Windows 10: käytä File Explorer -tiedostonhallintaa tehokkaammin

Windows 10:n myötä tiedostonhallinta sai uusia ominaisuuksia ja ulkoasukin muuttui jonkin verran. Samalla pitkään käytössä ollut nimi sai väistyä ja niinpä Windows Explorer onkin nyt File Explorer.

Sovellus lienee kaikille jossain määrin tuttu, mutta voisiko sitä käyttää tehokkaammin?

Jotta saisit enemmän irti uudesta Windows 10:stä ja sen uudistuneesta tiedostonhallinnasta, olen koonnut seuraavaan vinkkejä File Explorerin käytön tehostamiseksi.

Avaa File Explorer nopeammin

Kun kiinnität File Explorerin alareunan Tehtaväpalkkiin, voit avata sen yhdellä napsautuksella. Tekniikka on nopea ja kätevä, mutta aavistuksen hidas, jos pitää avata useita File Explorer –ikkunoita. Tuolloin painiketta pitää napauttaa hiiren oikealla ja valita File Explorer:

Näppäimistön pikakomennoissa on oma muistamisensa, mutta muutama kannattaa ehkä korvan taakse laittaa. Yksi näistä on Win+E, jolla voit avata nopeasti yhden tai useampia File Explorer –ikkunoita. Tämä on erityisen kätevää tilanteissa, joissa haluat avata kaksi Explorer-ikkunaa ja kopioida/siirtää tiedostoja niiden välillä.

Muista, että voit helposti asemoida kaksi ikkunaa vierekkäin vetämälle ne oikeaan/vasempaan reunaan: Windows muuttaa automaattisesti ikkunan puolen ruudun kokoiseksi. Windows 10:ssä voit myös vetää ikkunan johonkin kulmaan ja siten järjestää nopeasti neljä ikkunaa vierekkäin/allekkain samaan aikaan.

Hiiren ystäville todettakoon, että useita File Explorer –ikkunoita voi avata myös siten, että napsauttaa tehtäväpalkin File Explorer –painiketta Shift-näppäin pohjassa.

Muokkaa Quick Access –näkymää

File Explorerin merkittävin uusi ominaisuus on Quick Access –näkymä, johon Windows kerää usein käytetyt kansiot ja viimeksi käytetyt tiedostot.

Voit muokata Quick Access –näkymää seuraavilla tavoilla:

  • Raahaa mikä tahansa kansio Quick Access –nimen päälle, jolloin kansiolinkki lisätään listaan:
  • Tai lisää aktiivinen kansio Quick Access –näkymään napauttamalla Nauhan Pin to Quick access -painiketta. Tässä kiinnitän Nea-kansion Quick Access –näkymään:

Voit poistaa kiinnityksen napauttamalla kansiota hiiren oikealla ja valitsemalla Unpin from Quick access:

Muuta kansiota, johon File Explorer avautuu

Windows 10:ssä File Explorer avautuu oletuksena Quick Access –näkymään, jossa näet yhdellä silmäyksellä usein käytetyt kansiot ja viimeksi käsitellyt tiedostot. Tämä on kätevää, sillä varsin usein tarvittava kansio tai tiedosto on suoraan käytettävissä ilman kansiorakenteen selaamista.

Jos kuitenkin haluat File Explorerin avautuvan This PC –näkymään, voit muuttaa asetuksia näin:

  1. Valitse Nauhasta View-välilehti ja edelleen Options.
  2. Valitse Open File Explorer to –valikosta This PC.

Jatkoa seuraa, kommentit tervetulleita

Tämän artikkelin jatko-osassa kerron, miten voit käyttää laajennettua Send To –pikavalikkoa, miten voit muokata Send To –pikavalikkoa ja miten voit tehdä tallennettuja hakuja tiedostojärjestelmään. Kannattaa siis pysyä kanavalla.

Kaikki kommentit päivän artikkeliin ja Windows 10:iin liittyen tervetulleita. J

Jos luet tätä Appelsiini Media –mobiilisovelluksella, niin siirrythän kommentoimaan osoitteeseen http://blog.appelsiini.fi/. Samoin videot näkyvät toistaiseksi vain selainta käyttämällä.

– Timo

PS. Onko käytössäsi Windows Phone 8 -puhelin? Olethan jo ladannut Appelsiini Media -sovelluksen Windows Kaupasta? Sillä voit kätevästi lukea viikon vinkit ja jakaa niitä myös kavereille. Samalla saat itsellesi taskukokoisen tietopankin, josta voi nopeasti löytää avun arjen tietoteknisiin haasteisiin.

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa Aktiivikäyttäjät, Viikon Vinkki, Vinkit Merkitty: , , ,

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>