Windows 10 Mobile –esiversio (10136) julkaistu

Windows 10:n julkaisu lähestyy ja niinpä Redmondissa työskennelläänkin ankarasti uuden käyttöjärjestelmän viimeistelemiseksi. Kuten aiemmin on kerrottu, uusi käyttöjärjestelmä julkaistaan 29.7.2015.

Silloin saataville tulevat Windows 10 Home- ja Pro-versiot. Enterprise- ja Mobile-versioita pitää odottaa hieman kauemmin.

Viime viikon lopulla Microsoft julkaisi Windows 10 Mobile –puhelinkäyttöjärjestelmästä uuden esiversion. Kuten aiemminkin, esiversion käyttö edellyttää Windows Insider –ohjelmaan liittymistä. Suosittelen edelleen testilaitteen käyttämistä, sillä vakaus, nopeus ja ominaisuudet eivät mielestäni ole vielä riittävällä tasolla.

Päivitys vaatii puhelimen palauttamisen 8.1-tasolle

Aiemmasta poiketen, edellisestä Windows 10 Mobile –esiversiosta (build 10080) ei voi päivittää suoraan 10136-versioon. Tämä johtuu bugista, jota ei ehditty korjaamaan tähän versioon. Jos haluaa testata uutta 10136-esiversiota, puhelin pitää ensin palauttaa WP 8.1 –tasolle ja päivittää sitten Windows 10:iin.

Itse asiassa Microsoft teki nopean kyselyn Windows Insider –käyttäjillä: odotetaanko vielä viikko bugin korjausta vai julkaistaanko heti tunnetun päivitysbugin kera. Suurin osa oli julkaisun puolesta.

Tämän esiversion voi myös jättää väliin. Microsoft on luvannut, että seuraavassa esiversiossa päivitysbugi on korjattu ja edellisestä 10080-esiversiosta voi päivittää suoraan seuraavaan esiversioon.

Päivitys on ladattavissa normaalisti valitsemalla Asetukset, Puhelimen päivitys. Tuore esiversio on saatavilla vain Fast Ring –ryhmään kuuluville testikäyttäjille ja kantaa siis versionumeroa 10136. Puhelimen asetuksissa (Settings, System, About) uusi päivitys näkyy versionumerona 10.0.12562.84.

Mitä uutta?

10136-esiversio tuo seuraavia uutuuksia ja muutoksia:

Käyttöliittymämuutoksia ja viimeistelyä

Yleisesti ottaen käyttöliittymä on viimeistellympi ja nopeampi. Selkeästi näkyvistä muutoksista mainittakoon läpinäkyvä PIN-koodin syöttöpaneeli, joka liukuu lukitusnäytön päälle eikä siis enää peitä sitä.

Fonttien, ikonien ja asettelujen osalta moni kohta on muuttunut ja kaiken kaikkiaan käyttöjärjestelmä vaikuttaa paljon valmiimmalta kuin 10080-esiversio. Uusi versio on selvästi aiempaa ripeämpi, mutta ei vielä riittävä päivittäiseen käyttöön.

Monipuolisempi varmuuskopioiden hallinta

Varmuuskopiointi on saanut lisää säädettävyyttä. Pääsivulla voi määrittää, onko asetusten ja sovellusten varmuuskopiointi käytössä:

Lisää asetuksia –valinnalla voi sitten halutessaan säätää tarkemmin toimintaa. Aiemmin oli mahdollista päättää vain on/off-tyyppisesti, otetaanko sovellukset varmuuskopioinnin piiriin. Nyt kunkin sovelluksen kohdalla voi erikseen säätää, haluaako sen varmuuskopioitavaksi.

Lisäksi voi päättää, että varmuuskopiointi tehdään joka päivä. WP 8.1 –versiossahan se tehdään muutaman päivän välein. Välillä saattaa viikkokin vierähtää edellisestä varmuuskopioinnista.

Varmuuskopioiden poistaminen pitää edelleen tehdä OneDrivessa selaimen kautta. Saa nähdä, onko näin myös lopullisessa versiossa vai saammeko hallinnan puhelimen käyttöliittymään.

Valokuvat (Photos)- ja Kamera (Camera)-sovelluksen parannuksia

Kun napautat kuukauden nimeä, saat listan kuukausista (vuosittain) ja voit nopeasti hypätä haluttuun ajankohtaan. Voit myös zoomata kuvaa kaksoisnapauttamalla sitä. Valokuvat-sovellus on nyt myös aiempaa nopeampi ja siten jo suht mukava käyttää.

Jos testipuhelimena on Lumia 640, 640XL, 930 tai 1520, kannattaa kokeilla Lumia Camera Beta –sovellusta. Kyseessä on sama sovellus kuin Windows 10 Camera, mutta Lumia-kohtaisilla lisäominaisuuksilla höystettynä.

