Windows 10 ja maaliskuun esiversio (10041), mitä uutta?

Tammikuun tilaisuudessa Microsoft kertoi, että Windows 10:n esiversioita tullaan julkaisemaan noin kuukauden välein. Tuo aika ehti jo melkein tuplautua kun viime viikon keskiviikkona Build 10041 tuli vihdoin saataville.

Uusi esiversio jaetaan Windows Updaten kautta ja päivittyy suoraan edellisen esiversion (9926) päälle. Seuraavassa katsaus uusiin ominaisuuksiin ja viimeisimpiin uutisiin.


Käyttöliittymä ja ominaisuudet

Windows Hello tuo biometrian kirjautumiseen. Windows 10 tukee kasvojen, silmän iiriksen ja sormenjälkien tunnistusta. Biometrisen tunnistuksen käyttö vaatii uusia laitteita, mutta nykyisestä laitteesta mahdollisesti löytyvää sormenjälkitunnistinta voi jo käyttää kympin kanssa.

Käynnistä-valikko on saanut läpinäkyvän taustan, mikä on kätevää Cortanan kanssa, mutta ehkä muutenkin. Edellisessä versiossa nähty Places-kohta on nyt poistunut.


Kuva: uusi Käynnistä-valikko

File Explorer –tiedostonhallinnassa uutta on Quick Access –näkymä, josta pääsee nopeasti useimmin käytettyihin kansioihin ja viimeisimpiin tiedostoihin. Visuaalisissa elementeissä on jonkin verran muutoksia.


Kuva: File Explorerin uusi Quick Access –näkymä

PC Settings esiteltiin Windows 8:ssa ja toi uuteen käyttöliittymään aiemmin Ohjauspaneelissa olleita asetuksia ja valintoja. Ohjauspaneeli ei kuitenkaan hävinnyt, vaan vielä Windows 8.1:ssä nämä molemmat elivät rinnakkain ja täydensivät toinen toisiaan. Vaikka kahteen sovellukseen tottui aika pian, se oli kuitenkin käyttökokemuksena hämmentävä.

Windows 10:ssä voisi odottaa, että Ohjauspaneeli poistuu ja kaikki asetukset löytyvät yhdestä paikasta eli PC Settings –sovelluksesta. Toistaiseksi näin ei ole kuten 10041-esiversiosta voi todeta. Näyttääkin siltä, että Ohjauspaneeli päätyy mukaan viralliseen versioon, sillä Microsoft on todennut Ohjauspaneelin poistuvan ajan kanssa.

Virtuaaliset työpöydät on nyt numeroitu ja ikkunoita voi siirtää työpöytien välillä.

Uutena ominaisuutena tulee verkkoasetusten valikko, joka avautuu Tehtäväpalkin painikkeesta. Seuraavissa esiversioissa luultavasti päivittyvä ominaisuus tarjoaa kätevän tavan vaihtaa ja hallita verkkoja.

Uusi Spartan-selain ei ehtinyt tähän päivitykseen, mutta nähtäneen seuraavassa esiversiossa.

Login-ruutu on saanut uuden ilmeen, mutta voi vielä muuttua. Microsoftin mukaan kirjautumisessa tullaan kokeilemaan erilaisia ominaisuuksia ja ulkoasuja.

Aikataulu

Toistaiseksi paras tieto on, että Windows 10 julkaistaan kesällä 2015. Uskon, että tarkka ajankohta kerrotaan huhtikuun lopulla San Franciscossa pidettävässä Build Developer Conferencissa. Kesän julkaisun yhteydessä on odotettavissa uusia laitteita paitsi Microsoftilta, myös lukuisilta laitevalmistajilta.

Uutta Lumia-lippulaivaa on ehditty odottaa jo tovi, mutta Microsoft on luvannut tuoda sellaisen vasta Windows 10:n valmistuttua. Onko uusi laite Lumia 940, Lumia 1530 vai aivan jotain muuta, jää nähtäväksi.

