Etämittaus on vasta alkua

Hyvät keksinnöt ovat sellaisia kuin iPhone. Tai digikamera. Ennen sen olemassaoloa et osannut edes kaivata sellaista. Kerran kokeiltuasi ihmettelet, miten olet voinut pärjätä ilman.

Lääketiede ja terveydenhoito ovat täynnä tällaisia keksintöjä, onhan sairauksien hoito mullistunut aivan valtavasti vuosikymmenestä toiseen. Leikkaustekniikat ja -teknologiat ovat kehittyneet, ja monia leikkauksia voidaan nyt tehdä tähystämällä, kun ennen tarvittiin avoleikkaus. Sairaalassaoloajat ovat lyhentyneet.

Digitaalisuus tuo taas ison muutoksen alalle. Eikä pelkästään sairaalan tai terveyskeskuksen seinien sisällä, vaan potilaan arkeen kotona. Otetaan esimerkiksi vaikkapa astman diagnosointi. Osana sitä potilas tekee – jos muistaa – puhallustestin kotona aamuin illoin parin viikon ajan ja kirjaa tulokset – jos muistaa – paperille. Näin siis perinteisessä mallissa.

Kun prosessin höystää digitaalisuudella, voi paperin ja kynän unohtaa. Puhalluslaite ja puhelin riittävät. Puhelimen sovellus muistuttaa, kun on mittauksen aika, ja tulokset välittyvät sen kautta reaaliaikaisesti hoitohenkilöstölle. Eikö kuulostakin nykyaikaiselta?

Kyseessä on etämittaus. Astman lisäksi etämittauksella voidaan seurata verenpainetta ja verensokeriarvoja. Useampi sairaanhoitopiiri Suomessa on parhaillaan kokeilemassa tai aloittamassa etämittausta. Suurimmalla todennäköisyydellä saat etämittarin käyttöösi, jos asut Hämeenlinnassa. Siellä on menossa Suomen suurin etämittauskokeilu.

Etämittaus on hyvä keksintö. Vähän niin kuin älypuhelin. Kun siihen tottuu, niin paluu vanhaan tuntuu hankalalta, jopa mahdottomalta. Paitsi että potilaan rooli helpottuu, myös hoitohenkilöstö hyötyy. Tulokset ovat luotettavampia ja heti saatavilla, diagnoosin teko nopeutuu ja oikeanlainen lääkitys löydetään nopeammin. Työaikaa ei enää kulu tulosten manuaaliseen naputteluun tietojärjestelmiin.

Tämä kaikki vaatii toki muutoksia myös toimintatapoihin. Vanhoista rutiineista osa jää pois ja uusia tulee tilalle. Ennen – tai siis nykymallissa – testitulokset voi tarkistaa vasta, kun potilas palaa täytetyn lomakkeen kanssa vastaanotolle. Uudessa mallissa hoitaja tai lääkäri tarkistaa jo parin ensimmäisen päivän jälkeen, että potilas suorittaa mittaukset oikein, tarvittaessa opastaa potilasta uudelleen eikä seurantajakso mene hukkaan vääränlaisen mittauksen takia.

Kaikesta mullistavuudestaan huolimatta etämittaus on vasta alkua. Etälääkäripalvelut ovat tulossa – eli voit tavata lääkärin videoyhteydellä kotoasi käsin. Terveystietoa keräävien sensorien määrä kasvaa, ja niinpä hoitohenkilöstöllä on lähitulevaisuudessa käytössään lähes kaikki tarvittavat tiedot potilaasta jo ennen kuin tämä astuu sisään vastaanottohuoneeseen.

Näenkin mielessäni tulevaisuuden lääkärikäynnin. Ennen kuin lääkäri kutsuu minut sisään, hänen eteensä projisoituu 3D-kuva ihmiskehosta. Vieressä hehkuu tuore valokuva kasvoistani, joten lääkäri voi palautella sen avulla mieliin, kenet on tapaamassa. 3D-kuvassa näkyy kehosensorieni välittämää tietoa terveydentilastani. Olkapää hehkuu punaisena paljastaen lääkärille saman tien, että siinä vaivani tänään on.

Kun astun huoneeseen ja istahdan lääkäriä vastapäätä, hän katselee minua älylasiensa läpi. Ehkä hän katselee terveyshistoriaani, laboratoriotuloksiani tai hakee vastausta johonkin kysymykseen. Vahvistan sensorien antaman tiedon oikeaksi ja vastailen henkistä hyvinvointiani koskeviin kysymyksiin. Niitä eivät sentään sensorit vielä täydellisen luotettavasti mittaa.

Etämittauksella se alkaa. Terveydenhuollon uusi aikakausi.

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa Trendit ja innovaatiot Merkitty: , , , ,

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>