Windows 10:n uusi esiversio (10080) puhelimille ja uudet Office Universal –sovellukset

Runsas viikko sitten Microsoft julkaisi uuden Windows 10 –esiversion puhelimille. Päivitys on saatavilla Fast Ring –ryhmään kuuluville käyttäjille ja kantaa versionumeroa 10080. Puhelimen asetuksissa (Settings > System > About) uusi päivitys näkyy versionumerona 10.0.12562.84.

Lumia 930 nyt tuettujen mallien listalla

Uusien Office Universal –sovellusten ja muiden uutuuksien lisäksi Windows 10 Preview tukee nyt myös malleja Lumia 930, Lumia 640 ja 640 XL. Lisäksi tuettujen puhelinmallien listalla on ensimmäistä kertaa mukana myös ei-Lumia –malli eli HTC One (M8) for Windows.

Koska päivitys on suunnattu Fast Ring –käyttäjille, se sisältää vielä bugeja ja keskeneräistä toiminnallisuutta. Kuten aiemminkin todettu, esiversiota ei kannata asentaa ensisijaiseen laitteeseen. Kehitystyö on siinä määrin vielä kesken, että ohjelmiston vakaus, nopeus ja yleinen toiminnallisuus ei ole vielä riittävää tasoa.

Mitä uutta?

Windows 10:n 10080-esiversio tuo seuraavia uutuuksia ja muutoksia:

Office Universal (Word, Excel, PowerPoint, OneNote)

Windows 10 tuo mukanaan kokonaan uudistuneet Office-sovellukset. Sovellukset on toteutettu Universal-tekniikalla, jolloin yksi ja sama sovellus toimii eri näköisissä ja kokoisissa Windows 10 –laitteissa.

Uudet Office-sovellukset tuovat runsaasti uutta toiminnallisuutta kuten aidot asettelut, monipuoliset muotoilutoiminnot ja grafiikan luontevan käytön.

Älypuhelimissa näytön koko asettaa omat rajoituksensa, mutta esim. 6 tuuman Lumia 1520 –mallilla Word-dokumentin muokkaus sujuu kohtuullisen hyvin. Käyttöliittymä ja toimintojen saatavuus tuntuu ensikokemusten perusteella varsin hyvältä.

Office-sovellukset eivät ole valmiiksi asennettuna vaan tulee hakea ja asentaa Windows Kaupan beta-versiosta (Kauppa beetaversio):


Kuva: Word Preview (artikkeli ja Home-välilehti)


Kuva: Word Preview (Insert-välilehti)


Kuva: Word Preview (Layout-välilehti)


Kuva: Word Preview (Review-välilehti)


Kuva: Word Preview (View-välilehti)


Kuva: Excel Preview (mallitaulukko ja kaavio)


Kuva: PowerPoint Preview (PP-esitys muokkaustilassa)

Windows Store Beta for phones

Uusi Windows Kauppa (Kauppa beetaversio) esitellään tässä esiversiossa ensimmäistä kertaa. Sen käyttöliittymä mukailee PC-versiota ja on toteutettu Universal Windows Platform –koodilla. Windows 10:n myötä nyt erilliset Windows Kaupat yhdistetään ja jatkossa käytössä on yksi yhteinen Windows Kauppa.

Uudesta Kaupasta voi sovellusten ja pelien lisäksi ladata musiikkia, TV-ohjelmia ja elokuvia. Perinteisten maksutapojen lisäksi vaihtoehdoksi on tulossa myös operaattorilaskutus. Koska kehitystyö on vielä kesken, uusi Kauppa ja sen tarjonta ei ole vielä saatavilla kaikilla markkina-alueilla.

Xbox-sovellus

Xbox app for Windows 10 on nyt saatavilla puhelimille ja löytyy uuden Kaupan beta-versiosta (versionumero 4.4.230). Uuden sovelluksen toiminnallisuudesta voi tarkemmin lukea täältä.

Music Preview -sovellus

Music Preview –sovellus tulee esiasennettuna ja voit käyttää sitä koko musiikkikokoelman soittamiseen, mukaan lukien OneDrive-pilveen tallennetut kappaleet. Sovelluspäivitysten myötä jatkossa tulee uusia ominaisuuksia kuten soitettavan kappaleen näyttäminen Live Tilessä, suosikkien kiinnittäminen aloitusnäyttöön ja mahdollisuus ostaa musiikkia uuden Kaupan kautta.

Video Preview -sovellus

Voit selata ja katsoa videoita puhelimella, mukaan lukien MKV-tiedostot. Voit suodattaa ja lajitella kokoelmaa, ja katsoa Xbox Videosta ostettuja tai vuokrattuja elokuvia / TV-sarjoja. Yhdellä laitteella aloitettua katselua voi jatkaa sujuvasti toisella Windows 10 –laitteella. Jatkossa elokuvia ja TV-sarjoja voi ladata myös paikallisesti katsottavaksi, ilman verkkoyhteyttä.

Uudistunut Kamera-sovellus

Kamera-sovellus on uudistunut ja siihen Microsoft pyytää erityisesti palautetta. Sovellus toimii kaikilla puhelinmalleilla, mutta osa ominaisuuksista toimii vain malleilla 1520, 1020, 930, 830, 640 ja 640XL.

Muutamia kokeiltavia ominaisuuksia: HDR (napauta taikasauvaa), videon vakautus, kasvojen auto-fokus.

Windows Insider –testiohjelmaan liittyminen

Jos et ole vielä mukana ja haluat liittyä Windows 10 –testiohjelmaan, voit tehdä sen osoitteessa https://insider.windows.com/

Muistathan käyttää Windows Feedback –sovellusta ja antaa palautetta Microsoftille!

Jos haluat lukea lisää Windows 10:n uusista ominaisuuksista ja mahdollisuuksista, tässä lista aiemmin julkaistuista Windows 10 –artikkeleista (vanhimmasta uusimpaan):

Kommentit tervetulleita

Oletko jo liittynyt Windows 10:n testiohjelmaan? Mitä olet mieltä uudesta käyttöliittymästä ja uusista ominaisuuksista? Jaathan kokemuksesi muiden lukijoiden kanssa artikkelin kommentointiosiossa!

Jos luet tätä Appelsiini Media –mobiilisovelluksella, niin siirrythän kommentoimaan osoitteeseen http://blog.appelsiini.fi/. Samoin videot näkyvät toistaiseksi vain selainta käyttämällä.

– Timo

PS. Onko käytössäsi Windows Phone 8 -puhelin? Olethan jo ladannut Appelsiini Media -sovelluksen Windows Kaupasta? Sillä voit kätevästi lukea viikon vinkit ja jakaa niitä myös kavereille. Samalla saat itsellesi taskukokoisen tietopankin, josta voi nopeasti löytää avun arjen tietoteknisiin haasteisiin.

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa Aktiivikäyttäjät, Teknologiat Merkitty: , , , ,

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>