen prosessi – ja tätä täydentämässä tehokas ostettujen käyttöoikeuksien hallinnointi. Elisa Pilvi -sovelluskaupassa yrittäjää auttaa myös se, että kaikki sovellukset laskutetaan yhdellä koontilaskulla.

Hankinnan jälkeen sovellusten käyttöoikeuksien jakamisen omalle henkilöstölle on oltava vaivatonta. Myös tärkeiden määräpäivien seuranta – esim. käyttöoikeussopimuksen päättymiseen ja mahdolliseen irtisanomiseen liittyvien sellaisten – tukee pk-yritystä fiksussa sovellusten hankinnassa ja hallinnassa.

 

Mutta missä viipyy laaja tarjonta?

Kehityssuunta on myös softan kehittäjien puolella selkeä: tulevana vuonna jo yli puolet kotimaisista ohjelmistotaloista voidaan lukea pilvipalvelutoimittajiksi. Se tarkoittaa sitä, että SaaS-palveluina tarjottavan softan määrä kasvaa. Sopivimmat niistä poimitaan mukaan Elisa Pilvi -sovelluskauppaan.

Tämä on hyvä uutinen erityisesti pk-yrityksille. Pk-yritysten budjettiin ja tarpeisiin istuvia sovelluksia tarvitaan reippaasti lisää. Raskaiden mastodonttisoftien ei pidä piinata pk-yrittäjää – ketterät, kotimaiset ja ulkomaiset sovellukset valjastetaan tukemaan liiketoimintaasi, ei tuomaan lisätyötä.

Nyt on aika jäädä joulutauolle, palaan pk-yrittäjäaihein tammikuussa!

 

Erittäin hyvää joulun aikaa kaikille!

Esa Tornikoski

 

PS. Elisa Pilvi -sovelluskauppaan etsitään kaiken aikaa uusia, hyviä sovelluksia yrittäjän arkea tukemaan. Jos sinulla on vinkki hyvästä sovelluksesta, jonka toivoisit löytyvän Elisa Pilvestä, kerro siitä meille.

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa IT-päättäjät, Palvelut, Pilvipalvelut, Yleinen Merkitty: , , , ,

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>