Helppoa ja nopeaa kuormanjakopalvelua eSalista

Kuormanjako palveluna sopii erinomaisesti IaaS-palvelun katon alle. Tammikuussa 2015 julkaistiin eSaliin kuormanjakopalvelu. Kuormanjakopalvelulla on helppoa ratkaista tavallisimmat kuormanjakotarpeet nopeasti ja kätevästi itsepalveluna.

Kuormanjakoon voi ensimmäisessä vaiheessa liittää vapaasti valittavia palvelimia HTTP- ja HTTPS-protokollilla. Ensimmäisessä vaiheessa kuormanjakopalvelun tärkeimmät ominaisuudet ovat:

 • Kuormanjaossa käytettävä IP-osoite varataan eSalin julkisista osoiteista samalla tavalla kuin virtuaalipalvelimienkin osoitteet
 • SSL-purku on tuettu, sertifikaatit syötetään tavallisessa PEM-formaatissa
 • Kuormanjako voidaan tehdä yhteyksien määrän, tai Round-Robin menetelmän perusteella

Jatkossa kuormanjakoon lisätään uusia ominaisuuksia kuten palvelinten määrän automaattista skaalausta kuormituksen perusteella.

Alla on lyhyt esimerkki miten rakennat toimivan kuormanjaon SSL-purulla alle viidessä minuutissa.

 1. Valitse eSalin portaalin etusivulta ”Manage load balancers” ja paina ”Create…” nappia luodaksesi uuden kuormanjakajan.slide1
 2. Anna kuormanjakajalle nimi. Valitse kuormanjaossa käytettävä julkinen osoite, voit käyttää sinulla vapaana olevaa julkista IP-osoitetta kuten esimerkkikuvassa tai voit tarvittaessa hankkia uuden valitsemalla ”Order new Public IP”.slide2
  Valittua osoitetta käytetään kuormanjaon palvelusoitteena, tee tarvittavat DNS-muutokset osoittamaan valittuun IP-osoitteeseen.
 3. Valitse käytettävä protokolla, esimerkissä valitsimme HTTP/HTTPS, jolloin palveluosoitteen takaa löytyy sekä salattu ja salaamaton HTTP-palvelu. Paina ”Modify…”-nappian dialogi-ikkunan alaosasta ja syötä sertifikaatti.slide3
  Paina sertifikaatti-dialogin alareunasta ”Validate”-nappia. Mikäli sertifikaatti on oikeassa muodossa ilmestyy ylläolevan kaltainen ikkuna, jossa näkyy sertifikaation tärkeimmät tiedot kuten CN ja voimassaoloajat. Sertifikaatti tulee olla PEM-muodossa ja sertifikaatin avaimessa ei saa olla salasanaa.
 4.  Siirry seuraavalle välilehdelle dialogi-ikkunan yläreunassa (Loadbalancing method) ja valitse käytettävä kuormanjakometodi. Useimmissa tapauksissa Round-Robin on hyvä valinta, mutta joissakin tapauksissa kuormaa halutaan jakaa tarkemmin käytön mukaan.slide4
  First-Available mahdollistaa kuormanjakoryhmässä olevien palvelimien määrän muuttamisen ilman, että itse kuormanjaon konfiguraatiota tarvitsee muuttaa. Toisin sanoen kuormanjakoonryhmään voidaan liittää kymmeniä palvelimia, mutta pitää vain muutamia tarvittavia käynnissä. Kapasiteettitapeen kasvaessa käynnistetään lisää palvelimia ryhmään vastaamaan lisääntynyttä tarvetta.Huomaa, että palvelimet voivat sijaita missä tahansa julkisessa Internetissä, eikä ainoastaan eSalissa
  . Sinun tarvitsee luonnollisesti huolehtia, että kuormaa jakavaan palvelimeen on pääsy Internetissä.
 5. Siirry viimeiselle välilehdelle (Backend servers). Lisää haluttu määrä palvelimia, voit käyttää IP-osoitteita tai DNS-nimiä palvelmille. Maksimiyhteyksien määrällä rajoitat TCP-yhteyksien maksimimäärän yksittäiselle palvelimelle.slide5
 6. Paina lopuksi sivun alalaidassa olevaa ”OK”-nappia. Muutaman minuutin kuluttua voit tarkistaa palvelimen tilan, mikäli ”State” on ”Enabled” kuormanjakaja on valmis.slide7
  Klikkaamalla ylläolevan kuvan mukaisesti tilan vasemmalla puolella olevaa väkästä saa näkyviin kuormanjakajassa mukana olevat palvelimet ja niiden statuksen.
 7. Varmistu kuormanjakajan toimivuudesta testaamalla se selaimella. Koska esimerkin kuormanjakajan metodiksi oli valittu Round-Robin lataamalla sivua uudellen saadaan joka toisella kerralla vastaus testipalvelin1:ltä ja joka toisella kerralla testipalvelin2:lta.slide6

Kuormanjakaja on nyt valmis käytettäväksi ja alussa mainitusta viidesta minuutista jäi vielä hieman jäljellekin. Voit luonnollisesti hallinnoida kuormanjakopalvelimia esimerkiksi lisäämällä uusia palvelimia saman käyttöliittymän kautta.

 

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa IT-ammattilaiset, Kehittäjät, Palvelut, Pilvipalvelut, Sovelluskehitys, Teknologiat, Työn tuottavuus

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>