10 syytä päivittää Windows 10:iin

Windows 10 julkaistiin heinäkuun lopussa ja on ollut saatavilla nyt siis neljä viikkoa. Vastaanotto on ollut hyvä – vai pitäisikö sanoa erittäin hyvä – sillä Microsoft ilmoitti pari päivää sitten asennusten määrän ylittäneen jo 75 miljoonaa. Päivää kohden tuo tekee yli 2,6 miljoonaa asennusta.

Microsoftin Yusuf Mehdi (Corporate Vice President of Marketing for Windows and Devices), kertoi Windows 10:n alkutaipaleesta Twitter-tilillään mm. seuraavaa:

 • Yli 75 miljoonassa laitteessa pyörii Windows 10. Ja luku kasvaa joka päivä.
 • Windows 10 on käytössä 192 maassa – siis lähes kaikkialla.
 • Lähes 90 000 erilaista PC- tai tablettimallia on päivitetty Windows 10:iin.
 • Jopa vuonna 2007 valmistettuja laitteita on päivitetty Windows 10:iin.
 • Windows 10:n Kaupasta on ladattu 6 kertaa enemmän sovelluksia per laite, verrattuna Windows 8 –versioon.

Tässä linkki Windows-tiimin blogiartikkeliin ja Yusuf Mehdin nostoihin.

Miksi päivittää Windows 10:iin?

Windows 10 on saanut lentävän lähdön, mutta mitkä tekijät ovat sen takana? Mitä uutta ja mielenkiintoista Windows 10 tarjoaa eri käyttäjäryhmille?

Isoja ja pieniä asioita on paljon, joista olen poiminut oman Top Ten –listani. Tässä on 10 hyvää syytä päivittää Windows 10:iin:

1. Windows 10 on ilmainen

Windows 10 –päivitys on ilmainen Windows 7 SP1- ja Windows 8.1 –laitteille. Lisäksi Windows Phone –puhelimet saavat päivityksen ilmaiseksi. Näillä näkymin Windows 10:n koko elinkaari on ilmainen.

2. Käynnistä-valikko on palannut

Käynnistä-valikko on tullut takaisin ja Aloitusnäyttö (Start Screen) sellaisenaan poistunut. Käynnistä-valikkoon voi nyt lisätä Live Tile –ruutuja, jotka näyttävät sovelluksista reaaliaikaista sisältöä. Kuten koko käyttöjärjestelmä, Käynnistä-valikko on moderni, selkeä ja muokattavissa.

Tässä aiemmin julkaisemani artikkeli uudistuneesta Käynnistä-valikosta.

3. Continuum – laitteen automaattinen tunnistus

Windows 10 tunnistaa käytetyn laitetyypin ja ehdottaa sen mukaan joko PC- tai tablettitilaa. Uskon, että tämä Continuum-toiminnoksi kutsuttu ominaisuus koetaan paljon selkeämmäksi kuin aiempi, jossa käyttäjällä oli käytössä sekä perinteinen työpöytä että uusi aloitusnäyttö.

4. Windows Hello – kirjaudu kasvoilla, iiriksellä tai sormenjäljellä

Windows Hello tuo uutta biometriikkaa käyttäjän tunnistamiseen ja kirjautumiseen. Aiemman sormijälkitunnistuksen lisäksi Windows tukee myös iiriksen skannausta ja kasvojen tunnistusta. Iiris-skannaus on tiettävästi tulossa myös seuraavaan Lumian lippulaivamalliin (Lumia 950 / Lumia 950 XL), joka julkaistaneen parin kuukauden sisään.

Uusi biometrinen tunnistautuminen vaatii uusia laitteita, joita on tulossa paraikaa markkinoille.


