Windows 10 –päivitykset alkavat huomenna

Kesälomat on nyt pidetty ja palasin eilen uusin voimin ICT:n ihmeelliseen maailmaan. Ajoitus on hyvä, sillä tällä viikolla tapahtuu. Pitkään odotettu ja viimeiset viikot viimeistelyn alla ollut Windows 10 on nyt valmis ja tulee jakoon huomenna keskiviikkona, 29.7.2015.

Windows 10 julkaistaan 190 maassa ja 111 kielellä. Suomi on maana ja kielenä luonnollisesti mukana ja siten saammekin uuden käyttöjärjestelmän ensimmäisten joukossa.

Windows 10:n julkaisu on Microsoftille huipputärkeä tapahtuma, sillä kympin myötä käyttäjien toivotaan entistä innokkaammin ja tiukemmin liittyvän Microsoftin uudistuneeseen ekosysteemiin ja sen tarjoamiin palveluihin.


Kuva: Uusi Käynnistä-valikko

Ilmainen päivitys

Päivitys on ilmainen kaikille Windows 7 SP1-, Windows 8.1- ja Windows Phone 8.1 –laitteille yhden vuoden ajan julkaisuhetkestä. Ensi vaiheessa julkaistaan Home- ja Pro-versiot; Enterprise- ja Mobile-versiot tulevat hieman myöhemmin loppukesän / syksyn aikana.

Päivitykset alkavat huomenna ja jakautuvat pidemmälle ajanjaksolle, sillä päivitettäviä laitteita on satoja miljoonia. Siten ei kannata hermostua, jos päivitys ei ole heti saatavilla.

Ensimmäiset kopiot jaetaan Windows Insider –testikäyttäjille, joita on maailmanlaajuisesti yli 5 miljoonaa. Sen jälkeen Windows 10 jaetaan muille Windows-käyttäjille.

Uuden käyttöjärjestelmän on voinut jo varata etukäteen (pieni Windows-lippu oikeassa alakulmassa), mutta se ei ole välttämätöntä Windows 10:n saamiseksi. Windows 7- ja Windows 8.1 –koneet kyllä ilmoittavat piakkoin, että päivitys kymppiin on saatavilla.

Itse päivitän Windows 10:iin jo pelkästään uudistuneen käyttöliittymän ja käyttökokemuksen vuoksi, mutta toki muitakin hyviä syitä löytyy. Seuraavassa on muutamia keskeisiä uudistuksia ja parannuksia.

Windows 7:n ja Windows 8.1:n parhaat puolet

Käyttöliittymästä voisi sanoa, että siinä yhdistyy parhaat puolet Windows 7- ja Windows 8.1 –versioista. Paljon toivottu Käynnistä-valikko on palannut, mutta myös Windows 8.1:n aloitusnäyttö Live-ruutuineen on mukana kuvioissa.

Windows 10 tunnistaa käytetyn laitetyypin ja ehdottaa sen mukaan joko PC- tai tablettitilaa. Uskon, että tämä Continuum-toiminnoksi kutsuttu ominaisuus koetaan paljon selkeämmäksi kuin aiempi, jossa käyttäjällä oli käytössä sekä perinteinen työpöytä että uusi aloitusnäyttö.

Yleisesti ottaen käyttöliittymä on nopea, responsiivinen ja aiempaa selkeämpi. Visuaalisissa asioissa on aina näkemyksiä suuntaan ja toiseen, mutta itse pidän lopputulosta varsin tyylikkäänä ja toimivana.

Uusi Käynnistä-valikko

Käynnistä-valikko on siis palannut ja samalla uudistunut. Nyt siihen voi lisätä myös Live Tile –ruutuja ja muokata niiden sijoittelua ja ulkoasua joustavasti. Ruudut voi myös kokonaan poistaa, jos niitä ei tarvitse. Sovellukset voi kiinnittää joko ruuduiksi Käynnistä-valikkoon tai perinteisesti alareunan Tehtäväpalkkiin.

Resurssienhallinta (File Manager), Asetukset ja Virta-painike löytyvät nyt selkeästi Käynnistä-valikon alareunasta. Omia tietoja voi säätää valikon yläreunasta omaa nimeä/kuvaa napauttamalla.

Toimintokeskus (Notification Center)

Toimintokeskus on uusi tulokas ja kokoaa kätevästi yhteen paikkaan eri ilmoitukset ja viestit. Tämä toiminto on ollut jo jonkin aikaa Windows Phone –puhelimissa ja on nyt siis mukana myös Windows 10:ssä. Toimintokeskuksen alareunassa on toimintopainikkeita, joilla voi nopeasti tehdä päivittäisiä toimintoja.

Windows Hello – kirjaudu kasvoilla tai iiriksellä

Windows Hello tuo uutta biometriikkaa käyttäjän tunnistamiseen ja kirjautumiseen. Aiemman sormijälkitunnistuksen lisäksi Windows tukee myös iiris-skannausta ja kasvojen tunnistusta. Huhujen mukaan iiris-skannaus olisi tulossa myös seuraavaan Lumian lippulaivamalliin, joka julkaistaneen parin kuukauden sisään.

Kuten arvata saattaa, uusi biometriikka vaatii uusia laitteita toimiakseen. Osa laitevalmistajista on jo julkistanut uusia Windows 10 –laitteita ja lisää on tulossa aivan pian.

