Windows 10:n versiointi ja päivittäminen

Windows 10 julkaistaan 29.7.2015 laajalla rintamalla, 190 maassa ja 111 kielellä. Suomi on maana ja kielenä luonnollisesti mukana ja niinpä pääsemmekin koeponnistamaan uutta Windowsia juuri ennen syksyn käynnistymistä.

Vaikka yksi ja sama Windows 10 pelaa eri laitteilla, siitä julkaistaan kuitenkin eri versioita. Käyn seuraavassa läpi, mitä versioita tulemme näkemään ja miten ne eroavat toisistaan. Lisäksi kerron, miten eri versiot tullaan jatkossa päivittämään.


Kuva: Microsoft

Windows 10 tulee 7 version voimalla

Windows 10 julkaistaan eri versioina seuraavasti:

Windows 10 Home – kuluttajille suunnattu työpöytäversio.

Windows 10 Mobile – versio älypuhelimille ja tableteille.

Windows 10 Pro – työpöytäversio PC:lle, tabletille ja 2-in-1 –laitteille (hybridilaitteet). Tarkoitettu pienille yrityksille.

Windows 10 Enterprise – perustuu Windows 10 Pro –versioon. Sisältää edistyneitä, isojen organisaatioiden tarvitsemia ominaisuuksia. Saatavilla Volume Licensing –asiakkaille.

Windows 10 Education – perustuu Windows 10 Enterprise –versioon. Suunnattu oppilaitosten oppilaille, opettajille ja järjestelmävastaaville.

Windows 10 Mobile Enterprise – suunnattu yritysasiakkaiden älypuhelimille ja tableteille. Saatavilla Volume Licensing –asiakkaille. Tarjoaa Mobile Device Management –ominaisuudet.

Windows 10 IoT Core – pienikokoinen alustaydin alhaisen kustannustason laitteille.

Windows 10:n päivittämisen vaihtoehdot

Microsoft on moneen kertaa todennut, että Windows 10 on viimeinen Windows-versio. Emme tule siis näkemään Windows 11- tai 12-versioita. Päivittäminen kuitenkin jatkuu, sillä maailma muuttuu ja työvälineet / alustat sen mukana.

Iso muutos aiempaan on se, että tietoturvan ja ajureiden lisäksi myös Windowsin ominaisuudet päivittyvät jatkossa Windows Updaten ja muiden työkalujen kautta. Näin ollen isot päivitysprojektit tyyliin Windows 7 > Windows 10 jäävät historiaan Windows 10 –päivityksen jälkeen.

Windows 10 tulee päivittymään säännöllisesti, joskin tarkempi aikataulu ja tiheys on vielä auki. Vaikuttaa siltä, että pienempiä päivityksiä nähdään kuukauden kahden välein, ja isompia pari kertaa vuodessa.

Päivitysmekanismeja on kolme:

  • Current Branch (CB)
  • Current Branch for Business (CBB)
  • Long Term Servicing Branch (LTSB)

Current Branch (CB)

Current Branch –päivitystapa koskee Windows 10 Home –version käyttäjiä. Lisäksi Windows 10 Pro –version käyttäjät voivat hyödyntää tätä päivityspolkua.

Current Branch tarjoaa uudet ominaisuudet, korjaukset ja tietoturvapäivitykset Windows Updaten kautta. Päivitysten asennusajankohtaa ei voi valita vaan ne asentuvat automaattisesti. Näin ollen kuluttajien Windows 10 –koneet ovat aina automaattisesti ajan tasalla.

Current Branch for Business (CBB)

Current Branch for Business (CBB) –päivitystapa on tarjolla Windows 10 Pro- ja Windows 10 Enterprise –käyttäjille.

CBB tarjoaa uudet ominaisuudet, korjaukset ja tietoturvapäivitykset samoin kuin Current Branch. Oleellinen ero on kuitenkin siinä, että päivitysten ajankohtaa voi säätää.

Alustavan tiedon mukaan CBB antaa mahdollisuuden lykätä uusien ominaisuuksien asentumista tietyn ajan, mutta ei kuitenkaan loputtomasti.

CBB tarjoaa seuraavat vaihtoehdot päivitysten hallinnalle: Windows Update, Windows Update for Business ja Windows Server Update Services (WSUS).

Long Term Servicing Branch (LTSB)

Long Term Servicing Branch (LTSB) –päivitystapa on tarjolla vain Windows 10 Enterprise –käyttäjille. Se sallii asentaa vain tietoturvapäivitykset, ilman uusia ominaisuuksia. Uudet ominaisuudet voidaan hallita Windows Update for Business- ja/tai WSUS-mekanismin kautta.