Viimeisin uutuus malliston huipulta on pari viikkoa sitten myyntiin saapunut Lumia 930 Gold Edition, joka on ominaisuuksiltaan vakio, mutta saanut ympärilleen kultaisen kehyksen.

Päivittäminen

Windows 10 on viimeinen iso julkistus ja jatkossa Windows tulee päivittymään usein, jopa kuukauden välein. Kuluttajapuolella päivitykset jaellaan Windows Update –palvelun kautta ja yrityspuolella WSUS-palvelua käyttäen.

Yritykset voivat kuitenkin valita heille sopivan päivitystahdin ja siten vakioida työasemat. Valitut työasemat voidaan myös lukita niin, että niihin jaetaan vain tietoturvapäivitykset.

Päivitys Windows 10:iin on ilmainen yhden (1) vuoden ajan julkaisuhetkestä ja koskee Windows 7 SP1-, Windows 8.1- ja Windows Phone 8.1 –laitteita. Ilmainen päivitys ei kuitenkaan koske volyymilisensointia ja SA-sopimuksen piirissä olevia. Windows RT -laitteita ei voi päivittää Windows 10:iin, mutta ne saavat joitakin uusia ominaisuuksia.

Lisäksi Microsoftin kertoi viime viikon WinHEC-tapahtumassa, että myös piraattiversiot voidaan päivittää Windows 10:iin. Päätös on merkittävä ja tuo miljoonittain piraattikoneita Windows 10:n ja sen päivitysten piiriin, etenkin Kiinassa.

Heti seuraavana päivänä Microsoft tosin tarkensi, että päivittämällä piraattikoneet eivät kuitenkaan muutu aidoiksi. Mitä se tarkoittaa käytännössä, jää nähtäväksi.

Hinnoittelu ja versiot

Tässä vaiheessa hinnoittelu ja paketointi on pitkälti auki, mutta Enterprise-versio tulee saataville joka tapauksessa. Oma arvioni on, että Windows on jatkossa kokonaan ilmainen eikä vaadi tilausta Office 365:n tapaan. Windows XP- ja Windows Vista –koneiden päivitys on vielä auki, mutta uskon päivityksen onnistuvan ilmaiseksi tai pientä maksua vastaan.

Kokonaan ilmaisen alustan puolesta puhuu yleinen trendi ja kulutustottumukset. Käyttäjät kokevat pelkän alustan lisäarvon pieneksi ja maksavat mieluummin hyvistä sovelluksista ja palveluista. On aika lailla selvää, että Microsoft haluaa uuden Windows 10 –ekosysteemin piiriin mahdollisimman paljon käyttäjiä, joille se voi sitten tarjota lukuisia pilvipohjaisia palveluita kuten Office 365 ja Azure.

Cortana laajenee uusiin maihin

Puheohjattava Cortana-digitaaliassistentti tuli jo edellisessä esiversiossa PC:lle, mutta toimi vain Yhdysvalloissa. Nyt Cortana laajenee uusiin maihin kuten Kiina, Iso-Britannia, Italia, Ranska, Saksa ja Espanja.

Alun perin Cortana ilmestyi Windows Phonelle jo viime kesänä, mutta aluksi vain englanniksi ja Yhdysvalloissa. Sittemmin se on laajentunut Kiinaan ja suurimpiin Euroopan maihin. Vielä ei ole tietoa, saadaanko se Suomeen ja suomeksi. Toivottavasti niin käy, jotta pääsemme ohjaamaan Windowsia myös puheella.


Kuva: Cortana ei vielä ole saatavana Suomessa

Entä Windows 10:n seuraava esiversio puhelimille?

Vaikka Windows 10 tulee olemaan yksi ja sama alusta kaikille laitteille, esiversioita ei kuitenkaan saada ihan samaan aikaan. Paras tieto puhelinversiosta on, että se saapuu mahdollisimman pian. Tällä viikolla odotusta ei palkittu, mutta ehkä ensi viikolla. Sitten toivottavasti näemme Spartan-selaimen sekä uudistuneet Outlook- ja Office-sovellukset.

