Sopivaa pilvitallennusta kaikille

Pilvitallennus tuntuu olevan päivä sana. Kun tallennustilaa saa ilman investointeja ja rajattomalla skaalautuvuudella, se on ennen kaikkea helppoa. Erityisen kiinnostavaksi pilvitallennuksen tekee se että voit edelleen helposti antaa pääsyn muillekin omiin tiedostoihisi ja taas estää pääsyn kun haluat. Itse voit käyttää vapaasti omia laitteitasi, tietokonetta, älypuhelinta tai tablettia, pilvessä olevien tiedostojen käsittelyyn.

 

Mitä kuluttajat edellä…

Kuluttajana tarve pilvitallennukseen lähtee usein liikkeelle valokuvista ja videoista, jotka ovat suurikokoisia tiedostoja ja joita on kiva jakaa ystäville, sukulaisille ja tuttaville. Vaihtoehtoisia pilvitallennuspalveluita verrattaessa kuluttajaa kiinnostaa hinnan lisäksi myös kokemus siitä että palvelussa olevat kuvat ja videot säilyvät turvassa ja niihin pääsevät käsiksi vain ne joille tiedostot on jaettu.

Kuten usein nykyään käy kuluttajat ovat yritysten työntekijöinä havainneet että he voisivat merkittävästi tehostaa työtään ottamalla käyttöön samanlaisia palveluita työssä kuin vapaa-ajallakin ovat tottuneet käyttämään. Tallettamisen ja jakamisen tarve työssä ei koske vain mediatiedostoja vaan kaikkia työssä tarvittavia tiedostoja.

…sitä yritykset perässä

Yrityksillä on tarve pystyä jakamaan tiedostoja erilaisille sidosryhmille esim. muuttuvalle määrälle kumppaneita. Kyse voi olla sopimuksista, työmääräyksistä, ohjeistuksista jne. Usein olemassa olevat työkalut kuten kollaboraatiotyökalut ja extranetit ovat liian joustamattomia tai käyttökokemus ei vastaa odotuksia. Uuden kumppanin lisääminen saattaa vaatia toimenpiteitä tietohallinnolta tai tiedostoihin pääsee vain yrityksen työasemalta.

 

Käytettävyys vs. riskinhallinta

Työtiedostoihin pääsy älypuhelimesta tai tabletilta voi vaatia liian monta askelta ollakseen käytettävä ratkaisu esim. VPN yhteyden ennen sovelluksen aukaisemista tai sitten etäkäyttö on mahdollista vain yrityksen työasemalla.

Yrityksen ”kontrollipisteiden” ja käytettävyyttä rajoittavien ratkaisuiden syynä on usein luonnollisesti yrityksen tietojen turvaaminen ja sitä kautta tietopääoman pysyminen yrityksessä. Olkoon sitten yrityksen tietoturvasta vastuussa tietohallinto tai erikseen nimetty tietoturvajohtaja suurimmaksi tietoturvauhaksi mainitaan edelleen ”inhimilliset tekijä” (Market Visio: Tietoturva 2014).

Pilvitallennuspalveluihin liittyen ”inhimillisestä tekijästä” saattaa johtua yrityksen tietojen päätyminen kuluttajille tarkoitettuihin palveluihin jos tiedostojen jakamiseen ei ole tarjolla riittävän helppokäyttöisiä työkaluja yrityksen puolesta. Käytännössä yrityksen tietopääomaa karkaa tällöin pois yrityksen kontrollista ja riski tietovuotoon kasvaa.

 

Turvallista pilvitallennusta yrityksille

Monet yritykset harkitsevatkin tällä hetkellä yrityksen oman pilvitallennuspalvelun käyttöönottoa. Vaikka lähtökohtana olisi tarve työn tehostamiseen ja riskinhallintaan käyttöönottoa voidaan perustella myös kustannussäästöillä sillä pilvitallennuspalvelut antavat työntekijälle mahdollisuuden hoitaa itse asioita joihin aiemmin on tarvittu tietohallinnon työtä ja aikaa. Aiemmin työntekijä on pyytänyt tietohallintoa luomaan uuden työtilan tai vastaavan kun on ollut tarve jakaa tiedostoja ulkopuolisen kumppanin tai asiakkaan kanssa kun taas pilvitallennuspalvelun avulla hän pystyy itse luomaan tarvittavat kansiot ja jakamaan ne samalla myös ulkopuolisille henkilölle – jos vain työntekijällä on siihen oikeus.

Kuluttajien pilvitallennuspalveluissa käyttäjä harvoin pääsee vaikuttamaan siihen miten ja missä hänen tiedostonsa ovat tallennettuna ja mitä tietoturvaominaisuuksia palvelu sisältää. Yrityksille on tärkeää päästä myös vaikuttamaan näihin asioihin ja tässä tulevat myös suurimmat erot kun verrataan eri pilvitallennuspalveluja keskenään.

 

Valitse sopiva palvelu

Kehittyneimmissä yrityksen pilvitallennuspalveluissa yritys pystyy hyvin pitkälle määrittelemään mitä oikeuksia käyttäjälle annetaan tiedon jakamiseen sekä muille käyttäjille että omiin laitteisiinsa. Elisan Povarissa voidaan politiikka-asetuksia määrittää jopa käyttäjäryhmäkohtaisesti. Se myös mahdollistaa lisätietoturvan käyttöönoton erityisen luottamuksellisten tiedostojen kohdalla esim. jo jaetulle tiedostolle voidaan asettaa rajoitettu katseluaika ilman tallennus- tai tulostusmahdollisuutta.

Povarin valinneet asiakkaat ovat olleet hyvin tietoturvatiedostavia sekä hakeneet erityisesti monipuolisia hallintaominaisuuksia. Eräs asiakas totesikin: ”palvelu teknisesti erittäin hyvä, parasta mitä on mietitty yrityskäyttöön”. Myös tiedostojen sijainti Elisan konesaleissa Suomessa on vaikuttanut monen päätökseen.

Elisa Toimisto 365 palveluun kuuluva OneDrive for Business puolestaan vetoaa asiakkaisiin jotka haluavat keskittää palvelut mahdollisimman pitkälle samalle teknologiatoimittajalle, Microsoftille sekä saada sitä kautta synergiaetuja. Pienikin yritys pystyy pakettihinnoittelun avulla ottamaan käyttöön kattavat toimistoratkaisut mukaan lukien pilvitallennuksen.

Minkä pilvitallennuksen valitsetkaan yrityksellesi Elisalta saat niihin aina paikallisen palvelun sisältäen myös suomenkielisen tuen.

 

Pilvitallennus

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa IT-päättäjät, Pilvipalvelut, Toimisto 365, Trendit ja innovaatiot, Työn tuottavuus, Yleinen Merkitty: , , , ,

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>