Windows 10: kirjaudu sormenjäljellä tai PIN-koodilla

Windows 10 tarjoaa kirjautumiseen useita vaihtoehtoja. Perinteinen käyttäjätunnus + salasana on toki edelleen mukana, mutta muillakin tavoin voi kirjautua turvallisesti. Ja ennen kaikkea nopeammin ja kätevämmin. Tässä artikkelissa kerron, miten voit kirjautua sormenjälkitunnistinta tai PIN-koodia käyttäen.

Täysin uutta (ja aika viileääkin) on se, että Windows 10:iin voi kirjautua myös silmän iiriksellä ja kasvoilla. Microsoft tuo Windows 10:ssä uuden Windows Hello –nimisen biometrisen autentikointitavan (iiris, kasvot, sormenjälki), joka korvaa perinteiset salasanat.

Nämä uudet tunnistamisen tavat vaativat kuitenkin uusia laitteita, joita on vasta tulossa markkinoille. Palaan iiriksen ja kasvojen tunnistukseen, kun saan uuden laitteen alle ja vähän testikokemuksia.


Kuva: Microsoft

PIN-koodin käyttöönotto

 1. Avaa Käynnistä-valikko ja valitse Asetukset.
 2. Valitse Tilit ja edelleen Kirjautumisasetukset.
 3. PIN-koodi –otsikon alla, napauta Lisää-painiketta.
 4. Vahvista käyttäjätunnuksen salasana ennen PIN-koodin määrittämistä.
 5. Luo PIN-koodi.
 6. Kun olet antanut PIN-koodin (kahteen kertaan), homma on selvä. Voit seuraavalla kerralla kirjautua koneellesi PIN-koodia käyttäen. Tältä tilanne näyttää asetuksissa:

Sormenjälkitunnistuksen käyttöönotto

Windows 10 tukee suoraan sormenjälkitunnistusta ja siten sen käyttöönotto on aiempaa helpompaa. Jos laitteessasi on sormenjälkilukija, voit ottaa sen käyttöön seuraavasti:

 1. Avaa Käynnistä-valikko ja valitse Asetukset.
 2. Valitse Tilit ja edelleen Kirjautumisasetukset.
 3. Windows Hello- ja Sormenjälki-kohdan alla, napauta Määritä-painiketta.
 4. Tervetuloa-ikkuna avautuu. Napauta Aloita käyttö –painiketta.
 5. Anna PIN-koodi. Huomaa, että PIN-koodi on määritettävä ennen sormenjälkitunnistuksen käyttöönottoa.
 6. Skannaa sormi ohjeiden mukaan ja paina lopuksi Sulje.

Sormenjälkitunnistus on nyt valmiina käyttöön. Kun seuraavaksi kirjaudut koneelle, voit valita kirjautumistavaksi sormenjäljen.

Tai jos ihan tarkkoja ollaan, niin sormenjäljen käyttö ei vaadi edes kirjautumistavan valitsemista / vaihtamista. Riittää kun käytät sormea lukijassa. Windows huomaa tämän ja kirjaa sinut sisään. Erittäin kätevää ja nopeaa.

Sormenjäljen ja PIN-koodin käyttö kirjautumisessa

Kun olet kirjautumassa, Windows 10 ehdottaa tapaa, jota olet viimeksi käyttänyt. Eli jos viimeksi kirjauduit salasanan syöttämällä, niin samaa tapaa ehdotetaan myös seuraavalla kirjautumiskerralla.

Jos olet ottanut käyttöön uusia tapoja kirjautua (kuten sormenjälki tai PIN-koodi), voit vaihtaa kirjautumistapaa napauttamalla Sign-In options –linkkiä (kuva alla). Eri vaihtoehdot tulevat näkyviin ja painiketta napauttamalla pääset kirjautumaan esim. PIN-koodia käyttäen.

Kun PIN-koodi on syötetty oikein tai sormenjälki tunnistettu, Windows tervehtii käyttäjää iloisesti:

Entä tietoturva?

On selvää, että Microsoft ei tuo uusia ominaisuuksia käyttöjärjestelmään kevein perustein – etenkään tietoturvaan oleellisesti liittyviä. Tässä Windows-tiimin blogiartikkeli, jossa on avattu Windows Hello –teknologian taustoja, toteutusta ja tietoturvaa.

Kommentit tervetulleita

Käytätkö uusia tapoja kirjautua koneelle? Mitä mieltä olet biometrisesta tunnistautumisesta?

Jos luet tätä Appelsiini Media –mobiilisovelluksella, niin siirrythän kommentoimaan osoitteeseen http://blog.appelsiini.fi/. Samoin videot näkyvät toistaiseksi vain selainta käyttämällä.

– Timo

PS. Onko käytössäsi Windows Phone 8 -puhelin? Olethan jo ladannut Appelsiini Media -sovelluksen Windows Kaupasta? Sillä voit kätevästi lukea viikon vinkit ja jakaa niitä myös kavereille. Samalla saat itsellesi taskukokoisen tietopankin, josta voi nopeasti löytää avun arjen tietoteknisiin haasteisiin.

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa Aktiivikäyttäjät, Viikon Vinkki, Vinkit Merkitty: , , , ,

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>