Lumia: näin palaat Windows 10:n esiversiosta WP 8.1:een

Kiinnostuitko uudesta Windows 10:n esiversiosta (build 10051) ja päätit testata sitä? Otitko riskin ja päivitit sen ensisijaiseen Lumia-puhelimeen? Jos näin kävi ja haluat (syystä tai toisesta) palata WP 8.1 –versioon, seuraavassa on ohjeet alkuruutuun palaamisesta.

Vesa Ekholm Elisa Appelsiinin Käyttöpalveluista seuraa mobiilimaailmaa tarkkaan ja on mukana mm. laite- ja softatestauksessa. Seuraavassa Vesa kertoo, miten voit helposti ja nopeasti palauttaa Windows 10 –puhelimesi aiemmalle Windows Phone 8.1 –tasolle. – Timo

Tietenkin olit utelias ja päivitit siis Microsoftin ja Timon varoituksista huolimatta vakaasti toimineen ja sen ainoan Lumia-puhelimesi (Windows Phone 8.1) Windows 10 –esiversioon..? J

Pioneerihenkisyys on ihailtavaa ja se pitääkin elämän mielenkiintoisena. Windows 10:n esiversio (build 10051) on kuitenkin vielä niin varhainen ja viimeistelemätön, että sen päivittäinen (hyöty)käyttö ei ehkä tule kyseeseen. Eikä varsinkaan ensisijaisessa laitteessa.

Itse asiassa Windows 10 on ensimmäinen kerta kun Microsoft antaa yleiseen testikäyttöön näin varhaisia esiversioita. Pidän tätä hienona eleenä, sillä se antaa paitsi näkyvyyden tulevaan, myös mahdollisuuden kommentoida ja vaikuttaa tuleviin ratkaisuihin varhaisessa vaiheessa.

Samalla pitää kuitenkin muistaa, että tässä ja varmaan muutamissa seuraavissakin esiversioissa on paljon viimeistelemätöntä ja epävakautta. Siksi nopeutta, toimintavarmuutta ja visuaalista puolta ei kannata arvioida kovin kriittisellä silmällä. Toisaalta esiversioiden ideana on antaa testi- ja kommentointimahdollisuus, joten Windows Feedback –sovellusta kannattaa käyttää ahkerasti.

Johdanto

Palauttaminen ei onnistu puhelimen asetusten kautta (Asetukset, Tietoja, Palauta puhelimen oletusasetukset), koska palautuksessa käytettävä palautusosio sisältää nyt Windows 10 Technical Preview –version.

Sen sijaan palautuksessa pitää käyttää erillistä, tietokoneelle asennettavaa ohjelmaa, joka hakee verkosta uusimman Windows Phone 8.1 –version ja kopioi sen puhelimelle.

Vaikka Windows Phone 8.1 –version palautus puhelimelle on onnistunut omissa testeissä ongelmitta, operaatiossa on omat riskinsä ja se tulee tehdä omalla vastuulla.

Varmistukset

Tarkista, että puhelimen varmuuskopiointi on päällä ja se on ajettu hiljattain (etenkin, jos olet luonut tärkeää sisältöä Windows 10 –esiversiolla). Aja tarvittaessa varmuuskopiointi manuaalisesti.

Tässä varmuuskopiointia käsitteleviä artikkeleita:

Windows Phone Recovery Tool –työkalun asentaminen tietokoneelle

Microsoft on julkaissut Windows Phone Recovery Tool –nimisen työkalun, jolla puhelimen käyttöjärjestelmä voidaan palauttaa viimeisimpään viralliseen / vakaaseen versioon.

Voit ladata työkalun tietokoneelle tästä linkistä: http://bit.ly/1wkWgFV

Asenna työkalu oletusvalinnoilla. Varmista lisäksi, että seuraavat järjestelmä- ja laitevaatimukset täyttyvät:

 • Käytössä on Windows-tietokone, jossa on Internet-yhteys.
 • Tietokoneen käyttöjärjestelmänä on Windows 7 tai uudempi.
 • Käytettävissä on USB-kaapeli, jolla puhelin yhdistetään tietokoneeseen.
 • Tietokoneessa on vähintään 4 Gt vapaata tallennustilaa.