Microsoft Edge – uusi moderni ja nopeampi selain

Windows 10:n myötä Microsoft tuo uuden selaimen, joka kantaa nimeä Microsoft Edge. Kyseessä on uusi, moderni selain, joka on paitsi huomattavasti edeltäjäänsä nopeampi, tuo mm. seuraavia uutuuksia:

  • Muistiinpanojen tekeminen suoraan nettisivulle. Sivun voi jakaa kollegalle niin, että muistiinpanot kulkevat mukana.
  • Lukutila-painiketta napauttamalla selain piilottaa tekstiä ympäröivät elementit. Näin lukeminen on helpompaa ja nopeampaa.
  • Kiinnostavat artikkelit ja muut nettisivut voi lisätä Lukulistaan (Reading List) ja lukea myöhemmin.
  • Monipuolisempi haku suoraan osoiteriviltä.
  • Hub-paneeli, jossa voi nähdä webistä kerätyt asiat: suosikit, lukulista, selaushistoria ja lataukset.
  • Microsoft Edge osaa myös keskustella Cortanan, puheohjattavan digitaaliassistentin kanssa.

Mobiililaitteissa Edge on ainoa selain, mutta PC-laitteissa on mukana myös Internet Explorer. Tämä lähinnä yhteensopivuussyistä, jotta voidaan taata monien selainpohjaisten sovellusten toimivuus.

Uudistunut Resurssienhallinta

Resurssienhallinnan käyttöliittymä on uudistunut ja samalla se on saanut uuden Quick Access –näkymän. Sen avulla voi nopeasti siirtyä usein käytettyihin kansioihin ja siten löytää nopeammin tarvittavat tiedostot.

Uudistunut Haku ja Cortana

Haku-toiminto on uudistunut ja osaa tehdä hakuja sekä paikallisesti että pilvestä. Ääniohjattava Cortana-digitaaliassistentti on erittäin mielenkiintoinen tuttavuus, joka puheella ohjaten osaa tehdä monenmoisia asioita käyttäjän puolesta. Lisäksi sillä on luonnetta ja sen kanssa voikin seurustella, jos aika käy pitkäksi.

Koska Cortanan kyvykkyys perustuu pitkälti pilven palveluihin, sitä voidaan dynaamisesti kehittää ilman, että itse laitteeseen tarvitsisi ajaa päivityksiä. Cortana on lokalisoitu kullekin kielialueelle ja maalle, joten sen saatavuus ei ole (vielä) globaali.

Microsoft ilmoitti hiljan, että loppuvuonna Cortanan saatavuus laajenee, mutta Suomi ei liene vielä mukana. Valitettavasti.

Universaalit sovellukset (Universal Apps)

Windows 10 on suunniteltu toimimaan eri kokoisilla ja –näköisillä laitteilla (kuva alla). Laitteesta (ja Windows-versiosta) riippuen ominaisuuksien kirjo ja toiminnallisuus saattavat vaihdella, mutta alustan ydin on sama. Siten sovelluskehittäjät voivat luoda yhden sovelluksen, joka on asennettavissa useille Windows-laitteille.

Tähän liittyen aiemmin erilliset Windows Kaupat ovat nyt yhdistyneet, jolloin sovellusten käyttäjille tilanne on selkeämpi ja helpompi: käytössä on yksi ja sama Windows Kauppa, josta löytyvät kaikki (universaalit) Windows 10 –sovellukset.

Automaattiset päivitykset

Windows 10:n kuluttajaversiot ovat aina ajan tasalla, sillä päivitykset ladataan ja asennetaan automaattisesti Windows Update –palvelun kautta. Yritykset voivat luonnollisesti itse säätää eri tavoin, miten usein ja mihin koneisiin päivityksiä asennetaan. Tarvittaessa liiketoimintakriittiset koneet voidaan rajata kokonaan päivitysten ulkopuolelle siten, että niihin asennetaan vain kriittiset tietoturvapäivitykset.

Windows siirtyy palvelumalliin (Windows as a Service)

Windows 10:n myötä siirrytään palvelumalliin, jossa Windows päivittyy ajan myötä tasaiseen tahtiin. Jatkossa ei siis enää nähdä Windows 11- tai 12-versioita, saati yritysten isoja päivitysprojekteja.

Säännöllisesti jaettavissa päivityksissä jaetaan paitsi tietoturvapäivitykset ja ajurit, myös uudet ja muuttuneet ominaisuudet. Vielä ei ole tarkempaa tietoa, miten usein päivityksiä jaetaan.

Veikkaan, että pienempiä päivityksiä tullaan näkemään kuukauden, kahden välein. Huhujen mukaan isompia päivityksiä olisi luvassa puolivuosittain, ensimmäinen loppuvuonna ja seuraava ensi keväänä.

Kuten edellä totesin, kuluttajille päivitykset tulevat automaattisesti, mutta yritykset voivat eri tavoin säätää koneiden päivityssykliä.

Windows 10 – kysymyksiä ja vastauksia

Onko sinulla kysymyksiä Windows 10:iin liittyen? Kannattaa tutustua Microsoftin Kysymyksiä ja vastauksia –sivuun, jossa moniin keskeisiin kysymyksiin löytyy selkeät vastaukset. Lisäksi kaikki kommentit ja kysymykset ovat taas tervetulleita – jätäthän kommenttisi artikkelin kommentointiosioon.

Jos luet tätä Appelsiini Media –mobiilisovelluksella, niin siirrythän kommentoimaan osoitteeseen http://blog.appelsiini.fi/. Samoin videot näkyvät toistaiseksi vain selainta käyttämällä.

– Timo

PS. Onko käytössäsi Windows Phone 8 -puhelin? Olethan jo ladannut Appelsiini Media -sovelluksen Windows Kaupasta? Sillä voit kätevästi lukea viikon vinkit ja jakaa niitä myös kavereille. Samalla saat itsellesi taskukokoisen tietopankin, josta voi nopeasti löytää avun arjen tietoteknisiin haasteisiin.

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa Teknologiat Merkitty: , , ,

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>