Kuva: Microsoft

5. Microsoft Edge – uusi selain

Microsoft Edge on Windows 10:n uusi selain. Se on moderni, nopea ja tukee uusimpia web-standardeja. Samalla se tuo uusia ominaisuuksia kuten:

 • Muistiinpanojen tekeminen suoraan nettisivulle ja sivun jakaminen.
 • Uusi Lukutila, jossa lukeminen on helpompaa ja nopeampaa.
 • Lukulista (Reading List), johon voi lisätä kiinnostavat artikkelit ja muut nettisivut.
 • Monipuolisempi haku suoraan osoiteriviltä.
 • Hub-paneeli, jossa voi nähdä webistä kerätyt asiat: suosikit, lukulista, selaushistoria ja lataukset.
 • Cortana-avustaja, joka toivottavasti tulee myöhemmin myös Suomeen.

Yhteensopivuussyistä Internet Explorer 11 on edelleen mukana ja siten esim. yritysten web-sovellukset ja vastaavat voidaan tarvittaessa ohjata avautumaan sille.

6. Toimintokeskus (Action Center)

Windows 10 on saanut Windows Phone –puhelimista tutun Toimintokeskuksen (Action Center), johon käyttöjärjestelmä kerää käsittelemättömät ilmoitukset ja viestit. Näin voit kätevästi myöhemmin katsoa yhdestä paneelista, mitä viestejä ja ilmoituksia on lukematta / käsittelemättä.

Ilmoitusten lisäksi paneelissa on joukko pikapainikkeita, joilla voi nopeasti tehdä halutun toiminnon tai muuttaa asetuksia. Neljän ylimmän painikkeen toiminnon voi itse valita.

7. Ikkunoidut sovellukset

Toisin kuin Windows 8:ssa, Windows 10:n kaikki sovellukset ovat ikkunoituja. Sekä vanhat että uudet. Näin sovellusten hallinta ja järjestely työpöydällä on helpompaa ja selkeämpää.

8. Snap Assist

Windows 7 esitteli aikoinaan tekniikan, jossa ikkunan voi vetää reunaan ja se asettuu puolen ruudun kokoiseksi. Näin kaksi ikkunaa oli mahdollista sijoittaa nopeasti vierekkäin.

Windows 10 vie toimintoa pykälän pidemmälle ja sallii käyttäjän sijoittaa neljä ikkunaa samaan aikaan näkyviin. Käytännössä tämä tapahtuu siten, että kukin ikkuna raahataan omaan kulmaansa.

9. Tehtävä-näkymä (Task View, virtual desktops)

Virtuaaliset työpöydät ovat jo pitkään olleet kilpailevilla alustoilla ja nyt myös Windows 10:ssä voi luoda useita työpöytiä (virtual desktops). Jos on tapana pitää paljon ikkunoita auki samaan aikaan, niiden hallinta voi olla haasteellista. Työpöytiä käyttämällä ikkunat voi jakaa eri työpöydille, mikä saattaa helpottaa ja nopeuttaa työskentelyä.

Käytännössä työpöytiä voi olla rajattomasti (kokeilin 100 työpöydällä). Ikkunoita voi siirtää työpöydältä toiselle ja asetuksista voi säätää, miten ikkunat näkyvät alareunan Tehtäväpalkissa.

10. Asetusten helpompi hallinta

Suurin osa asetuksista löytyy nyt uudesta Asetukset-sovelluksessa, joka on moderni ja selkeä käyttää. Vanha tuttu Ohjauspaneeli on mukana myös edelleen, sillä osa asetuksista on vielä siirtämättä uuteen käyttöliittymään. Uusi Asetukset-sovellus toimii samalla tavalla eri laitteissa, jolloin esim. kannettavalla opittua voidaan soveltaa myös tabletilla ja puhelimella.

Lopuksi

Windows 10:ssä arkkitehtuuri muuttuu niin, että yhtä ja samaa Windows 10 –versiota voidaan ajaa kaikilla Windows-laitteilla: puhelimella, tabletilla, kannettavalla, PC:llä ja Xboxilla. Jopa Internet of Things (IoT) –laitteet käyttävät samaa, minikokoista Windows 10 –ydintä. Ensi vuoden alussa Microsoft aloittaa Surface Hub –jättitabletin myynnin, jonka alustana on myös Windows 10.

