Tiesitkö tämän internetistä?

Tässäpä pieni visa internetistä. Oikeat vastaukset löytyvät alempaa.

1. Missä maassa ovat internetin juuret?

a) Suomessa
b) Neuvostoliitossa
c) Yhdysvalloissa

2. Millä nimellä internet aluksi tunnettiin?

a) Arpanet
b) Lottonet
c) Bingonet

3. Minä vuonna Suomesta pääsi julkiseen internetiin ulkomaille?

a) 1978
b) 1988
c) 1991

4. Mikä oli tiettävästi ensimmäinen fyysinen esine, joka oli kytketty internetiin?

a) Auto
b) Puhelin
c) Kahvinkeitin

5. Minkä ennustetaan olevan seuraava iso juttu internetissä?

a) Sosiaalinen webbi
b) Esineiden internet
c) Avaruusnetti

Tarkista, kuinka monta tiesit:

 1. C, Yhdysvalloissa. Internet syntyi kylmän sodan siemenistä. Vuonna 1957 Neuvostoliitto otti käyttöön ensimmäisen satelliittinsa. Tämä mahdollisti ainakin teoriassa sen, että Neuvostoliitto olisi voinut laukaista pommit avaruuteen ja ohjata ne minne tahansa maapallolla. Tästä säikähtäneenä Yhdysvallat alkoi kiireesti kehittää uudenlaista viestintäverkostoa, josta sitten tuli internetin perusta.
  (lähde: http://www.livinginternet.com/i/ii_darpa.htm)
 2. A, Arpanet. Yhdysvallat perusti 1958 Advanced Research Projects Agencyn (ARPA) kehittämään edellä mainittua uudenlaista viestintäverkostoa. Kehityksen tuloksena 1969 otettiin käyttöön ARPAnet, joka yhdisti Yhdysvaltain puolustuksen pääpaikkoja (Pentagon, Cheyenne-vuoristo, SAC-päämaja). ARPA rahoitti myös monien yliopistojen verkkokehitysprojekteja.
  (lähde: http://www.livinginternet.com/i/ii_darpa.htm)
 3. B, 1988. Suomessa netti oli ensimmäisenä käytössä 1980-luvulla korkeakouluissa ja tiedeyhteisöissä Funetin mahdollistamana. Pohjoismaiden yhteinen NORDUnet-verkko käynnistyi vuoden 1988 aikana ja 1.12.1988 Suomi sai muiden Pohjoismaiden mukana suoran 56 kbit/s yhteyden internetiin.
  (lähde: https://info.funet.fi/wiki/display/avoin/Funetin+historiasta)
 4. C, kahvinkeitin. Cambridgen yliopistossa valjastettiin tiettävästi ensimmäinen webbikamera seuraamaan kahvinkeitintä, jotta eri puolella rakennusta työskentelevät voivat tarkistaa netistä, kannattaako lähteä hakemaan kahvia. Webbikameraseuranta otettiin käyttöön sisäverkossa 1991 ja kaikille internetin käyttäjille se julkaistiin 1993.
  (lisätietoja: http://www.cl.cam.ac.uk/coffee/qsf/coffee.html)
 5. B, esineiden internet. Ensin oli internet, joka yhdisti tietokoneet. Seuraavaksi tuli mobiililaitteiden ja –sovellusten myötä ns. sosiaalinen webbi, joka kytkee ihmiset ja jossa ihmiset tuottavat sisältöä kaikkialla. Nyt verkkoon yhdistyvät fyysiset esineet, kun anturit ja sensorit kytkevät näitä yhä enemmän ja enemmän verkkoon. Ennustetaan, että ennen pitkää tämä mullistaa maailman vastaavasti kuin internet on tehnyt. Odotukset esimerkiksi esineiden internetin taloudellisesta vaikutuksesta ovat suuret niin Euroopassa kuin muuallakin maailmassa.
  (lisätietoja: http://www.internet-of-things-research.eu/)

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa Trendit ja innovaatiot Merkitty: ,

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>