Windows 10: ota upeita näyttökuvia

Kun puhutaan näyttökuvien ottamisesta, Print Screen -näppäin on monelle tuttu. Mutta entä muut näppäinyhdistelmät, joilla voi kätevästi kaapata talteen aktiivisen ikkunan tai valitun osan ruudusta?

Jos käytössäsi on Windows 10 ja tarvitset näyttökuvia eri tilanteista, kannattaa jatkaa lukemista. Käyn seuraavassa läpi tekniikat, joilla saat otettua upeita näyttökuvia.

Koko ruutu (Leikepöydälle)

Näppäinyhdistelmä: PrtScn

Luultavasti suosituin tapa napata näyttökuva on painaa PrtScn-näppäintä. Tuolloin Windows ottaa koko ruudusta näyttökuvan ja tallentaa sen Leikepöydälle. Sieltä se on edelleen liitettävissä (Ctrl+V) johonkin sovellukseen.

Huomaa, että näyttökuva säilyy Leikepöydällä vain siihen saakka, kunnes kopioidaan jotain muuta. Uusi kopioitava sisältö korvaa aina edellisen Leikepöydällä.

Koko ruutu (automaattitallennus Näyttökuvat-kansioon)

Näppäinyhdistelmä: Win + PrtScn

Tämä on edellistä kätevämpi, jos on tarve ottaa useita näyttökuvia peräjälkeen. Win+PrtScn ottaa koko ruudusta näyttökuvan, mutta tallentaa sen Leikepöydän lisäksi myös kuvatiedostoksi. Tiedoston sijainti on Kuvat\Näyttökuvat ja nimeksi tulee”Näyttökuva (1).png”, numeron kasvaessa uusien näyttökuvien osalta. Itse käytän tätä koko ajan mm. artikkelien kuvituksessa.

Huomaa, että voit helposti paitsi liittää kuvan Office-sovellukseen, myös rajata sitä siellä Rajaa-työkalulla (Kuvatyökalut, Muotoile, Rajaa).

Aktiivinen ikkuna

Näppäinyhdistelmä: Alt + PrtScn

Kun haluat poimia vain aktiivisen ikkunan talteen (Leikepöydälle), paina Alt+PrtScn. Siirry sen jälkeen haluttuun sovellukseen (esim. Word) ja valitse Liitä (Ctrl+V).

Ota näyttökuva ja avaa Jaa-ikkuna

Näppäinyhdistelmä: Win + H

Veikkaan, että tämä on monelle uusi juttu (kuten myös allekirjoittaneelle). Kun painat Win+H, Windows ottaa näyttökuvan koko ruudusta ja avaa samalla Jaa-ikkunan. Näin voit nopeasti napata ruutukuvan ja jakaa sen jollekin sovellukselle tai vaikka lähettää kaverille sähköpostilla.

Kuvakaappaustyökalu (Snipping Tool)

Jos kirjoitat Haku-kenttään (Käynnistä-painikkeen oikealla puolella) kuva, Windows tarjoaa Kuvakaappaustyökalu-sovellusta:

Tuo työkalu on ollut saatavilla todella pitkään ja on edelleen mainio apulainen erilaisten näyttökuvien ottamisessa. Uusi-painikkeen valikosta voit valita seuraavasti:

 • Vapaamuotoinen leike
 • Suorakulmion muotoinen leike
 • Ikkunaleike
 • Kokonäyttöleike

Kun olet tehnyt kuvakaappauksen, kuva tallentuu Leikepöydälle ja voit liittää sen haluttuun sovellukseen. Vaihtoehtoisesti voit napauttaa levykkeen kuvaa ja tallentaa kuvakaappauksen tiedostoksi.

Windows 10 –version Kuvakaappaustyökalussa on uutta Viive-painike/lista, jolla voit viivästää kuvakaappauksen ottamista.

Muita sovelluksia

Edellä mainitut tulevat kaikki Windows 10:n mukana, mutta sitten on olemassa koko joukko kolmannen osapuolen sovelluksia. Tässä muutamia esimerkkejä:

Kommentit tervetulleita

Kaikki kommentit ovat taas tervetulleita. Jos luet tätä Appelsiini Media –mobiilisovelluksella, niin siirrythän kommentoimaan osoitteeseen http://blog.appelsiini.fi/. Samoin videot näkyvät toistaiseksi vain selainta käyttämällä.