Koska eri laitteet käyttävät samaa alustaversiota, kehittäjä voi yhdellä kertaa luoda sovelluksen kaikille Windows-laitteille. Tämä on iso muutos, jonka vaikutus ja laajuus nähdään ajan saatossa.

Puheohjattavan Cortana-digitaaliavustajan saatavuus laajenee koko ajan, mutta vielä ei ole tietoa sen tulosta Suomeen. Laitteiden puheohjaus on nouseva trendi ja Cortanalla on siinä varmasti oma sanansa sanottavana.

Kuten Microsoft on moneen kertaan todennut, tämä on viimeinen ns. iso versiojulkistus. Windows 10:n myötä siirrytään palvelumalliin (Windows as a Service), jossa Windows päivittyy säännöllisesti, myös ominaisuuksien osalta.

Aika näyttää, miten usein päivityksiä tullaan näkemään. Itse veikkaan pieniä päivityksiä kuukauden kahden välein ja isompia puolivuosittain. Näin ollen teknisessä mielessä Windows ei ole koskaan valmis vaan kehittyy ja muuttuu jatkuvasti.

Entä omat päivityskokemukseni? Kirjoitan tätä juttua Windows 10 Enterprise –työkannettavalla, jonka päivitin itsepalveluportaalistamme hiljattain. Asennus oli tyyppiä In-Place-Upgrade eli asensin kympin suoraan Windows 8.1 Enterprise –version päälle. Homma oli varsin suoraviivainen ja ohi alle tunnissa.

Kone on pelannut moitteettomasti ja uudelleen säätämistä ei ole juurikaan ollut. Aloitusnäytössä olleet kansio- ja nettisivujen linkit siirtyivät uuden Käynnistä-valikon Kaikki sovellukset –listaan, josta kiinnitin tärkeimmät Käynnistä-valikon ruuduiksi.

Käytössä on myös kaksi Windows 8.1 Pro –testikonetta (kannettava ja pöytäkone), jotka päivitin Windows 10:iin heti sen tultua saataville. Tai jos ollaan ihan tarkkoja, niin kummassakin oli jo pitkään pyörinyt Windows 10:n esiversio, jonka asensin joskus keväällä Windows 8.1 Pron päälle.

Päivitykset ovat toimineet nätisti, joista viimeisin asentuu tuossa paraikaa (eilen julkaistu Build 10532 Windows Insider –käyttäjille).

Tiedän, että joillain on ollut hankaluuksia päivitysten kanssa (esim. tietty laitekonfiguraatio), mutta itselläni tai lähipiirissä sellaista ei ole tapahtunut. Microsoft seuraa päivitysten etenemistä tarkkaan ja pyrkii korjaamaan esiin nousseita ongelmia mahdollisimman nopeasti. Siksi päivityksiä nähtäneen alkuvaiheessa tavanomaista enemmän.

Kommentit tervetulleita

Oletko jo päivittänyt kymppiin vai odotatko edelleen, että Windows Update tarjoaisi sitä? Vai oletko päättänyt odottaa ja pysyä toistaiseksi nykyisessä versiossa?

Jos luet tätä Appelsiini Media –mobiilisovelluksella, niin siirrythän kommentoimaan osoitteeseen http://blog.appelsiini.fi/. Samoin videot näkyvät toistaiseksi vain selainta käyttämällä.

– Timo

PS. Onko käytössäsi Windows Phone 8 -puhelin? Olethan jo ladannut Appelsiini Media -sovelluksen Windows Kaupasta? Sillä voit kätevästi lukea viikon vinkit ja jakaa niitä myös kavereille. Samalla saat itsellesi taskukokoisen tietopankin, josta voi nopeasti löytää avun arjen tietoteknisiin haasteisiin.

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa Aktiivikäyttäjät, Teknologiat Merkitty: , ,

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>