Windows 10: mitä Redmond kertoi?

Keskiviikko-illalla Suomen aikaa Microsoft kertoi lisää tulevasta Windows 10 –käyttöjärjestelmästä. Odotukset olivat korkealla, sillä Microsoftin ennakoitiin kertovan paitsi tabletti- ja työasemaversiosta, myös puhelinversion ulkoasusta ja ominaisuuksista.


Kuva: Microsoft

Uuden sukupolven Windows

Kuten jo syksyllä kuultiin, Windows 10 tulee olemaan yksi yhteinen alusta erilaisille laitteille. PC, tabletti, puhelin ja Xbox –kaikki käyttävät yhtä ja samaa Windows 10 –käyttöjärjestelmää.

Monet asiat osattiin ennakoida, mutta yllätyksiäkin tuli: kuka osasi ennustaa, että Microsoft tuo Windows 10:n laseihin ja voimme yhdistää virtuaalitodellisuuden reaalimaailmaan? Innovaatio tottelee nimeä Microsoft HoloLens ja näyttää tältä:
https://www.youtube.com/watch?v=aThCr0PsyuA&app=desktop

Vaikka tuo pitää itse nähdä ja kokea, niin on pakko todeta jo nyt: aivan huikea juttu ja voi muuttaa radikaalisti sitä, miten työskentelemme, viihdymme ja viestimme. Tulevaisuuden huimat visiot alkavat pikku hiljaa käydä todeksi.

Seuraavassa yhteenvetoa siitä, mitä Microsoft kertoi ja mitä uudesta Windows 10 –käyttöjärjestelmästä on lupa odottaa.

Windows 10 on ilmainen päivitys

Kyllä, Windows 10 voidaan ilmaiseksi päivittää seuraaviin Windows-laitteisiin:

 • Windows 8.1
 • Windows 8
 • Windows 7

Päivitys koskee niin PC-koneita, tabletteja kuin Windows Phone –puhelimiakin. Päivityksessä on kuitenkin aikarajoitus: jotta päivitys olisi ilmainen, se on tehtävä vuoden sisään Windows 10:n julkaisupäivästä lukien.

Puhelimien osalta perusviesti on, että päivitys koskee kaikkia Windows Phone 8 –laitteita. Käytännössä puhelimen rauta sanelee sen, onnistuuko päivitys vai ei. Osa Windows 10 –ominaisuuksista vaatii ominaisuuksia, joita edullisemman hintapisteen laitteissa ei välttämättä ole; siksi osa toiminnallisuudesta voi puuttua esim. Lumia 520/530/535-malleissa.

Cortana tulee työpöydälle

Ääniohjattava Cortana-digitaaliassistentti esiteltiin jokin aika sitten Windows Phone –puhelimille ja sai innostuneen vastaanoton. Palvelu etenee kielialue ja maa kerrallaan ja on nyt USA:n, Kiinan ja Australian lisäksi muutamissa suurimmissa Euroopan maissa.

Kuten puhelimissa, Cortana osaa tehdä mm. seuraavia asioita ääniohjatusti:

 • Cortanan voi aktivoida puheella ja pyytää saman tien tekemään jotain
 • Tiedostojen haku paikallisesti ja pilvestä
 • Kuvien haku päivämäärän ja muiden ehtojen mukaan
 • Sähköpostien lähetys sanelulla, samaan tapaan kuin tekstiviestit puhelimella

Cortanan tulosta Suomeen ja suomen kielelle ei ole varmuutta, mutta suunnitelmista kuultaneen lisää kevään ja kesän aikana.


Kuva: Microsoft

Windows 10 puhelimissa – jotain tiedetään jo

Puhelinta ja sen käyttöliittymää ei paljon esitelty, mutta jotain selvisi:

 • Puhelimen käyttöjärjestelmä on myös Windows 10 – ei Windows Mobile tai Windows Phone vaan Windows 10.
 • Puhelimen käyttöliittymä ja käyttötapa ei radikaalisti muutu vaan nykyinen peruskonsepti säilyy.
 • Eri näkymien taustalle voi valita taustakuvan samaan tapaan kuin PC:llä. Ei siis enää vain valkoinen tai musta tausta.
 • Toimintokeskus (Action Center) uudistuu ja synkronoituu PC:n kanssa. Lisäksi siinä on laajennettu valikoima pikavalintoja (Quick Settings), siirrettävä näppäimistö ja muutamia muita parannuksia viestien hallintaan.

Technical Preview on luvattu Windows 8 –puhelimille helmikuun aikana, joten pian voi itse kukin päästä koeponnistamaan uudistuksia.


Kuva: WPCentral

Uusia, universaaleja sovelluksia

Tuki universaaleille sovelluksille on keskeinen juttu Windows 10:ssä. Sama sovellus toimii sellaisenaan tai vähäisillä muutoksilla niin puhelimessa, tabletissa, PC:ssä kuin Xbox One –pelikonsolissakin.

Tilaisuudessa esiteltiin muutamia uusia sovelluksia kuten Outlook ja kokonaan uudistunut Photos-sovellus. Outlookiin tulee eletoimintoja ja kalenteriin värikoodausta. Photos-sovelluksessa kuvat löytyvät jatkossa helpommin ja yhteistyö pilven kanssa sujuu paremmin: sovellus yhdistää paikaliset ja pilven kuvat ja osaa poistaa kaksoiskappaleet.