– Timo

PS. Onko käytössäsi Windows Phone 8 -puhelin? Olethan jo ladannut Appelsiini Media -sovelluksen Windows Kaupasta? Sillä voit kätevästi lukea viikon vinkit ja jakaa niitä myös kavereille. Samalla saat itsellesi taskukokoisen tietopankin, josta voi nopeasti löytää avun arjen tietoteknisiin haasteisiin.

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa Aktiivikäyttäjät, Viikon Vinkki, Vinkit Merkitty: , , , ,
9 comments on “Windows 10: ota upeita näyttökuvia
 1. 8.3.2016 klo 13:49 Sippo Ryynänen sanoi:

  Hei.

  Kiitos vinkeistä. Hyviä mahdollisuuksia tarjolla. Niistä ei vain tiedä. Omasta läppäristä en löydä Win-näppäintä. Kuinka puutteen voi korvata?

  • 17.11.2016 klo 0:36 Simo sanoi:

   http://kuvakaappaus.com/windows
   Kyllä se leikkaustyökalu taitaa olla paras keino. Siihen ei Win-näppäintä tarvita. Ja saat kuvan tallennettua suoraan työpöydälle.

 2. Timo Läpinen
  8.3.2016 klo 14:31 Timo Läpinen sanoi:

  Moi Sippo,
  Jos käytössäsi on Windows-kannettava, siinä pitäisi kyllä olla Windows-näppäin. Näppäimessä on Windows-lipun kuva ja se löytyy yleensä näppäimistön vasemmasta alakulmasta.

 3. 19.4.2016 klo 17:23 Jari sanoi:

  Minulta lakkasi tämän viikkoisen (16/2016) uuden win10 päivityksen aikana pöytä PC:stä ”Print Screen” toimimasta.
  Heti alussa, syksyllä, Win10 mukana on hävinnyt myös CD/DVD-asema toiminta.
  Loistava Windows! -kele.
  Ai niin, saisikohan näihin jostain apua?

  • Timo Läpinen
   20.4.2016 klo 12:55 Timo Läpinen sanoi:

   Moi Jari,
   Windows 10:ssä ei tosiaan ole Windows Media Centeriä ja siten DVD-levyjä ei voi soittaa ilman erillistä sovellusta. CD-levyjä sen sijaan voi soittaa Media Playerillä. Jos päivitit Windows 7- tai Windows 8.1 -koneen Windows 10:iin, koneeltasi pitäisi löytyä Windows DVD Player -sovellus.

   Toinen, monipuolisempi vaihtoehto on ilmainen VLC Video Player, josta löytyy sekä perinteinen että moderni (ladattavissa Windows Kaupasta) sovellusversio. Itse suosittelen perinteistä versiota:
   http://www.videolan.org/vlc/download-windows.html

   • Timo Läpinen
    20.4.2016 klo 13:17 Timo Läpinen sanoi:

    Moi Jari,
    Olethan käynnistänyt koneen uudelleen, ja Print Screen ei edelleenkään toimi? Toimiiko Win+Print Screen, joka ottaa ruutukuvan ja tallentaa sen \Pictures\Screenshots -kansioon? Jos kumpikaan näistä ei pelaa, niin koneelta pitäisi löytyä myös Kuvakaappaustyökalu (Snipping Tool), jolla voit ottaa kaappauksen koko ruudusta, aktiivisesta ikkunasta tai valitusta alueesta:
    http://windows.microsoft.com/fi-fi/windows-10/open-snipping-tool-and-take-a-screenshot

    • 22.4.2016 klo 13:11 Jari sanoi:

     Häiriö ohi!
     Uudelleenkäynnistys pari kertaa(!) toimi! Eli toisen käynnistyksen jlk taas toimi. Toimimattomuus aiheutti jo tykytystä.

     • Timo Läpinen
      25.4.2016 klo 10:18 Timo Läpinen sanoi:

      Moi,
      Hyvä kuulla, että uudelleenkäynnistys auttoi.

   • 22.4.2016 klo 13:18 Jari sanoi:

    Huoh! En tiedä mikä nyt mättää.
    VLC ei kyennyt avaamaan MRL-sijaintia ”dvd:///C:/Program%20Files/VideoLAN/VLC/”.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>