Uuden esiversion myötä myös tuki eri Lumia-versioille laajenee. Nythän esiversion voi asentaa vain Lumia-malleille 830, 730, 635 ja 630. Perjantaina saimme kuulla loistavia uutisia kun Microsoft kertoi, että seuraava Windows 10:n esiversio voidaan asentaa seuraaville malleille (lista globaalisti laajempi, tässä vain Suomessa myytävät mallit):

 • Lumia 435
 • Lumia 520
 • Lumia 530
 • Lumia 535
 • Lumia 620
 • Lumia 625
 • Lumia 630
 • Lumia 635
 • Lumia 720
 • Lumia 730
 • Lumia 735
 • Lumia 820
 • Lumia 830
 • Lumia 920
 • Lumia 925
 • Lumia 1020
 • Lumia 1320
 • Lumia 1520

Lumia 930 puuttuu listasta, koska siinä on pieni tekninen haaste näytön kanssa. Voi kuitenkin olla, että tilanne saadaan ratkaistuksi ennen seuraavan esiversion julkaisua.

Kaikki voi vielä muuttua

On hyvä pitää mielessä, että kaikki voi matkan varrella muuttua suuntaan tai toiseen. Microsoft kokeilee esiversioissa erilaisia ratkaisuja ja aika näyttää, mitkä niistä päätyvät lopulliseen versioon. Etenkin käyttöliittymäratkaisut ja visuaaliset yksityiskohdat saattavat muuttua vielä moneen kertaan.

Windows Insider -ohjelma

Jos et ole jo Windows Insider –ohjelmassa mukana, niin nyt voisi olla hyvä hetki hypätä mukaan. Ohjelman kautta pääset tutustumaan uuteen käyttöjärjestelmään etukenossa ja antamaan arvokasta palautetta kehitystiimille.

Huomaa, että esiversiota ei suositella asennettavaksi ensisijaiseen koneeseen tai puhelimeen, joten testilaite pitäisi olla käytettävissä. Itse asensin Windows 10 Technical Preview:n pöytäkoneeseen ja kannettavaan. Molemmissa tapauksissa asensin sen Windows 8.1 rinnalle, jolloin voin käynnistyksessä valita, kumpaa käyttöjärjestelmään haluan käyttää. Testipuhelimena käytän Lumia 830 –mallia.

Ensimmäisen asennuksen tein ISO-tiedostoa käyttäen, mutta sen jälkeen Windows 10:n esiversio on päivittynyt mukavasti Windows Updaten kautta. Huomaa, että voit Windows 10:n asetuksissa valita uusien versioiden päivitysnopeuden (Fast tai Slow).

Kommentit tervetulleita

Oletko lähtenyt mukaan Windows Insider –ohjelmaan? Mitä olet mieltä uudesta versiosta ja tähän asti nähdyistä ominaisuuksista?

Kaikki kommentit aiheeseen ja artikkeliin liittyen ovat tervetulleita. Jos luet tätä Appelsiini Media –mobiilisovelluksella, niin siirrythän kommentoimaan osoitteeseen http://blog.appelsiini.fi/. Samoin videot näkyvät toistaiseksi vain selainta käyttämällä.

– Timo

PS. Onko käytössäsi Windows Phone 8 -puhelin? Olethan jo ladannut Appelsiini Media -sovelluksen Windows Kaupasta? Sillä voit kätevästi lukea viikon vinkit ja jakaa niitä myös kavereille. Samalla saat itsellesi taskukokoisen tietopankin, josta voi nopeasti löytää avun arjen tietoteknisiin haasteisiin.

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa Aktiivikäyttäjät, Teknologiat Merkitty: , , , ,
One comment on “Windows 10 ja maaliskuun esiversio (10041), mitä uutta?
 1. Timo Läpinen
  29.3.2015 klo 10:03 Timo Läpinen sanoi:

  A quick update on Windows 10 builds for phones for Windows Insiders
  http://blogs.windows.com/bloggingwindows/2015/03/27/a-quick-update-on-windows-10-builds-for-phones-for-windows-insiders/

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>