Microsoft Ignite 2015 -tapahtumakuulumiset

Terveisiä urheiluhullusta Chicagosta! Elisa Appelsiinin invaasio Tuuliseen Kaupunkiin alkoi Ignite -konferenssia edeltävänä viikonloppuna. Lyhyen turistina olemisen aikana joukko kerkesi käydä jokiajelulla, Millenium Parkissa, pilvenpiirtäjässä katsomassa maisemia sekä katsomassa Chicago Blackhawksin NHL-pudotuspeliä. Yhdysvalloissa, palvelun luvatussa maassa kaikki on todellakin suurempaa.


Microsoftin Ignite 2015 -tapahtuma järjestettiin Chicagossa, Illianoisin osavaltiossa 4.-8.5.2015.  Microsoft Ignite oli tapahtumana ainutlaatuinen, niin Microsoftin kuin muidenkin IT-tapahtumien saralla. Yli 23 000 kävijän konferenssissa logistiikka ei ole ihan ongelmatonta hoitaa, mutta pääosin järjestelyt toimivat hienosti. Kyydit hotellilta kulkivat tiuhaan, ja ruokaa sekä juomaa oli tarjolla riittävästi. Konferenssin tapahtumapaikkana oli McCormick Place, joka kuitenkin tarjosi erinomaiset puitteet valtavalle joukolle vierailijoita. Valtavan suuri tapahtuma selittyy ainakin osittain sillä, että Microsoftilta on kuluvan vuoden aikana tulossa enemmän tuotejulkistuksia kuin ehkä koskaan aikaisemmin – osan julkaisupäivä on vielä hämärän peitossa, mutta monista tuotteista on preview-versiot saatavilla jo nyt, ja julkaisujen spekulointi vuoden loppupuolella. Lisäksi tämän vuoden Euroopan TechEd-tapahtumaa ei ole vieläkään vahvistettu, joten tämä lisää Igniten suosiota.

Keynote puheessa käytiin läpi muuttuvia tapoja tehdä töitä ja käyttää Microsoftin palveluita. Mobiili työnteko sekä yhteisöllisyys esim. jaettujen dokumenttien osalta saivat molemmat huomionsa, kuten myös Skypen saapuminen myös työpaikoille Lyncin korvaajaksi. Keynoten aikana nähtiin myös vierailevana tähtenä Real Madridin toimitusjohtaja, joka oli omalta osaltaan kertomassa kokemuksia ison mittakaavan sovelluspalveluista Microsoft Azuren avulla. Pilvipalveluiden osuus koko konferenssin tarjonnasta oli todella suuri, ja on ilmiselvää että Microsoftin visio lähitulevaisuuden IT:sta on se, että asiakkaiden palvelut sijaitsevat joko julkisessa, tai yksityisessä pilvessä. Iso osa konferenssin sessioista käsitteli Azurea sekä Microsoftin pilvipalveluita, tavalla tai toisella. Windows 10:n osalta esiteltiin uusia ominaisuuksia mm. uuden selaimen osalta. Spartan -työnimellä kulkenut, hiljattain Edgeksi ristitty selain, jolla luvataan huomattavasti aiempaa nopeampaa ja turvallisempaa selausta. Myös Cortana – eli henkilökohtainen avustaja, vastineena Applen Sirille – sai puheenvuoronsa. Kasvojen tunnistus työaseman lukitsemisessa toimi mallikkaasti, kuten myös Windows 10 toiminnallisuuksien esitteleminen mobiililaitteessa. Microsoft mahdollistaa BYOD-tyyppisen työnteon hyvin konkreettisesti – ei pelkästään tarjoamalla teknologiaa, vaan toimittamalla myös tarvittavat laitteet. Windows 10:n myötä saadaan myös mahdollisuus luoda provisiointi-paketteja, joiden myötä BYOD laitteet saadaan täyttämään ennalta halutut asetukset ja vaatimukset.

Uutena laitejulkistuksena Microsoft toi esille Surface Hubin, joka on kosketusnäytöllä ja kameralla varustettu neuvotteluhuoneisiin suunnattu monitori, jonka tavoitteena on tehdä videoneuvottelusta entistä mutkattomampaa. Osana kokemusta toimii kosketusnäytön jako Skype For Business -tuotteen kautta interaktiivisesti niin että kaikki kokouksen osallistujat pääsevät osallistumaan yhteisen dokumentin tekoon.


Uusina tuotteina päivänvalon näkevät ainakin Windows Server 2016, SQL Server 2016, System Center 2016, Office 2016, Exchange 2016 sekä Advanced Threat Analytics (ATA), jolla Microsoft pyrkii valtaamaan jalansijaa myös heuristisen tietoturvan puolella. Windows Server 2016 ei saanut vielä vahvistettua julkaisupäivämäärää, mutta Preview 2 julkaistiin konferenssin yhteydessä. Ehkä merkittävimpänä uutena ominaisuutena Serverin osalta oli uusi Server Nano, joka on entistä Core -versiotakin kevyempi toteutus karsitummilla ominaisuuksilla. Nanon jalanjälki on merkittävästi aiempia pienempi, ollessaan asennettuna kooltaan vain n. 400 Mb. Nano tulee toimimaan kevyenä palvelinalustana valituille serverin rooleille, kuten Hyper-V alustapalvelimena sekä tulostus- ja tiedostopalvelimena. Toivon mukaan ennen lopullista julkaisua Nanon tuettujen roolien joukkoon saadaan vielä muutama lisäys, jotta sen käytöstä saadaan mahdollisimman paljon irti. Myös Hyper-V saa Windows Server 2016:n myötä uusia kaivattuja ominaisuuksia, mm. Vikasietoisuuden merkeissä.