Enterprise-asiakkaat voivat joustavasti tarpeen mukaan käyttää kaikkia päivitysmalleja, sijoittamalla käyttäjät eri ryhmiin ja päivityspolkuihin.

Tässä vielä yhteenveto eri päivitysmekanismeista ja niiden työkaluvaihtoehdoista:

Enterprise- ja puhelinversio tulevat myöhemmin syksyllä

Windows 10 julkaistaan heinäkuun lopulla, mutta kaikki versiot eivät ole heti saatavilla. Ensimmäisessä aallossa julkaistaan Desktop-versioita, jotka on tarkoitettu PC:lle, tabletille ja kannettavalle.

Näistä Desktop-versioista Windows 10 Home ja Windows 10 Pro tulevat heti myyntiin ja ladattavaksi, mutta Enterprise-versiota joudumme odottamaan syksyyn. Samoin puhelinversio (Windows 10 Mobile) on luvassa hieman myöhemmin, ilmeisesti syys-/lokakuussa.

Osa Enterprise-käyttäjistä ei saa uutta Edge-selainta

Windows 10 sisältää uuden Microsoft Edge –selaimen, minkä lisäksi Internet Explorer 11 on edelleen mukana, lähinnä yhteensopivuussyistä (tosin puhelinversioissa on tarjolla vain Edge-selain).

Osa Enterprise-käyttäjistä voi kuitenkin jäädä ilman Edge-selainta. Tämä on tilanne, jos Enterprise-käyttäjän kone kuuluu ryhmään, jota päivitetään Long Term Servicing Branch (LTSB) –mekanismilla. LTSB on saatavilla ainoastaan Windows 10 Enterprise –asiakkaille ja tarjoaa koneisiin vain tietoturva- ja pikakorjaukset, ei uusia ominaisuuksia.

Edge-selaimen puuttumiselle on hyvä syy. LTSB Enterprise –koneet ovat liiketomintakriittisiä tai muuten sellaisia, että niihin ei haluta päivityksiä. Siksi säännöllisesti päivittyvän Edge-selaimen tarjoamisessa ei olisi mitään ideaa.

Windows Insider –ohjelma jatkuu

Windows Insider –ohjelma on tarjonnut oivan tavan tutustua uuteen käyttöjärjestelmään ja osallistua sen kehittämiseen. Ohjelma ei kuitenkaan pääty Windows 10:n julkaisuun vaan sen kautta voi jatkossakin saada uusia ominaisuuksia etukenossa.

Esiversiosta 10134 lukien (ei julkisessa jaossa) Windows 10 tarjoaa asetukset, joiden avulla voi ottaa kantaa uusien, testivaiheessa olevien ominaisuuksien asennukseen (Get Insider Builds, Let Microsoft try features on this build):

Jos olet kiinnostunut Windows 10:n esiversion testaamisesta ja haluat antaa Microsoftille palautetta, niin voit rekisteröityä testiohjelmaan osoitteessa https://insider.windows.com/. Ohjelmassa on jo mukana yli 4 miljoonaa Windows-käyttäjää.

Windows 10 Mobilen uusi esiversio tulossa

Microsoftin Gabriel Aul kertoi eilen, että uusi esiversio puhelimelle on tulossa jakoon pian, ehkä jo viikonlopuksi. Jos olet mukana Windows Insider –ohjelmassa, kannattaa tarkkailla päivityksiä.

Kommentit tervetulleita

Kaikki kommentit ovat tervetulleita. Jos luet tätä Appelsiini Media –mobiilisovelluksella, niin siirrythän kommentoimaan osoitteeseen http://blog.appelsiini.fi/. Samoin videot näkyvät toistaiseksi vain selainta käyttämällä.

– Timo

PS. Onko käytössäsi Windows Phone 8 -puhelin? Olethan jo ladannut Appelsiini Media -sovelluksen Windows Kaupasta? Sillä voit kätevästi lukea viikon vinkit ja jakaa niitä myös kavereille. Samalla saat itsellesi taskukokoisen tietopankin, josta voi nopeasti löytää avun arjen tietoteknisiin haasteisiin.

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa Aktiivikäyttäjät, Teknologiat Merkitty: , , , ,
One comment on “Windows 10:n versiointi ja päivittäminen
  1. 5.8.2016 klo 14:43 Jarkko L sanoi:

    Jos asentaa Windows 10 EnterPrise Long Term Servicing Branch (LTSB)
    kotikonttoriin siten että se on 100% irroitettu työpaikan verkosta, miten siihen saa helpoiten tietoturvapäivitykset? Windows Updaten kautta onnistuuko vai eikö?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>