Jos käytät kannettavaa tietokonetta, kytke se virtalähteeseen. Mikäli akku loppuu kesken palautusoperaation, lopputuloksena voi olla rikkoutunut puhelin.

Windows Phone 8.1:n palauttaminen puhelimeen

 1. Irrota puhelin USB-kaapelista, mikäli se on jo kytkettynä.
 2. Käynnistä tietokoneen Windows Phone Recovery Tool –sovellus.

  Huomaa, että sovellus lataa puhelimen käyttöjärjestelmätiedoston Internetistä. Mikäli yhteytesi vaatii välityspalvelimen käyttöä, voit määritellä sen sovelluksen Asetukset – painikkeen kautta (Avaa kolmen pisteen valikko ja valitse Asetukset).

 3. Kytke puhelin tietokoneeseen USB-kaapelilla.
 4. Odota, että Windows Phone Recovery Tool tunnistaa puhelimesi. Valitse puhelin napauttamalla sitä hiirellä.

 1. Sovellus tarjoaa palautettavaa versiota ja huomauttaa puhelimesta löytyvän version olevan uudempi. Jatka palautukseen valitsemalla Asenna ohjelmisto.

 1. Ohjelma varoittaa, että olet palauttamassa puhelimeesi käyttöjärjestelmän vanhempaa versiota. Valitse rohkeasti Jatka.
 2. Ohjelma varoittaa vielä, että palautuksessa menetät kaikki puhelimessa olevat tiedot (olihan varmuuskopiointi tehty?). Jos olet varma, että haluat tyhjentää puhelimen ja palauttaa sen Windows Phone 8.1 –tasolle, valitse Jatka.

 1. Internet-yhteyden nopeudesta riippuen asentaminen kestää hetken aikaa. Ladattavaa on jopa 1,6 Gt eli kannattaa olla kärsivällinen, mikäli käytössä oleva Internet-yhteys ei ole kovin nopea. Sovellus raportoi ensin lataamisen ja sitten itse asennuksen etenemisen.

Älä missään tapauksessa irrota puhelinta tai sammuta tietokonetta tässä vaiheessa!

 

 1. Kun kaikki on valmista, saat ilmoituksen toiminnon onnistuneesta suorittamisesta (kuva alla).

 1. Nyt voit irrottaa puhelimen ja asentaa sen uudelleen.

Seuraa puhelimen ohjeita ja muista, että voit asennusvaiheessa käyttää OneDrive-pilven varmuuskopioita ja siten palauttaa puhelimen nopeasti samaan tilaan kuin missä se oli ennen Windows 10:n esiversion asentamista.

Huom! Vaikka ohje käsittelee Windows 10 –esiversiosta peruuttamista, se on sovellettavissa myös muihin vastaaviin tilanteisiin, joissa puhelin pitää palauttaa WP 8.1 –alkutilaan.

Kommentit tervetulleita

Kaikki kommentit aiheeseen ja artikkeliin liittyen ovat tervetulleita. Jos luet tätä Appelsiini Media –mobiilisovelluksella, niin siirrythän kommentoimaan osoitteeseen http://blog.appelsiini.fi/. Samoin videot näkyvät toistaiseksi vain selainta käyttämällä.

– Vesa

PS. Onko käytössäsi Windows Phone 8 -puhelin? Olethan jo ladannut Appelsiini Media -sovelluksen Windows Kaupasta? Sillä voit kätevästi lukea viikon vinkit ja jakaa niitä myös kavereille. Samalla saat itsellesi taskukokoisen tietopankin, josta voi nopeasti löytää avun arjen tietoteknisiin haasteisiin.

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa Aktiivikäyttäjät, Viikon Vinkki, Vinkit Merkitty: , , , ,
3 comments on “Lumia: näin palaat Windows 10:n esiversiosta WP 8.1:een
 1. 18.4.2015 klo 0:02 Jukka sanoi:

  Mulle kävi juuri noin kuten artikkelissa

 2. 11.7.2016 klo 13:41 Niina sanoi:

  Kiitos Avusta Toimii..

  • Timo Läpinen
   11.7.2016 klo 15:37 Timo Läpinen sanoi:

   Ole hyvä Niina. Kiva kun voimme olla avuksi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>