Palvelinpuolella, erityisesti virtualisoinnissa esiteltiin palvelimien koventamista (”Shielding”) salaamalla esimerkiksi Hyper-V alustapalvelimet sekä niillä olevat virtuaalikoneet. Monet tuotteet tulevat myös saamaan uusia mahdollisuuksia erilaisiin hybridi-toteutuksiin – Exchange 2016 tukee klusterin file-share witnessia Azuresta, sekä entistä parempia päivitysmahdollisuuksia, kun co-existencea Exchange 2013:n kanssa on helpotettu. Exchange tuo myös tullessaan entistä tehokkaammat hakutoiminnot, ja Sharepointin avustamana jaettujen tiedostojen yhteisen muokkaamisen. Isolla sähköpostijakelulla kulkevat liitetiedostot joiden versiot vaihtelevat jokaisessa viestissä päättyvät siis tähän. Microsoft on viimeisen vuoden aikana tehnyt useampia yritysostoja erilaisten analytiikka-toimittajien alueella, jonka kautta SQL Server 2016 tuo merkittävästi uutta BI- ja analytiikkapuolella, ja mahdollistaa myös yksittäisten, harvoin käytettyjen taulujen eli ns. ”kylmän datan” varastoinnin Azuressa. Yksityisten pilvipalveluiden julkaisuun tarjottu Azure Pack saa jatko-osan, kun Azure Stack julkaistiin tapahtuman yhteydessä. Azure Stack mahdollistaa pilvipalvelu-toimittajilta oman Azuren julkaisemisen,  aiempaa Azure Packia laajemmilla ominaisuuksilla varustettuna liki samat ominaisuudet kuin Microsoft Azuresta.

Tapahtumassa puhuttiin paljon myös päätelaitteiden hallinnan tulevaisuudesta, jonka muuttumista vauhdittavat Microsoft Intune, Microsoft System Center Configuration Manager 2016 ja Microsoft Azure Active Directory. Näiden tuotteiden avulla voidaan hallita päätelaitteita aina matkapuhelimista työasemiin, erilaisin hybridimallein tai on-premise pohjaisesti.  Valittava käyttömalli muuttaa laitteiden hallintaa, hallittavien laitteiden valikoimaa sekä käyttökokemusta, joten IT-organisaatioiden tulee punnita tarkkaan miten ja mitä laitteita jatkossa halutaan hallita. Microsoft ei kuitenkaan unohda vanhoja tuotteita, vaan Configuration Manager 2012R2 ja 2012 SP1 saavat uuden päivityspaketin. Myös MDT 2013 saa päivityksen jotta tuotteet tukevat Windows 10 käyttöjärjestelmää. Configuration Manager 2007:lla Windows 10 hallinta onnistuu myös uuden päivityksen asentamisen jälkeen, vaikka käyttöjärjestelmäasennukset eivät ole virallisesti tuettuja.

Windows 10:n saralla Microsoft pyrkii pääsemään eroon wipe-and-load asennuksista, tilanteissa jossa työaseman käyttöjärjestelmä päivitetään. Jatkossa tämänkaltaiset asennukset pyritään hoitamaan In-Place Upgrade tyyppisinä asennuksina. Microsoft ei ole aikaisemmin suositellut yrityskäyttöön työasemien käyttöjärjestelmän päivittämistä, mutta nyt se on suositelluin tapa, ja huomattavasti kevyempi tapa päivittää käyttöjärjestelmät kuin wipe-and-load asennus.

Microsoftin linjaus toimintojen siirtämisestä pilveen näkyy myös kehittäjille esitetyssä tarjonnassa. Azure ja Office 365  rajapintoja on parannettu eikä niiden käyttäminen rajoitu tiettyyn päätelaitteeseen vaan IOS, Android ja Windows laitteet voivat kaikki olla yhteydessä haluttuihin järjestelmiin. Vielä preview tilassa oleva Office 365 unified Api tarjoaa yhden rajapinnan eri Office 365 järjestelmiin kun nykyään jokainen eri järjestelmä on tarjonnut oman rajapinnan. Tällä linjauksella Microsoft haluaa helpottaa ja nopeuttaa sovellusten kehitystä Office 365 järjestelmiin.

Skype For Business kerkesi nähdä päivänvalon jo ennen konferenssin alkua, ja jo Keynoten aikana kuultiin itsestäänselvänä pidetty julkistus enterprise voicesta. Enterprise voice ominaisuudet tulevat saataville myös Skype For Business Onlineen (ent. Lync 365), joka näkee päivänvalon Euroopassa vuoden 2016 aikana.

Yhteenvetona reissusta voidaan todeta, että järjestelyjen osalta hyvin onnistunut tapahtuma on tarjonnut informaatio-ähkyyn saakka uutta tietoa ja tutkittavaa, jossa riittää sulateltavaa pitkäksi aikaa. Microsoftin strategian osalta on todettava, että pilvipalveluiden murros on väistämätön ja tulee mahdollistamaan asiakkaille uusia tapoja kehittää omaa IT:tä, ja tehostamaan toimintaa.

Linkit Microsoft Ignite tapahtuman videoihin, sekä myöhemmin myös sessioiden kalvoihin (joita kirjoitushetkellä ei ole vielä julkaistu)

http://channel9.msdn.com/Events/Ignite/2015

Blogin kirjoittajat: Mikko Tylli, Antti Salo, Antti Poutiainen, Antti Kujamäki, Riku Vuorela, Jenni Kivekäs, Olli-Pekka Männistö / Elisa Appelsiini.

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa IT-ammattilaiset, Kehittäjät, Teknologiat Merkitty: , , , ,

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>