Windows 10: näin asennat ja poistat sovelluksia

Windows 10 tarjoaa yhden yhteisen Windows Kaupan kaikille Windows 10 –käyttöjärjestelmää käyttäville laitteille. Aiemmin PC:t ja ja Windows-puhelimet käyttivät erillisiä Kauppoja, mutta nyt Windows 10:ssä ne on siis yhdistetty.

Yksi yhteinen Kauppa on tärkeää paitsi yhtenäisen käyttökokemuksen, myös sovelluskehittäjien kannalta. Nyt sovelluskehittäjät voivat luoda yhden sovelluksen, joka käy sellaisenaan lähes suoraan kaikille Windows-laitteille.

Windows 10:n mukana tulee muutamia sovelluksia ja Windows Kaupasta voit asentaa niitä helposti lisää. Sovelluksia löytyy joka lähtöön: uutiset, sosiaalinen media, yhteydenpito, dokumenttien katsominen ja jakaminen, kuvien katselu ja järjestäminen, musiikin kuuntelu, elokuvat & TV, pelit jne.

Osa sovelluksista on ilmaisia ja monet maksullisetkin maksavat vain muutaman euron. Huomaa, että joissain sovelluksissa/peleissä voi tehdä myös sovelluksen sisäisiä ostoksia.

Kerron tässä artikkelissa, miten käytät Windows Kauppaa sovellusten asentamiseen, ja miten poistat tarpeettomaksi käyneen sovelluksen.

Modernien sovellusten lisäksi Windowsiin voi edelleen asentaa myös perinteisiä Win32-sovelluksia. Käyn lopussa lyhyesti läpi niiden asentamisen ja poistamisen.

Tervetuloa mukaan!

Sovelluksen asentaminen Windows Kaupasta

Uudentyyppiset, modernit sovellukset löytyvät Windows Kaupasta. Sen Live Tile –ruutu löytynee Käynnistä-valikosta tähän tapaan:

Mikäli Kaupan ruutua ei kuitenkaan löydy Käynnistä-valikosta, voit etsiä sen helposti Haku-toiminnolla (suurennuslasi Käynnistä-valikon vieressä):

Voit etsiä sovelluksia / pelejä Kaupasta monella tavalla. Aloitussivulle on koottu ehdotuksia, parhaita ilmaisia ja myydyimpiä sovelluksia. Lisäksi löytyy erilaisia esittelyitä ja listahuippuja. Tai jos tiedät, mitä etsit, voit hakea sovellusta suoraan oikean yläkulman Haku-toiminnolla.

Kun löydät halutun sovelluksen, asennus on varsin nopea ja suoraviivainen:

 1. Napauta sovellusta, jolloin sen tiedot, arvostelut ja luokitukset tulevat näkyviin:
 2. Napauta Asenna-painiketta, jolloin asennus käynnistyy. Jos sovellus on maksullinen, Asenna-tekstin sijasta painikkeessa näkyy sovelluksen hinta. Huomaa yllä olevan kuvan teksti, joka kertoo sovelluskohtaisten (=sovelluksen sisällä tapahtuvien) ostosten mahdollisuudesta.
 3. Kun sovellus on ladattu ja asennettu, voit avata sen suoraan Kaupasta:

Jatkossa sovellus löytyy Käynnistä-valikon All Apps –listasta. Voit sieltä kiinnittää sen Käynnistä-valikkoon (Pin to Start) tai alareunan Tehtäväpalkkiin (Pin to taskbar):

Modernin sovelluksen poistaminen

Kun haluat poistaa modernin (=Windows Kaupasta asennettavan) sovelluksen,

 1. Napauta sovellusta hiiren oikealla sovelluslistassa tai Käynnistä-valikon ruudussa.
 2. Valitse Uninstall.
 3. Vahvista sovelluksen poistaminen napauttamalla Uninstall-painiketta:

Perinteisen sovelluksen asentaminen ja poistaminen

Perinteiset (Win32) sovellukset löytyvät tyypillisesti sovelluksen valmistajan sivuilta tai eri tyyppisistä latauskeskuksista. Lataa ja asenna sovellus lataussivun ohjeiden mukaan.

Voit poistaa perinteisen sovelluksen Käynnistä-valikosta kuten muutkin sovellukset. Erona moderneihin sovelluksiin on, että varsinainen sovelluksen poisto tapahtuu Ohjauspaneelissa (Control Panel).

Kun napautat sovellusta Käynnistä-valikossa hiiren oikealla ja valitset Uninstall, Uninstall or change a progam –ikkuna avautuu:

Valitse poistettava sovellus ja napauta Uninstall-painiketta.

Paljonko sovellukset käyttävät levytilaa?

Sekä modernien että perinteisten sovellusten tilankäyttöä voi seurata asetuksista (Settings, System, Apps & features). Sovellusta voi hakea hakusanan perusteella tai lajitella sovellukset haluttuun järjestykseen, esim. koon mukaan:

Modernit sovellukset voi myös poistaa tätä kautta:

Kommentit tervetulleita

Kaikki kommentit päivän artikkeliin ja Windows 10:iin liittyen tervetulleita. J

Jos luet tätä Appelsiini Media –mobiilisovelluksella, niin siirrythän kommentoimaan osoitteeseen http://blog.appelsiini.fi/. Samoin videot näkyvät toistaiseksi vain selainta käyttämällä.

– Timo

PS. Onko käytössäsi Windows Phone 8 -puhelin? Olethan jo ladannut Appelsiini Media -sovelluksen Windows Kaupasta? Sillä voit kätevästi lukea viikon vinkit ja jakaa niitä myös kavereille. Samalla saat itsellesi taskukokoisen tietopankin, josta voi nopeasti löytää avun arjen tietoteknisiin haasteisiin.

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa Aktiivikäyttäjät, Viikon Vinkki, Vinkit Merkitty: , ,
3 comments on “Windows 10: näin asennat ja poistat sovelluksia
 1. 16.7.2016 klo 0:14 Sanni sanoi:

  latasin netflixin, sitten se rupesi temppuilemaan ja yritin poistaa sitä, mutta ei ole poistunut. ei päästä enää mitenkään netflixiin sovelluksen kautta, eikä pysty poistamaankaan sitä mitenkään miten tietäisin. joten osaisitko auttaa?

 2. 27.8.2016 klo 20:42 Leena sanoi:

  Missä vika, kun win10-päivityksen jälkeen ohjelmat, mm. google earth ja ifolorin kuvakirjan tilausohjelma asentuvat, mutta eivät aukea edes siinä tapauksessa, että koittaa avata ohjelman ”suorita järjestelmänvalvojana” -komennolla. Olen poistanut ja asentanut ohjelmat useampaan kertaan, käynnistänyt koneen uudelleen jne. mikään ei auta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>