Näytön kutistaminen ja yhden käden käyttö

Jos käytössä on 5-tuumainen tai isompi laite, sen käyttö yhdellä kädellä on jatkossa helpompaa. Kun pidät Käynnistä-painiketta (Windows-lippu) hetken aikaa pohjassa, näyttö kutistuu puolta pienemmäksi. Näin yletyt käyttämään aloitusnäytön ruutuja paremmin yhdellä kädellä.

Testikäytössäni on Lumia 1520, jossa alareunan kolme toimintopainiketta on sijoitettu keskemmälle ja siten niidenkin käyttö yhdellä kädellä on helpompaa.


Kuva: Kutistettu aloitusnäyttö yhden käden käyttöä varten

Käyttöliittymäkuvia

Tässä muutamia ruutukuvia uudesta 10136-esiversiosta:


Kuva: Excel Preview, Sparklines


Kuva: Word Preview, uusi asiakirja


Kuva: PowerPoint Preview


Kuva: Ilmoituskeskus, enemmän painikkeita ja tietoa tapahtumista

Windows Insider –testiohjelmaan liittyminen

Jos et ole vielä mukana ja haluat liittyä Windows 10 –testiohjelmaan, voit tehdä sen osoitteessa https://insider.windows.com/

Muistathan käyttää Windows Feedback –sovellusta ja antaa palautetta kehittäjille!

Kommentit tervetulleita

Oletko jo liittynyt Windows 10:n testiohjelmaan? Mitä olet mieltä uudesta käyttöliittymästä ja uusista ominaisuuksista? Jaathan kokemuksesi muiden lukijoiden kanssa artikkelin kommentointiosiossa!

Jos luet tätä Appelsiini Media –mobiilisovelluksella, niin siirrythän kommentoimaan osoitteeseen http://blog.appelsiini.fi/. Samoin videot näkyvät toistaiseksi vain selainta käyttämällä.

– Timo

PS. Onko käytössäsi Windows Phone 8 -puhelin? Olethan jo ladannut Appelsiini Media -sovelluksen Windows Kaupasta? Sillä voit kätevästi lukea viikon vinkit ja jakaa niitä myös kavereille. Samalla saat itsellesi taskukokoisen tietopankin, josta voi nopeasti löytää avun arjen tietoteknisiin haasteisiin.

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa Aktiivikäyttäjät, Teknologiat Merkitty: , , ,
2 comments on “Windows 10 Mobile –esiversio (10136) julkaistu
 1. 28.6.2015 klo 19:50 IsoTimppa sanoi:

  Kirjoittelin tuonne WPuhelimenkin keskustelufoorumille, mutta lisähän ei tee pahaa kuin selkäsaunassa, joten kannanottoni:
  Niin on, jos siltä näyttää – ja nyt näyttää jo todella hyvältä! Päivitin tuon 10149 palautetun 8.1:en, enkä törmännyt ongelmiin. (Olen asentanut ja poistanut kaikki tähänastiset molemmista käyttämistäni Lumioista – nyt asensin vain 640 LTE:n.) Muuttuneista valikoista löytyi kaikki tarpeellinen etsimällä ja se uuden Kauppa betan kautta sovelluksien uudelleenasentelukin onnistui. Pari kertaa on ’jättänyt’ SD-kortin huomioimatta, mutta avaamalla takakannen ja poistamalla kostin & palauttamalla sekin on (toivottavasti) klaarautunut. Mutta isompi harmi ilmaantui, kun jättää näytön ’täysin tunnottomaksi kosketukselle’! Ei hyvä! Ongelma ilmaantuu ilman minkään samankaitasen toimen jäljiltä, taskussa ja pöydällä olemisen jälkeen käyttöön otettaessa ja nimenomaan kun näyttö on sammutettu. Ainoa pelastus on resetointi – akku pois ja takaisin – mutta eikö nykykännykkäänkin saisi sellaista ’reset’-reikää, jonka kautta tuollaisen operaation saisi suoritettua ilman, että joutuu aina peukaloimaan suojakuoren pois? Ja kuinka tuon 625:n pakkokäynnistys tuollaisen pelastaisi, jos…
  Joka tapauksessa oikeilla jäljillä ollaan!

  PS. Tälläkään palstalla ei näy montakaan kommentoijaa, että saisi vinkkejä ilman kaikessa pään hakkaamisen estämiseksi. Näitä foorumeita on liikaakin – ajatukset hajautettuina ja pääasiassa tietenkin Suuressa Maailmassa ja Lontoon murteella. Jospa joku kokoasi kotimaiset kommentit! Jospa se olisit kaima Sinä? Kiitos!

  • Timo Läpinen
   29.6.2015 klo 18:01 Timo Läpinen sanoi:

   Kiitos kaima kommenteista ja palautteesta. 🙂 Aamulla luin mielenkiintoisen uutisen, että Windows 10 Mobilessa voi jatkossa ladata kaikki päivitykset datayhteyden yli, jos haluaa. Ei siis tarvitse enää välttämättä wlania. Luultavasti seuraavassa esiversiossa tuota voi testata.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>