Office Touch tulossa

Officen kosketuskäyttöversio on tulossa, vaikka ei vielä ehtinytkään tähän tammikuun päivitykseen. Office-sovellukset on suunniteltu kokonaan uudelleen ja siksi odotankin kohtaamista suurella mielenkiinnolla.

Erinomainen uutinen on myös se, että puhelimen Office-sovellukset uudistuvat täysin ja niihin tulee laajasti toiminnallisuutta. Uusina ominaisuuksina mainittakoon myös Miracast-tuki, langaton tulostaminen ja parempi asiakirjan hallinta pienellä näytöllä.

Windows 10 saa uuden Spartan-selaimen

Spartan lienee työnimi, mutta Internet Explorer korvataan uudella selaimella Windows 10:ssä. Ulkonäkö ja tuntuma on uusi, rendering-moottori on uusittu ja siinä on mukana Cortana-tuki.

Uusina ominaisuuksina voidaan tässä vaiheessa mainita uusi lukutila ja tuki muistiinpanojen tekemiselle suoraan nettisivulle. Muistiinpanot ja merkinnät voi tallentaa OneNoteen ja jakaa edelleen kaverille.

Windows 10 ja Xbox

Katso tästä video, miten Xbox ja Windows 10 pelaavat jatkossa yhteen:

https://www.youtube.com/watch?v=DI4QVOaLCWk


Kuva: Microsoft

Microsoft Surface Hub – giganttinen Windows 10 –tabletti

Surface Hub on 84-tuumainen 4K-tabletti, joka on suunnattu yritysasiakkaille. Sen lisäksi, että se on täysiverinen Windows 10 –laite, se sisältää koko joukon sensoreita, kynätuen, NFC:n, kamerat ja mikrofonit. Sisältöä voidaan jakaa sekä langattomasti että langallisesti.

Tämä valtavan kokoinen työväline ideointiin, tiimityöhön ja esittämiseen ei liene ihan edullinen. Siitä huolimatta se kiinnostanee monia ja löytänee tiensä meikäläisiinkin työtiloihin. Katso tästä esittelyvideo:

https://www.youtube.com/watch?v=FRLDRQePY1o


Kuva: Microsoft

Video – mitä kaikkea on Windows 10?

Katso tästä video, jossa Joe Belfiore (Corporate Vice President, Operating Systems Group, Microsoft) näyttää, miten Windows 10 voi muuttaa tapaamme työskennellä, viihtyä ja kommunikoida.

Lopuksi

On hyvä pitää mielessä, että kaikki voi vielä muuttua suuntaan tai toiseen. Kesään on paljon aikaa ja sitä ennen tulemme näkemään lukuisia päivityksiä. Office Touch (Officen uusi kosketusnäyttöversio) ei ehtinyt vielä mukaan, mutta nähtäneen piakkoin. Samoin Windows 10:n Touch-toiminnallisuus on vielä selkeästi kesken, joten sitä ei kannata liian kriittisesti tässä vaiheessa arvioida.

Nähtäväksi jää, tuleeko uudesta Windowsista täysi kymppi, mutta hyvältä näyttää.

Jos et ole jo Windows Insider –ohjelmassa mukana, niin nyt voisi olla hyvä hetki hypätä mukaan. Ohjelman kautta pääset tutustumaan uuteen käyttöjärjestelmään etukenossa ja antamaan arvokasta palautetta kehitystiimille.

Huomaa, että esiversiota ei suositella asennettavaksi ensisijaiseen koneeseen, joten testilaite pitäisi olla käytettävissä. Ensimmäinen asennus pitää tehdä ISO-tiedostoa käyttäen, mutta sen jälkeen Windows 10 päivittyy Windows Updaten kautta.

Itse asiassa tämä on esimakua tulevasta; Windows 10:n myötä siirrymme aikakauteen, jossa Windows päivittyy tasaiseen tahtiin niin tietoturvan kuin muidenkin ominaisuuksien suhteen. Siten koko käyttiksen asennukset ja migraatiot voi jättää unholaan, mikä lienee melkoinen helpotus varsinkin yritysmaailmassa.

Kommentit tervetulleita

Kaikki kommentit aiheeseen ja artikkeliin liittyen ovat tervetulleita. Jos luet tätä Appelsiini Media –mobiilisovelluksella, niin siirrythän kommentoimaan osoitteeseen http://blog.appelsiini.fi/. Samoin videot näkyvät toistaiseksi vain selainta käyttämällä.

– Timo

PS. Onko käytössäsi Windows Phone 8 -puhelin? Olethan jo ladannut Appelsiini Media -sovelluksen Windows Kaupasta? Sillä voit kätevästi lukea viikon vinkit ja jakaa niitä myös kavereille. Samalla saat itsellesi taskukokoisen tietopankin, josta voi nopeasti löytää avun arjen tietoteknisiin haasteisiin.

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa Aktiivikäyttäjät, Teknologiat Merkitty: , , , ,

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>