Windows 10: miksi Cortana ei puhu minulle?

Yksi Windows 10:n mielenkiintoisimmista uutuuksista on Cortana; tuo henkilökohtainen, puhetta ja paikallisia oloja ymmärtävä assistentti. Cortana esiteltiin jo vuosi sitten Windows Phone –puhelimille ja nyt Microsoft on tuonut sen myös Windows 10 –käyttöjärjestelmään ja PC-laitteille.

Cortana on uuden polven, luontaista puhetyyliä ymmärtävä assistentti. Se saa voimansa Bing- ja muista pilven palveluista, joita voidaan päivittää taustalla. Näin Cortanan osaaminen ja palvelukyky kehittyy jatkuvasti ilman, että itse sovellusta tai käyttöjärjestelmää tarvitsee päivittää.

Cortanaa voi siis ohjata puhekieltä käyttäen ja se osaa monia asioita (esim. kalenterin hallinta, muistutukset, muistiinpanot, soittaminen, sähköpostin lähetys, nettihaut, säätila, erilaiset tulokset ja uutiset). Ja mikä mielenkiintoista, Cortanalla on luonnetta ja se vaihtelee maittain ja kulttuureittain.

Cortana oppii koko ajan käyttäjän tapoja, kiinnostuksen kohteita ja aktiviteetteja. Kun tähän yhdistetään Cortanan arkkitehtuuri ja pilven päivittyvät palvelut, on mielenkiintoista nähdä, millainen Cortana-assistentti meillä on vaikkapa vuoden 2016 loppuun mennessä.

Windows 10 julkaistiin maailmanlaajuisesti 29.7.2015, mutta Cortana ei kuitenkaan ole kaikkien käytettävissä… Eikä varsinkaan Suomessa. Miksi näin?

Cortanan saatavuus tällä hetkellä

Ennen taustoihin ja filosofiaan menemistä, näissä maissa Cortana on tällä hetkellä saatavilla ja toiminnassa Windows 10 -käyttäjille:

 • Yhdysvallat
 • Iso-Britannia
 • Kiina
 • Ranska
 • Italia
 • Saksa
 • Espanja

Windows Insider –ohjelman kautta Cortanan esiversio tulee saataville lähiaikoina näissä maissa:

 • Japani
 • Australia
 • Kanada (englannin kieli)
 • Intia (englannin kieli)

Lisäksi Cortana laajenee Windows Insider –ohjelman kautta loppuvuodesta vielä seuraaviin maihin:

 • Brasilia
 • Meksiko
 • Kanada (ranskan kieli)

Nähtäväksi jää, mihin kaikkiin maihin ja kielialueille Cortana aikanaan tuodaan. Microsoft on tähän mennessä julkistanut uusia maita sitä mukaa kun ne ovat Cortanalle valmistumassa. Suomi ei ole mukana tämän vuoden suunnitelmissa, mutta ehkä ensi vuonna…

Cortanan luominen eri maihin ja kielialueille

Jos Cortana olisi vain puheohjattu hakutoiminto, se olisi voitu jo julkaista kaikkialla. Mutta sitä se ei ole. Sen sijaan Cortana on tiukasti integroitu kunkin maan kulttuuriin, kieleen ja oloihin. Cortana-tiimi haluaa luoda avustajan, joka tuntuu tutulta, tuntee paikalliset olot ja palvelee paikallisella kielellä.

Ja kuten arvata saattaa, Cortanan sovittaminen eri kielille ja alueille ottaa aikansa. Tutkiessaan eri maita ja kulttuureja, Cortana-tiimi on havainnut merkittäviä eroja siinä, miltä Cortanan toivotaan näyttävän, kuulostavan ja miten sen tulisi reagoida eri tilanteisiin, ohjeisiin ja kysymyksiin.

Katso tästä linkistä esitys, jossa Microsoftin Marcus Ash ja Susan Hendrich (Lead Cortana engineers) kertovat Cortanan tavoitteista ja haasteista, kieli- kulttuuri ja maakohtaisista tutkimuksista ja sekä Cortanan saapumisesta uusille markkina-alueille.

Kommentit tervetulleita

Mitä pidät ajatuksesta, että puhelinta, tablettia tai PC:tä ohjataan puheella? Oletko kenties jo testannut Cortanaa Windows Phone –puhelimella (käyttäen UK-/US-asetuksia)?

Jos luet tätä Appelsiini Media –mobiilisovelluksella, niin siirrythän kommentoimaan osoitteeseen http://blog.appelsiini.fi/. Samoin videot näkyvät toistaiseksi vain selainta käyttämällä.

– Timo

PS. Onko käytössäsi Windows Phone 8 -puhelin? Olethan jo ladannut Appelsiini Media -sovelluksen Windows Kaupasta? Sillä voit kätevästi lukea viikon vinkit ja jakaa niitä myös kavereille. Samalla saat itsellesi taskukokoisen tietopankin, josta voi nopeasti löytää avun arjen tietoteknisiin haasteisiin.

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa Aktiivikäyttäjät, Teknologiat Merkitty: , , ,

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>