Uusi Windows 10 –esiversio (build 10061) julkaistu

Microsoft on viime yönä julkaissut uuden Windows 10 Technical Preview –esiversion, joka kantaa versionumeroa 10061. Kaikki Windows Insider –ohjelman Fast-ringin testaajat voivat nyt ladata sen Windows Updaten kautta ja päivittää testikoneensa uusimpaan versioon. ISO-tiedosto tulee saataville myöhemmin samaan aikaan Slow-ringin jakelun kanssa.

Mitä uutta?

Päivitys numero 10061 tuo seuraavia muutoksia ja uutuuksia:

Uudet Mail- ja Calendar-sovellukset

 • Parempi suorituskyky ja tuttu kolmen paneelin käyttöliittymä.
 • Sähköposti tukee pyyhkäisyeleitä (Swipe Gestures), joilla voi nopeasti viestiä oikealle/vasemmalle vetämällä tehdä toimenpiteitä (esim. poista viesti, merkitse luetuksi).
 • Käyttää tuttuja Wordin ominaisuuksia viestin muotoiluun ja eri elementtien lisäämiseen (taulukot, kuvat, bullet-listat).
 • Laaja protokolla- ja sovellustuki: mm. Office 365, Exchange, Outlook.com, Gmail, IMAP, POP.

Käynnistä-valikon, Tehtäväpalkin ja Ilmoituskeskuksen parannukset

 • Uusi musta teema Käynnistä-valikolle, Tehtäväpalkille ja Ilmoituskeskukselle.
 • Käynnistä-valikko ja Tehtäväpalkki sisältävät läpinäkyvyys-asetuksen.
 • Käynnistä-valikon kokoa voi muuttaa.
 • Settings/Personalization-kohdassa voi muuttaa Käynnistä-valikon, Tehtäväpalkin ja Ilmoituskeskuksen väriä.
 • Virtapainike on siirretty oikeasta ylänurkasta vasempaan alakulmaan, jotta se olisi paremmin saavutettavissa ja käytettävissä.

Continuum-parannukset

 • Tehtäväpalkki on paremmin optimoitu tablettikäytölle.
 • Kun siirrytään tabletti-tilaan, Käynnistä-painike, Cortana- ja Tehtävänäkymä-painikkeet muuttuvat suuremmiksi.
 • Notification-alueen kuvakkeet muuttuvat leveämmiksi tablettikäytössä.
 • Oletuksena kiinnitetyt ja käynnissä olevat sovellukset piilotetaan tabletti-tilassa, mutta asetuksista toimintaa voi muuttaa.
 • Alle 10 tuuman tableteissa käytetään automaattisesti tablettitilaa, mutta toimintaa voi muuttaa asetuksista.

Virtuaaliset työpöydät

 • Virtuaalisia työpöytiä voi luoda rajattomasti.
 • Tehtäväpalkin toiminta useita työpöytiä käytettäessä on edelleen suunnittelun alla ja siihen toivotaankin käyttäjiltä palautetta.

Tunnetut ongelmat (known issues)

Seuraavassa on keskeiset, tunnetut ongelmat:

 • Win32-sovellukset (työpöytäsovellukset) eivät avaudu Käynnistä-valikosta. Ongelman voi kiertää siten, että etsii sovelluksen Haku-työkalulla ja kiinnittää sitten Tehtäväpalkkiin (Taskbar).
 • Windows Store Beta ja Project Spartan (uusi selain) poistuvat kiinnitetyistä kohdista (kuten Tehtäväpalkki) ja ne pitää kiinnittää uudelleen (re-pin).
 • Mail- ja Calendar-sovelluksissa on ongelma, joka aiheuttaa kirjoitetun tekstin ilmestymisen tuplana. Ongelma on kiusallinen (ja ehkä vähän hauskakin), mutta se poistuu sovelluksen uudelleenasennuksella. Toisaalta, jos päivityksen jälkeen odottaa noin 15 minuuttia, sovellukset pitäisi päivittyä automaattisesti.
 • Login/logout-vaiheessa käyttäjä saattaa nähdä mustan ruudun, jossa on vain hiiren kursori. Tähän on tulossa Windows Update –päivitys.
 • Xbox Music ja Music Preview –sovellusten musiikin lataus ei toimi. Tähän on tulossa Windows Update –päivitys.
 • Audio-sovelluksen minimointi saattaa lopettaa soiton.
 • Kun Project Spartan –selaimessa valitsee tekstiä osoiterivillä, valinta ei näy. Tähän on tulossa Windows Update –päivitys.

Juhla-artikkeli

Olen Excelin suuri ystävä ja pidän sillä kirjaa julkaistujen artikkelien määristä ja muista tiedoista. Tänään Excel muistuttaa minulle, että tämän jutun myötä julkaistujen artikkelien määrä nousee arvoon 100. Voi olla, että hieman juhlistan tasaluvun täyttymistä, mutta ennen kaikkea haluan kiittää lukijoita.

On ollut ilo jakaa kokemuksia ja tietoa uusista sovelluksista, palveluista ja ratkaisuista. Toivon, että vinkeistä ja muista artikkeleista ja on ollut paljon hyötyä ja iloa. Haluan myös kiittää kommenteista ja kysymyksistä, joita on tullut ilahduttavan paljon.

Tämä runsas kaksi vuotta ICT-evankelistana on ollut mielenkiintoista aikaa ja olen nauttinut siitä ihan kympillä. Maailma muuttuu kovaa kyytiä ja niinpä ensimmäinen satanen tulikin yllättävän nopeasti täyteen.

Pilvi, mobiili, Internet of Things ja monet muut teemat pitävät huolen siitä, että jatkossakin vauhtia piisaa. Päivä on aurinkoinen ja viittaa lähestyvään kesään. Samalla lähestyy myös Windows 10:n julkaisu, jonka kesän julkaisuaika tarkentunee kuun lopulla pidettävässä Microsoft Build Developer –konferenssissa.

Windows 10:n julkaisua ja virallista versiota odotellessa kannattaa pysyä linjoilla. Uusia esiversion päivityksiä tulee noin kuukauden välein ja tulemme kertomaan niistä heti kun uudet versiot ja tiedot ovat saatavilla.

Kommentit tervetulleita

Kaikki kommentit ovat tervetulleita. Jos luet tätä Appelsiini Media –mobiilisovelluksella, niin siirrythän kommentoimaan osoitteeseen http://blog.appelsiini.fi/. Samoin videot näkyvät toistaiseksi vain selainta käyttämällä.

– Timo

PS. Onko käytössäsi Windows Phone 8 -puhelin? Olethan jo ladannut Appelsiini Media -sovelluksen Windows Kaupasta? Sillä voit kätevästi lukea viikon vinkit ja jakaa niitä myös kavereille. Samalla saat itsellesi taskukokoisen tietopankin, josta voi nopeasti löytää avun arjen tietoteknisiin haasteisiin.

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa Aktiivikäyttäjät, Teknologiat Merkitty: , , , ,

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>