Windows 10: näin estät ajuripäivitykset tilapäisesti

Windows 10:n päivitysmalli muuttui siten, että nyt päivitykset tapahtuvat automaattisesti. Kuluttajille – jotka tyypillisesti käyttävät Windows 10 Home –versiota – tämä on mielestäni hyvä asia, sillä siten käyttöjärjestelmässä on aina viimeisimmät tietoturvapäivitykset ja ominaisuudet.

Koska Windows Updaten kautta tulevat myös ajuripäivitykset, on mahdollista, että automaattisesti asentuva uusi ajuri on virheellinen ja aiheuttaa ongelmia. Näin on käynyt hiljattain erääseen näytönohjaimeen liittyen ja siksi jotkut käyttäjät ovatkin toivoneet mahdollisuutta ajuripäivitysten hallitsemiseen.

Windows 10 Pro-, Enterprise- ja Education-versioissa päivitykset voi estää Lykkää päivityksiä (Defer upgrades) –valinnalla ja siten niiden kohdalla tätä työkalua ei tarvita (Asetukset, Päivittäminen ja suojaus, Lisäasetukset):

Ja toki yritykset voivat muutenkin joustavammin hallita päivityksiä Windows Update for Business- ja WSUS-työkalujen avulla.

Jos haluat valita, mitkä päivitykset asennetaan ja mitkä ei, Home-versiota ei tarvitse päivittää Pro-versioon. Microsoft on julkaissut työkalun, jota käyttämällä voit tilapäisesti estää ajuripäivitykset. Esittelen seuraavassa työkalun lataamisen, asennuksen ja käytön.

Ajuripäivitysten estäminen tilapäisesti

 1. Lataa ja avaa Show or hide updates –työkalu. Sovellus antaa valita, mitkä päivitykset asennetaan automaattisesti.
 2. Paina Next.
 3. Valitse Hide updates.
 4. Jos päivityksiä on saatavilla, valitse päivitykset, joita et halua asentaa.
 5. Paina Next.

Sulje työkalu ja tarkista saatavilla olevat päivitykset (Käynnistä-valikko, Asetukset, Päivittäminen ja suojaus, Windows Update, Tarkista päivitykset). Windows ei näe piilotettuja päivityksiä eikä siten asenna niitä.

Jos haluat piilotetut päivitykset taas näkyviin ja asennettavaksi, avaa työkalu uudelleen ja valitse Show hidden updates.

Viallisten ajureiden jakelu Windows Updaten kautta on aika harvinaista, mutta välillä sitä tapahtuu. Tosin valmistajat pyrkivät silloin reagoimaan nopeasti ja parhaimmillaan tilanne on korjattu päivän parin sisään.

On mielenkiintoista nähdä, mitä päivityksille ja niiden automaattisuudelle / valittavuudelle jatkossa tapahtuu. Syksyn aikana Windows 10:iin on odotettavissa isompi päivitys, jossa tähän saatetaan ottaa kantaa.

Olisi hyvä, jos laitteiden ajuripäivityksiä voisi joustavammin hallita suoraan käyttöjärjestelmän asetuksista.

Kommentit tervetulleita

Onko sinulla ollut ongelmia ajuripäivitysten kanssa? Jos, niin mihin laitteeseen ja ajuriin liittyen? Mitä mieltä olet siitä, että kuluttajien Windows 10 Home –versio päivittyy nyt automaattisesti?

Jos luet tätä Appelsiini Media –mobiilisovelluksella, niin siirrythän kommentoimaan osoitteeseen http://blog.appelsiini.fi/. Samoin videot näkyvät toistaiseksi vain selainta käyttämällä.

– Timo

PS. Onko käytössäsi Windows Phone 8 -puhelin? Olethan jo ladannut Appelsiini Media -sovelluksen Windows Kaupasta? Sillä voit kätevästi lukea viikon vinkit ja jakaa niitä myös kavereille. Samalla saat itsellesi taskukokoisen tietopankin, josta voi nopeasti löytää avun arjen tietoteknisiin haasteisiin.

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa Aktiivikäyttäjät, Viikon Vinkki, Vinkit Merkitty: , , , ,
5 comments on “Windows 10: näin estät ajuripäivitykset tilapäisesti
 1. 3.2.2016 klo 18:04 Arvo Hietikko sanoi:

  Hei Timo!
  Tämä ohje on tosi hyvä, käyttökelpoinen ja toimiva.
  Kiitollisin terveisin,
  Arvo Hietikko

 2. 3.2.2016 klo 20:24 Arvo Hietikko sanoi:

  Hei Timo!

  Edellisestä kommentistani puuttui vähän asiaa, kas tässä lisää.

  Windows Update alkoi tarjota ajuripäivitystä HP LaserJet CP1025 printteriin.
  Päivitys epäonnistui virhekoodilla 0x80240017, mutta Update ei luopunut, vaan
  tarjosi päivitystä loputtomiin ja aina epäonnistuen. Olin hakenut HP:n sivuilta
  viimeisimmän ajuripäivityksen.
  Hyvähän se on, että päivitykset tulevat automaattisesti, pitääkin tulla, mutta kyllä se
  tällaisissa virhetapauksissa on kohtuutonta, ellei niihin pysty mitenkään vaikuttamaan
  täällä vastaanottopäässä. On ollut melko työlästä hakea ratkaisua netistä.

  Terveisin Arvo Hietikko

 3. Timo Läpinen
  4.2.2016 klo 11:14 Timo Läpinen sanoi:

  Hei Arvo,

  Kiitos palautteesta. Kiva kuulla, että ohje on toimiva ja hyödyllinen. Hyvää kevään jatkoa!

  T. Timo

 4. 24.8.2016 klo 15:19 Henri Kilpinen sanoi:

  Mikäpä neuvoksi? Vaimon Lumia 650 päivitti itsekseen Windows 10 käyttöjärjestelmän yön aikana. Puhelin meni melkolailla sekaisin ja mm nettiyhteys katosi. Puhelimessa ei toimi enää asetusnäppäimet joten yhteyden palauttaminen on mahdotonta! Onko tehdasasetusten palauttaminen ainoa keino saada puhelin toimimaan?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>